Kommentar

Statsminister Erna Solberg under den daglige oppdateringen om koronavirus-situasjonen, 24. april. Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Vi burde kanskje juble, en koronavaksine er jo noe vi alle ønsker velkommen, men vi klarer ikke helt å ta bølgen for Norges «stormaktsrolle» i det internasjonale vaksinearbeidet. Statsminister Erna Solbergs giverglede ved åpningen og ledelsen av den internasjonale Coronavirus Global Response har en sterk bismak.

Erna Solberg var i sitt ess da hun, som representant for vaksinestormakten Norge, var med på å lede den direktesendte åpningen av konferansen, sammen med representanter for Tyskland, Japan, Frankrike, Saudi-Arabia og Storbritannia. 50 stats- og regjeringssjefer og andre ledere deltok.

Statsminister Erna Solberg (H) var med på å lede en giverlandskonferanse for koronavaksine mandag. Norge skal bidra med 13 milliarder kroner til vaksinearbeid. Beløpet inkluderer drøyt 10 milliarder til vaksinealliansen Gavi over de neste ti årene.

Mandagens nettkonferanse, som er arrangert av EU, har i utgangspunktet som mål å samle inn 7,5 milliarder euro – rundt 85 milliarder kroner til å utvikle vaksine, testing og behandling for covid-19. Norge står oppført som giver av drøyt 2,1 milliarder kroner mot det målet.

– Dagen i dag markerer et vendepunkt og begynnelsen på en global bevegelse uten sidestykke, sa statsministeren i sitt innlegg på det globale nettmøtet.

Hun minnet samtidig om at bare halve jobben er gjort når vaksine og behandling er utviklet.

– Det vi oppnår må fordeles rettferdig og være tilgjengelig for alle, understreket Solberg på konferansen, som Norge har blitt invitert til å være med på å lede.

– EU-kommisjonen stiller med 1 milliard euro, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen da hun åpnet konferansen. (NTB)

Norge har helt siden det internasjonale vaksinesamarbeidet skjøt fart med opprettelsen av GAVI (2000), inntatt en lederrolle. Nøyaktig hvor mange milliarder Norge har bidratt med har vi ikke her og nå, men med dagens lovnader om ti milliarder kroner de neste ti årene, holder Erna Solberg takten fra Bondeviks tid, med en milliard per år.

Norge er en av de tre største bidragsyterne til vaksinealliansen Gavi som kjøper vaksiner og bidrar til å styrke vaksinasjonsprogrammer og helsesystemer i lavinntektsland. Gavi vil være helt sentrale i distribusjonen av en fremtidig covid-19-vaksine til fattige land. Norge bidro fra 2016 til 2020 med 6,25 milliarder kroner til Gavi. (Regjeringen.no)

En viktig samarbeidspartner her er Bill Gates, via stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

Vaksine-stormakten Norge

Samarbeidet med Bill Gates gikk så godt at i 2017 gikk Solberg og Gates sammen om å stifte CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), fritt oversatt «koalisjonen for utvikling av epidemi-forberedelser»).

Norge har økt støtten til Den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (Cepis) arbeid med vaksineutvikling med 2,2 milliarder for perioden 2020 til 2030. Dette kommer i tillegg til støtten for perioden 2017 til 2025 på 1,6 milliarder kroner. (Regjeringen.no)

Så har vi Det globale fondet, som er enda et internasjonalt spleiselag der Norge kan bryste seg med sin godhet, samtidig som den  internasjonale anerkjennelsen øker. Selvsagt ikke en helt uvesentlig detalj i anstrengelsene for å bli medlem av FNs Sikkerhetsråd.

Norge har økt støtten til Det globale fondet fra 2 milliarder kroner i 2017-2019, til 2,04 milliarder kroner 2020-2022. En økning på 40 millioner kroner. Norge er det landet som gir mest per innbygger til Det globale fondet. (Regjeringen.no)

Sammen med de store og rike 

Vi skal la Norges generøse støtte til Clinton Foundation ligge i denne omgang, men heller rette en bitteliten lysstråle mot aktører som ugjerne liker å bli kikket i kortene.

