Del I

Microsoft co-founder Bill Gates watches Felix Auger-Aliassime, of Canada, play Carlos Alcaraz, of Spain, at the BNP Paribas Open tennis tournament Thursday, March 16, 2023, in Indian Wells, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill).

Finansiering og interesse­konflikter

De skjulte interesse­konfliktene bidro til å undergrave mye av tilliten som WHO inntil da hadde opparbeidet. I en tysk dokumentar om WHO i etterkant av svine­influensa­pandemien, ble daværende leder Margaret Chan spurt om hun burde gå av som følge av skandalen. Svaret hennes tydet på at WHOs beslutnings­prosesser verken var uavhengige eller transparente. Chan innrømmet at kun 30% av budsjettet til WHO var forutsigbare forpliktelser fra medlemsland, mens resten kom fra aktører som ønsket motytelser for sine bidrag.

I dag er det Bill & Melinda Gates Foundation som utøver klart mest innflytelse på WHO. Sammen med GAVI, som Bill Gates også stiftet og kontrollerer, er han den klart største private støtte­spilleren WHO har. Med 15 % av WHOs totale budsjett bidro hans to organisasjoner i 2018-2019 til sammen med flere midler enn noen enkelt­stående medlems­nasjon, og hver for seg mer enn alle unntatt Japan. I 2020-2021 stod Gates for 17,4 % av den totale finansieringen, som representerte en fjerdedel av summene fra topp-5-donorer. Hos GAVI, som ble grunnlagt i 2000, vil Gates Foundation være den største bidrags­yteren for perioden 2021-2025, med en forpliktelse på 1,5 milliarder dollar, mens Norge yter 930 millioner dollar.

I 2017 ble Coalition for Epidemic Prepared­ness Innovations (CEPI) stiftet av Gates Foundation sammen med Norge, India, Wellcome Trust og World Economic Forum (WEF). CEPI er et offentlig–privat partnerskap som fokuserer på å akselerere utviklingen av vaksiner for framtidige pandemier. Norge er CEPIs største sponsor, med en forpliktelse på 266 millioner dollar så langt. Wellcome Trust – Stor­britannias svar på Gates Foundation – er en av verdens mest innflytelses­rike veldedige organisasjoner, og er primært involvert i global helse­sikkerhet. Før det ble en filantropisk stiftelse, var Wellcome Burroughs et farmasøytisk selskap som blant annet utviklet det kontro­versielle medikamentet AZT. Dette ble brukt i behandling av HIV-pasienter, men måtte til slutt trekkes fra markedet. Wellcome Burroughs ble i 1995 solgt til Glaxo­Smith­Kline (GSK), som lanserte Pandemrix.

Gates Foundation og Wellcome Trust er begge også en del av et kjerneteam ledet av WHO og FN i det som kalles Immunization Agenda 2030 (IA2030). Dette initiativet, som har en «overordnet global visjon og strategi for vaksiner» for tiåret 2021–2030, er ment å kapitalisere på nye muligheter for å møte disse utfordringene. IA2030 er knyttet til 14 av 17 bærekraftsmål under Agenda 2030.

WHO utnevnte nylig Wellcome Trusts direktør Jeremy Farrar som sin nye sjef­forsker, mens FN i juni 2019 inngikk et strategisk partner­skap med World Economic Forum, hvor sistnevnte skal være involvert i finansieringen av Agenda 2030.

Sammensmeltingen av få private interesse­grupper med inter­nasjonale fora som egentlig skal være uavhengige representanter for menneske­heten, møter forståelig nok voksende kritikk fra flere hold. Høsten 2022 utga Die Welt og Politico i samarbeid en reportasje som viste hvordan Bill Gates og partnere brukte sin innflytelse til å kontrollere den globale covid-responsen. De fire gruppene Gates Foundation, Wellcome, GAVI og CEPI jobbet tett sammen og brukte nesten 10 milliarder dollar på tiltak mot covid verden over, men med lite overoppsyn fra regjeringer, og uten at de oppnådde egne målsetninger.

I tillegg brukte de minst 8,3 millioner dollar på lobby­virksomhet overfor lovgivere og funksjonærer i USA og Europa, og sikret seg enestående tilgang til regjeringer og beslutnings­takere. De styrket også sine politiske og økonomiske forbindelser i Washington og Brussel gjennom å rekruttere ledere fra viktige offentlige institusjoner i USA og EU, samt representanter fra WHO.

Mye av årsaken til at Bill Gates overveiende har fokusert på vaksiner, er at forretnings­modellen er så lukrativ. Under World Economic Forum i 2019 fortalte Gates at investeringer i organisasjoner som øker tilgjengelighet for vaksiner, ga en avkastning på 20-gangen. I 2020 skrev The Nation at Bill & Melinda Gates Foundation hadde generert milliarder i inntekter fra filantropiske penge­plasseringer – mer enn organisasjonen hadde donert over de fem foregående årene. Spesielt klarsynt virket Bill Gates å være da Gates Foundation investerte 55 millioner dollar i BioNTech i september 2019, bare måneder før covid-19 ble erklært pandemisk av WHO.

Del III

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.