Kategori: Kultur

The Aussie Bag Shiraz 2017

Shiraz, i Frankrike kjent som Syrah, har muligens sin opprinnelse i den persiske provins Shiraz. Men sikkert kjent er den først fra Rhône-området i Frankrike. Hugenotter tok den med seg til Kapplandet, og derfra ble den innført til Australia, der den gir utmerkede resultater. The Aussie Bag er ikke helt ren Shiraz, den inneholder også […]

Les mer»

Charlotte Wankels glemte modernisme i Galleri F. 15

Dagens kunsthistorikere leter febrilsk etter glemte, norske mestere fra modernismens gjennombruddstid, fotfulgt av grådige samlere med fett utbytte i blikket. Charlotte Wankels kunst har nå ufortjent havnet i dette innvesteringskjøret.

Les mer»

Hullene i Nasjonalmuseets kunstsamlinger

I alt surret mellom Nasjonalmuseet og kunstsamleren Stein Erik Hagen, om han skal donere samlingen, deponere den, eller bare låne ut verker til museet, får publikum inntrykk av at Hagens Canica-samling representerer et uunnværlig, kunsthistorisk supplement av nasjonal betydning.

Les mer»

Figurativ billedhugger med diffus tematikk

Det er greit å lage menneskefigurer uten individuelle trekk, det finnes massevis av gode skulpturer i den sjangeren, men Nico Widerbergs figurer er formmessig både slappe og anatomisk utydelige, til tross for fin overflatebehandling i de store steinskulpturene.

Les mer»

Kongelig åpning av Hagen-kunst i Danmark

Stein Erik Hagen fastslår at hans kunstsamling aldri vi bli donert til vårt Nasjonalmuseum. «Jeg vil ti ganger heller gi den bort til Danmark», sier han. Grunnen er kritikk i mediene.

Les mer»

Fra norsk visekunst – Jens Gunderssen

Frans Hals (1582-1666) – Luttspilleren (c. 1623-24) Olje på lerret, 70 x 62 cm, Louvre, Paris. En god venn minnet meg forleden på at vi i tenårene ofte satt hjemme hos ham og lyttet til viser av Jens Gunderssen (1912-1965). Det var da jeg vandret inn i visenes verden og oppdaget verdiene der. Gode tekster […]

Les mer»

Blodfattig formalisme i maleri og skulptur

Årets første utstilling i Galleri Riis er todelt; en maler i den ene avdelingen og en skulptør i den andre: Svenske Fredrik Søderberg, er en rutinert billedkunstner med en særpreget, figurativ produksjon bak seg, skjønt på dagens utstilling har figurasjonen skiftet ham. Søderbergs med-utstiller, Marie Buskov, viser et utvalg konstruktivistiske skulpturer og akvareller som er gjennomført abstrakte. Her er det streng form i geometrisk dressur.

Les mer»

Internasjonal smykkekunst på bunnivå

Det virker som om heslighetens estetikk har blitt en bastant norm i både kunsthåndverket og den smykkeorienterte kreativiteten. Målsetningen nå er ikke å skape noe vakkert og velformet, noe mennesker kan glede seg over, men å vise skyggesidene.

Les mer»

Barbara Vetland – Livsformer

Noen ord rundt Barbara Vetlands utstilling Livsformer, som vises i Galleri Heer i Oslo til og med den 10. februar.

Les mer»

Barbara Vetland i Galleri Heer

Tilkobling Lørdag den 26. januar kl. 12.00 åpner Barbara Vetland, som mange også vil kjenne som artikkelforfatter her på Document, en utstilling kalt Relieffer i Galleri Heer. Adressen er Seilduksgata 4b, på hjørnet mot Markveien, like i nærheten av Paulus kirke på Grünerløkka i Oslo. Utstillingen vil vises til og med den 10. februar. Utstillingen […]

Les mer»