Kategori: Kultur

Kunstnerstyrt antikunst på utstillingsprogrammet

Oslo Kunstforening, Kunstnerforbundet og Kunstnernes Hus er ikke lenger toneangivende på kvalitet, og angir ikke noen målestokk for høyt nivå.

Les mer»

Faktisk.no i kunstnerisk farvann

Foto: Black Box Teater Resett.no har fått kjeft av Faktisk.no for å ha servert sine lesere feilinformasjon om den svenske kunstneren. Feilen besto i at Resett hadde videreformidlet påstander fra Facebook om at Spånberg hadde fått 750 000 kr. av Kulturrådet for en plump og ekkel forestilling, «Digital Technology», som nå fyker rundt på nettet. […]

Les mer»

Kunstnerisk tekstilforskning i identitetskrise

Det er noe krampaktig og sinnsforvirret over mye av samtidskunsten. En ting er at estetikken har forsvunnet, men kunstnerne vet heller ikke forskjellen på virkemidler og det innhold verket skal formidle.

Les mer»

Den tungt fattede beslutning.

Portrettbyste av Hugo Hagen (1818-1871), basert på Franz Kleins (1777–1840) ansiktsavstøpning fra 1812, Beethoven-Haus, Bonn. Ludwig van Beethoven (1770-1827) skrev i alt 17 strykekvartetter (om man regner med Grosse Fuge). Kvartetten som tradisjonelt omtales som nr 16 i F-dur, op. 135, ble skrevet i 1826. I partituret er det innledningsvis skrevet over den fjerde og […]

Les mer»

«Klamydia­kroken» – et uferdig oppgjør med 68-marxistene

Tore Stubberuds selv­bio­grafiske roman om det franske student­opprøret og de norske 68-åtternes hyrde­stunder i Klamydia­kroken på Blindern er en selsom fortelling, et slags intellekt­uelt oppgjør med venstre­radikalernes impotente revolusjons­drømmer og borger­barnas makt­ambisjoner, på roman­sjangerens premisser. Det blir en forsinket magesjau.

Les mer»

En maler og tegner i sobert samspill

Galleri Dobloug viser i denne runden arbeider av to kunstnere, maleren Svein Strand og malerinnen Liv Ørnvall. Svein Strand har nå passert 85 år, mens Liv Ørnvall er en del yngre. Begge har en lang kunstnerkarriere bak seg og er velkjente i det norske kunstfeltet.

Les mer»

Malerier fra en dystopisk romantiker

Det er imponerende undergangs­visjoner som utgjør Christopher Rådlunds maleri­utstilling nå i Galleri A. Denne utstillingen av Rådlund er etter mitt skjønn noe av det mest stilrene og profesjonelle han har skapt.

Les mer»

Alltid noe nytt i kulturlivet

Angela Merkel som hovedperson i ny opera og som glamourgirl i fornemt operapublikum!

Les mer»

Ny logo for Oslo kommune

Oslo kommunes nye logo tar utgangspunkt i byvåpenet, men det er ikke mye igjen av St. Hallvard eller kristen symbolikk. Forbindelsen til kristen fortid og identitet er usynliggjort. Poenget med minimalistiske logoer er å forvandle enkeltmennesket til en historieløs forbruker.

Les mer»

Monotone og meningstomme kunstobjekter

Det skjer stadig når jeg går på galleribesøk, at jeg støter på eldre kunstnere som et langt liv har jobbet med minimalistiske og intetsigende objekter. De utmerker seg hverken med fantasi eller uventede grep, bare en monoton og kjedsommelig gnaging.

Les mer»