Kategori: Kultur

Tilbakeblikk på en kvinnelig ekspresjonist

Det er ikke uvanlig at enkelte betydelige kunstnere blir borte i historiens tåkehav, særlig de kvinnelige. Den tyske kunstneren Gabriele Münter (1877-1962) er en av dem. Louisiana har i sommer vist en retrospektiv utstilling.

Les mer»

Galleri Ramfjord 20 år

Grunnleggeren, Elisabeth Ramfjord, med noen av de utstilte bildene. Galleri Ramfjord har eksistert i 20 år, nær Bislet stadion og St.Hanshaugen i Oslo, mesteparten av tiden i Schwensens gate 1, på hjørnet av Schwensens gate og Dalsbergstien. Det markeres med en jubileumsutstilling, som åpnet den 11. august, og vil vises til og med 2. september, […]

Les mer»

V.S. Naipaul er død

Den britiske forfatteren V.S. Naipaul, som i 2001 vant Nobels litteraturpris, døde lørdag, 85 år gammel. Naipaul, som skrev mye om konsekvensene av det britiske koloniveldet, ble født i Trinidad og Tobago.

Les mer»

Litt om Stiklestadspelet – men mest om komponisten

Spelet om Heilag Olav eller Stiklestadspelet som det også kalles, ble uroppført i 1954. Siden er det fremført årlig for til sammen hundretusenvis av norske og utenlandske besøkende. I tillegg til profesjonelle solister, sangere og musikere har det også medvirket hundrevis av amatører fra fjern og nær. Teksten ble skrevet av Olav Guldvåg (1885-1961) og […]

Les mer»

Rødt og hvitt for sensommeren

Príncipe de Viana Edición Limitada 2013 er, forholdene tatt i betraktning, ett av de bedre kjøp man akkurat nå kan gjøre på Polet. Denne vinen, som finnes i bestillingsutvalget, kommer fra Navarra i Spania, som i nord grenser til Frankrike. Den er basert på en fjerdedel hver av Tempranillo og Cabernet Sauvignon, resten er Merlot, […]

Les mer»

Et minimalistisk og følelseskaldt minnested

Det midlertidige minnestedet etter terroren 22. juli 2011, som sist søndag ble avduket foran Høyblokken i Regjeringskvartalet, viste oss en trist og følelseskald løsning.

Les mer»

Sommermønstring med friske takter i Galleri A

Hvordan kunstnerne finner frem til sitt eget beåndede formuttrykk, er en møysommelig og komplisert prosess. Det er fasene i denne prosessen en god gallerist må ha nese for, og så langt har nok Andreas Engelstad i Galleri A vært en dreven sporhund.

Les mer»

Våre trolske kvelder og netter

Harald Sohlberg (1869-1935) Havfrue (1896) Olje på lerret, 51 x 89 cm. privateie. Når jeg leser eldre, norske dikt eller lytter til eldre, norske sanger, tenker jeg ofte at den tids kunstnere stundom må ha opplevd en slags trolskhet i de norske kveldene og nettene. Nå er det ikke så lett å si hva som […]

Les mer»

Når urinalet får kunstnerisk verdi

Kunstsystemet er i dag like rigid og ekskluderende som under borgerskapets hegemoni på tidlig 1900-tall. I dag er anti-kunsten blitt norm og uttrykk for sublim kunst, som bare de innviede kan vurdere og investorene verdsette.

Les mer»

Ingen mirakler i sikte for Selvaagsamlingen

Astrup Fearnley Museet viser nå et utvalg arbeider fra Selvaag-samlingen under tittelen «I still believe in miracles». Hvem som fortsatt tror på mirakler med denne utstillingen er høyst uklart, det samme gjelder hvilke mirakler arrangørene tror på.

Les mer»