Norges spiller en stor rolle i utrullingen av hastegodkjente vaksiner til verdens befolkning.

Erna Solbergs regjeringsalternativ vant stortingsvalget høsten 2013. Allerede i november samme år møtte hun milliardæren og den såkalte filantropen Bill Gates, en mann med sterke økonomiske interesser i vaksiner og en av hovedsponsorene av WHO, universiteter og forskningsmiljøer og medier verden over. 

Temaet for møtet var det allerede godt etablerte samarbeidet mellom Norge og Bill & Melinda Gates Foundation. I samtalen så de nærmere på mulige områder for framtidig samarbeid, basert på prioriteringene til den ferske blå-blå regjeringen. 

Erna Solberg var opptatt av Norges forpliktelse til å fortsette sitt engasjement for global helse. Som kjent har blant annet tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland vært leder for WHO. I møtet ble det understreket at både Norge og Bill & Melinda Gates Foundation ser innovasjon innenfor vaksineutvikling som en nøkkel til å få mer verdi for pengene og spare liv. Sentralt i samarbeidet mellom Norge og Gates Foundation står GAVI, som leverer vaksiner til fattige land og har vært tungt inne i afrikanske land. Norge hadde i 2013 forpliktet seg til å doble sine bidrag til GAVI mellom 2011 og 2015.

Coalition for Epidemic Preparedness Innovations  (CEPI) ble lansert under Verdens økonomiforums (WEF) årlige møte i Davos 19. januar 2017. Erna Solberg deltok fra Norges side sammen med sin gode samarbeidspartner Bill Gates, Guineas president Alfa Konde, Jeremy Farrar, direktør i the Wellcome Trust og Andrew Witty, direktør i GSK. Solberg har åpenbart en høy stjerne i dette samarbeidet. Folkehelseinstituttet huser nå den globale koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations CEPI. CEPI-sekretariatet er en egen, uavhengig organisasjon i Folkehelseinstituttets lokaler, og har også avdelinger i London og Delhi og skal stimulere, koordinere og finansiere utvikling av vaksiner mot utvalgte sykdommer,

Japan, Norge, Tyskland og stiftelsene Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust sto i 2017 bak en samlet oppstartsinvestering på 4 milliarder kroner til CEPI.

Allerede i januar 2020, med 561 kjente koronatilfeller i verden, var leder for CEPI (og tidligere sikkerhetsrådgiver for president Barack Obama i 2009 da den såkalte svineinfluensan gjorde sin entre), Richard Hatchett, på besøk i Norge og overbeviste utviklingsminister Dag-Inge Ulstein (KrF) om at en ny global epidemi ville kreve nye globale løsninger. 

Hatchett visste allerede på dette tidspunktet, da fortsatt ingen medier i Norge var noe som helst bekymret for korona, at det som lå foran oss kunne bli en global helsekrise og ville bli krevende – og at løsningen på krisen ville bli utrulling av vaksiner over hele verden. I all hast fikk han også til et møte med statsminister Erna Solberg – og med det var grunnlaget for Covax lagt. Covax er vaksinesamarbeidet som ledes av Verdens helseorganisasjon WHO og som skal sikre global distribusjon av de ulike koronavaksinene.

I januar 2021 inngikk så Covax en innkjøpsgaranti med Pfizer-BioNTech om kjøp av doser. I januar 2021 sa Hatchett til Vårt Land: «Det er ikke bare det å skaffe nok vaksiner som er vår største engstelse nå. Vi må bygge en tillit i sivilsamfunnet om at det kommer vaksiner, men ikke minst at de er trygge. Og så må vi nå de aller mest sårbare. Det handler blant annet om å sikre nok vaksiner til mennesker i de aller fattigste landene.»

9. desember 2020 var verden ni måneder inn i den såkalte koronapandemien, og det var tid for en ny prat mellom statsminister Erna Solberg og Bill Gates. 

I telefonmøtet med Solberg uttrykte Gates at han var bekymret over pengemangel til vaksiner. Det såkalte ACT-A-samarbeidet (ACT-A står for Access to COVID-19 Tools Accelerator) hadde da så langt bare fått løfte om 10 milliarder dollar fra ulike land og bidragsytere. Behovet var imidlertid anslått til 38 milliardar dollar. Bill & Melinda Gates Foundation og Norge var da allerede store bidragsytere til samarbeidet.

«Vi snakka om håpet om å få USA meir med i dette arbeidet. Både Gates foundation og mange andre organisasjonar i USA jobbar for å få president Donald Trump og Kongressen med på dette, men det er mogleg vi må vente på at Joe Biden blir president», sa Solberg i desember 2020.

Tidligere direktør i Forskningsrådet John-Arne Røttingen, som har ansvar for den norske deltakelsen i den internasjonale pandemi-innsatsen, var opptatt av at det ville bli store forsinkelser i vaksinearbeidet dersom ikke finansieringen kom på plass.

Det er lett å la seg dupere når man får spise kirsebær med «de store», med en blytung lommebok i bakhånd (les oljefond). Det er lett å bli blendet og faktisk blindet – og kanskje til og med velge å overse alle advarsler og røde lys som kommer i din vei. 

Erna Solberg har knyttet tette forbindelser til personer med enorm makt og rikdom. Avtalene med vaksineleverandørene er unntatt offentlighet, det samme er dokumentasjonen rundt hele koronasituasjonen. 60 års hemmeligholdelse. 

Myndighetene har hatt en entydig positiv holdning til vaksiner. For første gang i historien ser vi kommuner reklamere aktivt for et legemiddel, og presset på å ta vaksiner i befolkningen er enormt. Ingen dilemmaer, ingen kritiske tanker, og bivirkningene blir bagatellisert og i liten grad omtalt i norske medier. De som våger å stille spørsmål eller ikke ønsker å ta en hastegodkjent vaksine, blir i Norge sensurert eller utropt som vaksinemotstandere, utskudd og risikerer å bli stemplet som egoister og usolidariske. 

Kan Erna Solberg og regjeringens rolle i vaksinesamarbeidet spille en rolle? Er det givakt og total lydighet som nå utspiller seg? 

https://www.fhi.no/kk/internasjonalt/global-helse/samarbeid-innen-eu-og-who2/norge-og-fhi-er-vertskap-for-cepi/

Solberg i telefonmøte med Bill Gates: Bekymra over pengemangel til vaksinar (mre.no)

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.