La oss først se på den farmasøytiske industrien. De fire største selskapene er:

  1. Johnson & Johnson (USA) omsatte i 2019 for 82.06 mrd USD (ca 850 mrd NOK)
  2. Roche (Sveits) omsatte i 2019 for 63.85 mrd USD (ca 660 mrd NOK)
  3. Sinopharm (Kina) omsatte i 2019 for 60.18 mrd USD (ca 622 mrd NOK)
  4. Pfizer (USA) omsatte i 2019 for 51.75 mrd USD (ca 535 mrd NOK)

Siste års norske statsbudsjett hadde en ramme på 1446 milliarder norske kroner, men disse fire selskapene har altså en omsetning som er halvannen gang så stor som hele Norges budsjett. Sa noen «vaksinestormakt»?

«Alle» har hørt om lobbyistenes makt i USA. For eksempel har den «fæle» våpenlobbyen, da representert ved National Rifle Assosciation (NRA) i USA ofte vært «regnet som en av de mektigste lobbyist-organisasjonene i USA» (Wikipedia). Vel, med 5,8 millioner USD til lobbyvirksomhet i 2018, blir NRA smågutter mot den aller mektigste og rikeste i klassen for lobbyister. Hvem kan det være? Jo selvsagt er det den farmasøytiske industrien.

 

Leger uten grenser sier og gjør mye rart innimellom, men meningene deres om Big Pharma (store farma) fortjener å bli lest. De lister opp fem viktige ankepunkter mot medisinindustriens største selskap:

  1. Overprising og grådighet: Det koster bare 0,25 til 0,50 dollar å lage det nye TB- (tuberkulose-) medikamentet bedaquiline – og fortsatt selge det med en rimelig gevinst. Men Johnson &Johnson priser det minst åtte ganger produksjonsprisen i utviklingsland.
  2. «PR-donasjoner»: For å unnvike kritikerne, donerte Johnson &Johnson 20.000 bedaquilin-kurer til India. Dette er en skammelig dråpe i havet, da det er 130.000 mennesker i India med de kompliserte formene for tuberkulose som trenger behandling med bedaquilin.
  3. Mer, mer og enda mer profitt: Johnson &Johnson prøver å vri ut enda mer fortjeneste, ved å blokkere rimeligere versjoner av bedaquiline i India i ytterligere fire år. Dette dømmer personer med medikamentresistent TB til ytterligere fire år med utdaterte og ineffektive TB-behandlinger som bare kurerer en av to personer, og som krever smertefulle injeksjoner daglig med traumatiske bivirkninger.
  4. Big Pharma har vendt ryggen til personer med tuberkulose: 1,5 millioner mennesker døde av tuberkulose i fjor. Bedaquiline er en av bare tre nye tuberkulosemedisiner utviklet i løpet av de siste 40 årene. Det som er verre, fordi de foretrekker å investere i medisiner som vil gi maksimal profitt, har farmasøytiske selskaper lagt ned forsknings- og utviklingsenhetene sine for ny antibiotika, som potensielt kan kurere sykdommen. Det etterlater mennesker med tuberkulose tomhendt.
  5. Dobbel finansiering: Big Pharma lurer oss alle. Det anslås at offentlig finansiering, dvs skattebetalere, bidrar med tre til fem ganger så mye penger til finansiering og utvikling av bedaquiline som Johnson & Johnson. Likevel, som med så mange andre medikamenter, er offentlig forsknings-finansiering, hentet fra dine og mine skatter, omgjort til privat gevinst av Johnson & Johnson, som øker prisene på de ferdige medisinene for å øke fortjenesten, til aksjonærenes store glede. (Leger uten grenser)

 

