Kategori: Utenriks

«Alex» la til kai uten lov på Lampedusa – migrantene i land

‏Seilskipet «Alex» tilhørende NGO-en Mediterranea Saving Humans, la lørdag til kai uten lov på Lampedusa med 46 migranter. Skipet ble siden tatt i arrest, mens migrantene fikk gå i land. Dette er den andre ulovlige iland­stigningen på øya på ni dager. Tysklands innenriks­minister Horst Seehofer oppfordrer sin italienske kollega Matteo Salvini til å gjenåpne de italienske havnene, noe Salvini avviser tvert.

Les mer»

Italienere flest støtter Salvinis harde linje i migrasjons­politikken

I den politiske og juridiske kampen mellom Italias innenriks­minister Matteo Salvini og NGO-ene som transporterer migranter over Middelhavet, tar den italienske allmennheten klart parti for Salvini, viser en meningsmåling som er utført etter Sea Watch-affæren. Nesten 60 prosent er enige med den italienske regjeringens politikk.

Les mer»

NGO-ene øker presset på Italia

Sea Watch-affæren har åpenbart gitt NGO-ene som transporterer migranter over Middelhavet, blod på tann. To andre NGO-skip legger nå press på Italia for å sette migranter i land på Lampedusa – skipet «Alan Kurdi» tilhørende NGO-en Sea-Eye, og skipet «Alex» tilhørende NGO-en Mediterranea Saving Humans.

Les mer»

Tommy Robinson funnet skyldig i forakt for retten

Den britiske aktivisten Tommy Robinson ble fredag funnet skyldig i å ha vist forakt for retten idet han filmet utenfor en retts­bygning i Leeds før en gruppe­voldtektssak. Straffe­utmålingen kommer senere.

Les mer»

Tre menn i Danmark tiltalt for innkjøp av droner til IS

Tre menn i Danmark er tiltalt for å ha kjøpt inn droner og avansert kamerautstyr som skulle brukes av IS under kamphandlinger i Syria. To av mennene er dessuten tiltalt for medvirkning til terrorhandlinger, og alle tre er tiltalt for medvirkning til forsøk på terrorisme.

Les mer»

Norge tar EUs side i avtale­strid mellom unionen og Sveits

I en lite påaktet strid mellom EU og Sveits følger Norges utenriks­politikk automatisk i EUs fotspor, til tross for at EFTA-partneren Sveits i likhet med Norge ikke er EU-medlem.

Les mer»

Ny kjønnsnøytral navnelov på Island

Det islandske parlamentet, Alltinget, har vedtatt en ny lov om kjønns­autonomi. Loven innebærer blant annet at islendinger nå kan registrere seg som kjønns­nøytrale, altså verken som mann eller kvinne. Loven får også konsekvenser for navne­tradisjonen. Etternavn kan heretter slutte på -bur (barn) i tillegg til -son og -dottir.

Les mer»

IS vil gjøre et grusomt comeback, hevder amerikansk tenketank

Den islamske staten (IS) er ikke beseiret til tross for tapet av «kalifatet» i Syria og Irak, og vil snart komme enda sterkere og farligere tilbake, hevder den utenriks­politiske tenke­tanken Institute for the Study of War (ISW) i en nylig rapport.

Les mer»

Italiensk mafia tjente millioner av euro på migrantsvindel

Italiensk finanspoliti har arrestert 11 personer som mistenkes for å ha svindlet staten for flere millioner euro som skulle gå til innkvartering av migranter, ved hjelp av fire ideelle organisasjoner. Disse organisasjonene har bånd til straffedømte personer tilhørende ‘ndrangheta, som er en av de tre store mafiaene i Italia.

Les mer»

Vestager kan bli kompromiss­kandidat for EU-toppene

EU-land i øst står fast på sitt nei til nederlandske Frans Timmermans som ny sjef for EU-kommisjonen. Det kan øke sjansene for danske Margrethe Vestager. Tirsdag formiddag samlet europeiske ledere seg for å gjøre et nytt forsøk på å nå enighet om hvem som skal overta toppjobbene i Brussel når dagens lederskap går av.

Les mer»