Kategori: Kultur

Et ubegavet rektorportrett ved UiO

Det er tradisjon ved Universitetet i Oslo at avtroppende rektor blir portrettert av en kjent kunstner og deretter plassert på en egnet vegg for institusjonens mest ærverdige fagpersoner. Nylig ble UiO-rektor Svein Stølens kontrafei avduket i Lucy Smiths hus på Blindern. Nyheten ble publisert i «uniforum.uio.no» med foto av selve portrettet som her flankeres av […]

Les mer»

Om å vurdere arkitektonisk kvalitet

Til grunn for enhver kommunal byggesak skal det ligge en arkitektur­faglig vurdering. På det punkt er vurderings­grunnlaget i de fleste kommuner et stort problem. Enten saken utredes på saks­behandler­nivå eller vedtas i et politisk utvalg, så skorter det på arkitektur­faglig kompetanse.

Les mer»

I menneskets bilde – en film om Kaja Norum

Kaja Norum maler ikke bare mennesker – hun maler det vi bærer inni oss. Portretter, selvportretter, mytologi – alt speiler følelser vi kanskje ikke alltid har ord for. Dette er en film om en kunstner. Men også om det vi alle lengter etter: Å bli sett. Å høre til. Å skape noe som varer.

Les mer»

T.S. Eliot leser sitt dikt Marina (utgitt 1930).

Thomas Stearns Eliot (1888-1965) regnes som en av de betydeligste engelskspråklige poeter i begynnelsen av forrige århundre. Her leser han sitt dikt Marina, utgitt i 1930.

Les mer»

Nytt velkomstsenter på Verdens Ende

For tiden planlegges det et velkomstsenter på Verdens Ende. Det skal plasseres ved sydenden av den store parkeringsplassen og danne en slags inngangsportal til besøkssenteret og restauranten på toppen av fjellknausen. Ifølge Heidi Karoline Storm, daglig leder ved Besøkssenter Verdens Ende, skal det nye velkomstsenteret «fungere som en portal inn til området». Ja, slik kan […]

Les mer»

Enhetsbasert estetikk – en teoretisk vrang­forestilling

Undertegnedes kritikk av forslagene til minne­sted for 22. juli i regjerings­kvartalet har fått Anja Bache-Wiig Solberg til å forklare meg at jeg har misforstått hva «enhets­basert estetikk» er for noe. Men noe slikt finnes ikke, med mindre estetikk ikke lenger har noe med skjønnhet å gjøre.

Les mer»

Nils Ferlin: Vid diktens port (1957)

Sven Bertil Taube (1934–2022) leser Nils Ferlins (1898–1961) Vid diktens port fra samlingen Från mitt ekorrhjul, utgitt i 1957. Nils Ferlin regnes som en av Sveriges fineste poeter i første halvdel av 1900-tallet. Musikken mot slutten er skrevet og dirigert av Ulf Björlin (1933–1993).

Les mer»

«En liten vise» (1929)

Ukjent fotograf, portrett av dikteren Arnulf Øverland (1889–1968). Sølvgelatinkopi i forlaget Aschehougs arkiver. I Arnulf Øverlands diktsamling «Hustavler» fra 1929 står blant annet et dikt med tittelen «En liten vise», også kjent som «Om kvelden». Innledningsvis nevner Øverland at melodien er fra Hornindal i Nordfjord og er gjengitt i komponist, pedagog og folkemusikksamler Catharinus Ellings […]

Les mer»

Den modernistiske arkitekturens fortidsangst

På 1800-tallet oppsto moderniteten, som utformet sitt nye paradigme for det sanne, det gode og det skjønne sett ut fra fremskrittets synsvinkel. Dermed forsvant fortiden som kilde til kunnskap og korreksjon.

Les mer»

Nytt kunstverk forskjønner Göteborg

Kunstverket bLINK skal gjøre togturen fra og til Göteborg hyggelig for passasjerene. Den sjokkrosa figuren forestiller en lyskaster, og kostet 26 millioner svenske kroner.

Les mer»