Farligere enn korona

Da passer det å vise til en vel så alvorlig og farlig pandemi som koronaen. Nemlig antibiotika-resistens. Det er ikke våre ord, det er hva Dag Berild, Professor dr. med., spesialist i infeksjonssykdommer, OsloMet/OUS/UIO og Fredrik Müller, Overlege og professor dr. med, Mikrobiologisk avdeling, Oslo universitetssykehus skrev i Aftenposten 13. april i år. I sin kronikk peker de på det samme som Leger uten grenser gjør i sin fremstilling:

Koronaepidemien aktualiserer og forverrer den pågående pandemien med antibiotikaresistente bakterier som skyldes overforbruk av antibiotika.

Forskere har advart mot dette i mer enn 50 år, og Verdens helseorganisasjon (WHO) anser nå økningen i resistente bakterier som et av verdens største helseproblemer. På tross av dette har farmasøytisk industri stort sett avviklet forskning på nye antibiotika. Hvem vil lage et produkt som skal brukes minst mulig? Det har derfor ikke kommet nye antibiotika på 30 år.

 

Kina gir og tar med samme hånd

Vi vet at Kina «ga oss» koronaen fra Wuhan og det biotekniske instituttet der. Men har Erna, Folkehelseinstituttet eller norske medier fortalt oss hvem som driver dette instituttet? Nei, men det kan vi, takket være litt hjelp fra New York Times som skriver om kappløpet om å bli det første selskapet som klarer å lage en koronavaksine:

En annen kinesisk institusjon har også en kandidat i fase 2-testing – Wuhan Institute of Biological Products, en arm av statlig drevet Sinopharm Group. Sinovac Biotech, et privat selskap og Beijing Institute of Biological Products, som også tilhører Sinopharm, har potensielle vaksiner i fase 1-studier.

Hmm. Hvor har vi vært borti det navnet tidligere? Jo, i denne artikkelen. Bla deg litt opp på siden, så vil du se at Sinopharm Group er verdens tredje største produsent av medisiner. Ikke rart de vil være først med en vaksine.

Men, kan vi stole på en kinesisk-produsert vaksine, da? Ikke hvis skal tro journalistene i New York Times:

Wuhan-instituttet var involvert i en skandale i 2018 der defekte vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og andre sykdommer ble injisert i hundretusener av babyer. Kina påla en annen virusprodusent, Changchun Changsheng, en bot på 1,3 milliarder dollar. Skandalen førte til at dusinvis av tjenestemenn fikk sparken, og løfter om en rask opprydding i medisinindustrien. Regjeringen konfiskerte Wuhan-instituttets “ulovlige inntekter”, bøtela selskapet og straffet ni ledere. (New York Times)

 

WHO og de store og hemmelighetsfulle

Verdens helseorganisasjon (WHO) er FNs eget organ for å bedre verdens helse. En vanskelig jobb, uten tvil. En utakknemlig oppgave, også. Tenk bare på USAs president Trump som våget å stoppe støtten (USA finansierte ca en fjerdedel av WHOs budsjetter) bare fordi..? Jo fordi «WHO har satt politisk korrekthet foran livreddende tiltak«, ifølge Trump.

Da tok det ikke lang tid før vaksinekampanjenes ivrigste forkjemper, vår egen statsminister Erna Solberg, ga et intervju på CNN hvor hun talte Trump midt imot.

Uanfektet av hva verdens fortsatt ubestridte stormakt og vår viktigste allierte USA sier og mener om vanstyre og korrupsjon i WHO, fortsetter Erna å øse lovord – og penger –  over WHO og de andre globale vaksineorganisasjonene vi nevnte innledningsvis.

For alt det vi vet har har statsministerens rådgivere og byråkratene i Utenriksdepartementet hatt for liten tid til å sette seg inn i den amerikanske administrasjonens anklager. For balansens skyld, og for å hjelpe dem en liten smule skal vi derfor sitere litt fra det presumptivt liberale nettstedet Vox. Nettstedet ønsker å sette nyheter i kontekst, altså i sammenheng.

