Kategori: Kultur

Anti-woke rapper med kraftfullt angrep på «The System»

Document har tidligere omtalt den canadiske rapperen som går i strupen på woke. Tom MacDonald har blitt en sensasjon, og nå er han ute med ny låt.

Les mer»

Tønes, artisten som har sosial angst og «gode greia på saue»

Frank Tønnesen fra Sokndal er en visesanger som lider av innestengt aggresjon, som kommer til uttrykk i hans fantastiske musikk og tekster. Nylig vant han sin fjerde Spelemannpris, men dessverre ikke på en TV-sendt galla.

Les mer»

Maleriske varsler om en død i skjønnhet

Det er ikke lett innenfor horisonten av en dekonstruert modernitet å fastholde troen på kunstens uskyld og evne til skjønnhet. Christopher Rådlund har nok tenkt mye og lenge over det å skape kunst under et så åndsfattig værlag.

Les mer»

Ayn Rand: – Den eneste vei til imorgen

Menneskehetens historie er historien om kampen mellom det aktive og det passive menneske, mellom individet og det kollektive. Landene som har frembragt de lykkeligste menneskene, den høyeste levestandarden og de største kulturelle fremskritt, er landene hvor kollektivets – regjeringens, statens – makt, var begrenset og hvor den enkelte fikk frihet til å handle selvstendig. 

Les mer»

Ein slags guide til å «forstå kunst»

Kunsten fyller ei viktig rolle, men det finst eit gjerde rundt kunsten som gjer det vanskelegare å kome inn. Kven har ansvaret for gjerdet? Korleis kan me rive det ned?

Les mer»

Rimelig Rioja

Vin fra Rioja i Spania har siden midten av 1970-tallet, særlig etter lanseringen av den spansk-tappede Campo viejo, blitt mer og mer populær blant norske oinofile (gresk for vin-venner). Her skal det presenteres to relativt rimelige Rioja-viner i Polets sortiment. Antaño 2020 til NOK 110 pr flaske er enkel og ukomplisert, og passer godt til […]

Les mer»

Sanselighetens visuelle nærvær

Det er noe ubesværet og tilstedeværende ved Jon L. Bakkens naturlandskaper, som om det er naturen selv som uttrykker seg. Maleriene hans har fascinert meg tidligere, de er hverken romantiserte, ekspresjonistiske eller modernistisk forenklede.

Les mer»

«Wittgensteins båt», et konseptuelt svindelprosjekt

Filosofen Ludvig Wittgenstein ville sikkert ha stilt seg helt uforstående til å bli forvrengt og misbrukt i dette egofikserte konseptprosjektet til Marianne Heske. Han er, heldigvis for henne, død og begravet.

Les mer»

Tsjajkovskij hus ødelagt i Ukraina

En av de merkelige konsekvensene av krigen i Ukraina, er boikotten av russisk kultur. Nå er huset til den legendariske komponisten Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij ødelagt.

Les mer»

Tracy Emins «Mother», et skulpturalt havnevrak

Etter en internasjonal konkurranse i 2018 gikk den engelske kunstneren Tracy Emins utkast av med seieren. Juryen var enstemmig i at Emins forslag «Mother» ville passe perfekt foran det nye Munch-museet i Bjørvika og samtidig utstråle noe av den samme symbolske magien som heftet ved Edvard Munchs kunst.

Les mer»