Kategori: Kultur

En kunstnerskjebne av de sjeldne

Når jeg forteller noen at Terje Brofos er død, så aner de ikke hvem jeg sikter til. Hva med Pushwagner da, kjenner dere han? Ja, det vet alle hvem er. Pushwagners kunstneriske prosjekt var en blanding av popkunst og samfunnskritikk utformet i en tegneserieliknende figurasjon. 70-tallets politiske engasjement og hippiekultur hadde tydeligvis overlevd de massive inntakene av dop og promiller. Alle likte Pushwagner.

Les mer»

Fascinert av råskap – og folk frå råskapens kultur

Når fleire representantar for kulturlivet, som Elena Ferrante-oversetjaren Kristin Sørsdal, ivrar for fleire «flyktningar», kan ein spørje om det delvis har samanheng med deira eigen fascinasjon for eksotisk, rå kultur.

Les mer»

Naturidyllen som malerisk prosjekt

Blant den yngre generasjon kunstnere synes det å være en gryende interesse for figurative uttrykksformer, særlig av den mer realistiske sorten.

Les mer»

Gamla Sangiovese 2014

Sangiovese, også kjent som Brunello, er en klassisk italiensk drue, blant annet brukt i Chianti (minst 80%, etter dagens regler). Sangiovese dyrkes først og fremst i Italia, men også andre vinproduserende land har tatt den opp med interessante resultater – som Israel, nærmere bestemt Golan-høydene, der forholdene er særdeles gunstige for vitikultur. Polet kan nå […]

Les mer»

Den blomstertid nu kommer

 Tilskrevet Israel Kolmodin (1643-1709) Denne sangen var – i alle fall tidligere – et fast innslag ved avslutningen før sommarlovet i svenske skoler. I 1695 års psalmbok: 1. THen blomstertijd nu kommer Medh lust och fägring stoor/ Nu nalkas liufwe Sommar/ Tå gräs och örter groor. Then blida Sool vpwärmer Alt hwad haar warit […]

Les mer»

Bjørnstjerne Bjørnsons «Synnøve Solbakken» Tekster og toner

Dette fotografiet, tatt av Claus Peter Knudsen (1826-1896), fra 1860 aktiv i Christiania, er trolig det oftest gjengitte portrett av Halfdan Kjerulf (Bergen bibliotek). Bjørnstjerne Bjørnson, portrettert av Erwin Raupp (1863–1931) i 1909 (Nasjonalbiblioteket). Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910) utga «Synnøve Solbakken» i 1857, og denne fortellingen regnes som debuten hans. Den ble først trykket i «Illustreret […]

Les mer»

Mange krever norrønt tilbake i norskfaget

I en høringsrunde om fremtiden for norskfaget i skolen har flere reagert negativt på faggruppers forslag om å tone ned norrønt. Elevene blir ikke kjent med rik litteraturarv, mener mållaget.

Les mer»

Tysk 13-åring fant skatt som trolig tilhørte Harald Blåtann

En tysk hobbyarkeolog og en 13-åring har funnet en sølvskatt som antas å ha tilhørt vikingkongen Harald Blåtann.

Les mer»

Skulpturer i det mytiske kraftfeltet

Gitte Dæhlin har skapt noen fantasifulle ansikter/hoder og kropper som ikke er av denne virkelighetens verden, men samtidig er de fylt med menneskelige følelser og tanker. Figurene blir en slags menneskelige avatarer med det indre sjelelivet nærværende i det ytre.

Les mer»

Litteratur-Norge sørger over Jon Michelets bortgang

Forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel. Michelet har i flere tiår vært blant Norges mestselgende forfattere.

Les mer»