Kategori: Kultur

Sapfo opp gjennom tidene.

Den greske dikterinne Sapfo (c. 630- c. 570 fvt) fra Mutilini på Lesbos, som ligger øst i Egéerhavet, like ved den lilleasiatiske kyst, er en av antikkens høyest verdsatte diktere, og er fortsatt regnet som en av de betydeligste i litteraturhistorien, selv om bare en brøkdel av hennes verker er bevart.

Les mer»

Hokuspokus-filosofien i norsk kunstliv      

Kunstfeltet er som dårekisten i Kairo, hvor ingen kan tas for pålydende. Når selv en amatør- kritiker som Lars Elton kan bli sannhetsvitne for de kunstneriske kvalitetene i ei gammel utløe, så har den faglige galskapen fått fullt gjennomslag.

Les mer»

Ny kunstnerisk utvanning av Munchs verker

Nok en kunstner skal tolke Munch i hans eget museum. Men den sørafrikanske kunstneren Marlene Dumas er ikke en maler på Munchs nivå, så hennes visuelle parafraser over oppgitt tematikk ender som regel i amatørmessige strøk og koloristisk vilkårlighet.

Les mer»

En «Mother»-skulptur full av personlige traumer

Det var litt av en overraskelse å lese at den engelske kunstneren Tracey Emin har vunnet konkurransen om en utsmykning til det nye Munchmuseet i Bjørvika. Jeg har nettopp sett Marlene Dumas utstilling nå i Munchmuseet, der hennes bilder er satt opp mot Munchs egne arbeider i den nokså utpinte strategien med å koble Munch […]

Les mer»

Sensasjonelt funn av vikingskip og vikinglandsby i Halden

I en gravhaug i Halden har arkeologer ved hjelp av georadar funnet spor av et vikingskip. Dette kan være et av de største skipene som er funnet fra denne tiden.

Les mer»

Røkke-tårnet på Fornebu

Røkke-tårnet på Fornebu, kalt «Det store blå», seiler nå rundt i medienes digitale hav som et drømmeskip med himmelstrebende ambisjoner. Aldri har det vært bygget et så høyt tårn-hus i Norge, en skyskraper på 200 meter og 60 etasjer, som får arkitekturen i Bjørvika til å bli smålåten.

Les mer»

Grafiske inntrykk fra polare strøk

Ellen Karin Mæhlums utstilling i Galleri Kunstverket har fått tittelen «Soft Ice». Med tanke på at hennes motiver er hentet fra Grønland og Svalbard, er kanskje tittelen noe uheldig.

Les mer»

Hjemmeavlet sannhet fra antikolonister

Avkolonisering er en snodig konstruksjon, for ikke å si dekonstruksjon, av maktforhold i akademia. Det virker som om aksjonistene befinner seg på feil klode, eller har havnet i feil hode. Hvilken institusjon er mindre preget av kolonimakt enn universitetene?

Les mer»

Jeff Koons og det konseptuelle sjarlataneri

Kunsten er blitt den store skjøge som forfører alle og forfalsker alt. Og kunstnerne lever fett på forfallet.

Les mer»

Litt om Sinding og sangene hans

Edvard Munch (1863-1944), litografi fra 1912, motivet: 27,5 x 22 cm, privateie. Hos Grev Wedels Plass Auksjoner falt tilslaget ved NOK 34 000,- den 29 november 2005. Munch tilføyet den følgende bemerkning med blyant nede til høyre: Dette er Sinding slig han ikke vil se ud. Christian Sinding (1856-1841) er i våre dager først og […]

Les mer»