I en svært så interessant artikkel fra 13. desember i 2019 tar Vox et dypdykk ned i en verden de færreste her hjemme (SMK og UD, inkludert) vet noe særlig om. Nei, den handler ikke om Big Pharma, men om en annen storindustris betydning for Big Pharma og «det globale helsemarkedet«. Vi snakker om de virkelig store og mektige rådgivningsselskapene, de som sender dresskledde blåruss ut på den norske landsbygda for å fortelle norske bedrifter og kommuner om hvordan de med enkle, men akk så dyre grep, kan får organisasjonen til å prestere så mye bedre. Det innebærer ofte færre ansatte og flere ledere.

Madhu Pai, som leder McGill Universitys globale helseprogram, skrev nylig om en afrikansk kollega som har måttet møte » barn ‘med liten eller ingen erfaring [som kommer] hele tiden for å’ gi råd ’til regjering om hva de skal gjøre med helse.” Pai kaller nå dette «global helsekonsulent feilbehandling.»

‘Barna’ hun refererer til har jeg møtt utallige ganger selv på oppdrag for FN i Asia og Afrika. Det er de unge, nyutdannede og skoleflinke bistandsarbeiderne som skal sanke seg poeng til videre akademiske studier ved å jobbe ute i felt, slik at de kan sikre seg en godt betalt jobb i godhetsindustrien. De har selvsagt ikke forutsetninger for å sette vaksineprosjekter eller andre hvite elefanter inn i noen som helst sammenheng. De er jo kun ‘snille’ bistandsarbeidere som vil alle, spesielt de fattige, så vel… Men, til saken:

Økningen av konsulenter i den globale helsesektoren var ikke bare drevet av kraftige stiftelser som omfavnet dem. Feltet med global folkehelse har også vært en velsignelse for McKinsey – for ny virksomhet, talentrekruttering og oppbevaring og PR. McKinsey så en mulighet i Gates-stiftelsens økende innflytelse – og det «private sektors engasjement» som fulgte med det – da firmaet vurderte å utvide det globale helsearbeidet, ifølge interne planleggings-dokumenter innhentet av Vox. (Vox)

Her snakker vi ikke om blåruss i norske kommuner, i denne sammenheng er McKinsey blant oligarkene i den internasjonale bistandsindustrien. Det er en milliardindustri vi vanlige dødelige dessverre vet altfor lite om. De, oligarkene altså, vil nok helst at det skal være slik.

Her kan det passe å minne leserne om «tidenes smøretur«. Vi snakker om seminaret påtroppende sjef for NBIM/Oljefondet, milliardæren Nicolai Tangen, betalte av egen lomme. En av gjestene på den turen var norske Pål Erik Sjåtil, han er leder for McKinsey i Europa…

Til de som lurer på hvordan det gikk på mandagens giverkonferanse, så kom de nesten i mål.

En giverkonferanse for å skaffe penger til utvikling av koronavaksine kom nesten i mål og fikk inn 83 milliarder kroner. Norge bidro med over 2 milliarder.

Målet var å skaffe 7,5 milliarder euro – rundt 85 milliarder kroner for å få fart på vaksinearbeidet. Etter tre timer mandag ettermiddag viste oversikten at det var kommet inn 7,36 milliarder euro. (NTB)

Erna er sikkert jublende glad over suksessen. Men for oss er det for mange ugler i mosen til at vi slutter oss til jubelen over hennes giverglede, på våre vegne.

Les også:

 

Vi er en liten redaksjon, vi har ingen rike onkler eller noen Mamma stat som betaler for vårt arbeid. Vi er avhengige av at du som leser finner ut at det kanskje er vel verdt å lese våre nyheter og våre analyser, at du tipser slekt og gode venner om oss, at du deler oss i sosiale medier og at du – om du har råd – støtter oss økonomisk. Vi tror faktisk det er en god investering.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Bøker til å bli klok av!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!