Kategori: Kultur

Rastløse gester i rasjonell krise

«Rastløse gester» heter en nylig åpnet utstilling i Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet. Tittelen peker i retning av uttrykksformer preget av impulsivitet og spontanitet, en slags pensel- og penneføring i fri dressur.

Les mer»

Godt og rimelig fra Portugal

Druer leveres i et stort utvalg farger, fra lys gule og grønne, via rødt og purpur til dyp blå, nesten svart. Men fargen sitter for det meste i skallet, og saften er overveiende fargeløs. Den vesentlige forskjellen mellom røde og hvite viner, er hvor vidt skall, kjerner og stilker av blå druer har fått gjære […]

Les mer»

Johan Tobias Sergel (1740 – 1814) Romantikk contra klassisme

Johan Tobias Sergel var både tegner og skulptør, og behersket både det romantiske og det klassiske, natur og kultur. Særlig de erotiske tegningene er berømt for deres kraftfullhet.

Les mer»

Norsk Skulpturbiennale 2017 – en minusvariant i sjangeren

Skulpturene i Norsk Skulpturbiennale minner om gjenglemte remedier fra vaktmesterens reparasjoner eller vedlikehold og har ingenting i Vigelandsmuseet å gjøre.

Les mer»

En dronning skulpturert som friluftsmenneske

Bronsestatuen av Dronning Sonja, avduket 4. juli på hennes 80-årsdag,skildrer en kongelig person som vanlig borger og privatperson. Billedhuggeren Kirsten Kokkin har fremstilt dronningen som turgåer og friluftsmenneske.

Les mer»

Tragedietenkning som overskrider sorgens grenser

Jonas Dahlbergs Memory Wound er som tittelen sier et forsøk på å rive opp sinnet. Men er det oppgaven til et minnemonument?

Les mer»

Dronning Sonjas KunstStall – et originalt kulturprosjekt

Dronning Sonjas KunstStall er faktisk et enestående prosjekt, med et helt nytt konsept for utstilling av kunst i Oslo by. Hovedstaden har nå fått et nytt kulturelt tyngdepunkt, som er driftet og planlagt av landets dronning.

Les mer»

Kunstnerisk moralisme og naturkriminalitet

Minnesmerkene over 22.juli-terroren splitter. Den ene part ønsker at de skal være ubehagelige, men ubehagelige for hvem?

Les mer»

Vennskapskorrupsjonen i Kulturrådet

Vennskapskorrupsjonen i kunstnerkretser er bare ett utslag av at hele kulturgrunnlagets verditenkning er forkastet. Man har kun pengene og nihilismen igjen og parasitterer på en tradisjon man har forrådt.

Les mer»

Grenseoverskridende kunst uten kvalitetkontroll

En grenseoverskridelse er i dag faktisk det eneste kriterium som avgjør om du er en stueren samtidskunstner, samme hva slags søppel du presenterer.

Les mer»