Kategori: Kultur

«Armlengdes avstand» – bare for kunstnere?

Det er et historisk faktum at kunstnerne gjennom mange tiår har misbrukt sin faglige status og autonomi. På den ene side har de presset Staten for stadig mer økonomisk støtte, på den andre invadert og forvandlet kunsten og kulturfeltet til en beitemark for radikale kunstnere. Det er nå på høy tid at politikerne setter kunstnerne på rett plass.

Les mer»

Erdogan har rikelig historisk ballast når han truer grekerne med folkemord

Document tar i fire artikler for seg tyrkernes folkemord på den greske, armenske og assyriske kristne befolkning i Tyrkia. Første del kommer idag på Hellas’ nasjonale minnedag for tyrkernes folkemord i Smyrna.

Les mer»

Årets Høstutstilling: Noen lyspunkter, men synkende kvalitet

Høstutstillingen har endel severdige verker, men det er mer skrot og fyrings­materiale. Forskjellen på gode kunstverk og rene amatør­gjenstander er tydeligere enn noensinne. De talentløse er stivnet i stats­finansierte klisjeer. Blant lyspunktene er Lena Trydal og William Heimdal.

Les mer»

Det nye borgerskapet

Til forskjell fra tidligere tiders borgerskap er det nye finansiert av staten. Dette borgerskapet kaller seg kritisk, men virker påfallende ubekymret over autoritære tendenser i den samme staten.

Les mer»

Vår sivilisasjon er inne i siste stadium: Dekadansen

En historisk studie av livssyklusen til imperier gjennom 3000 år – fra Assyria og Persia til Det britiske imperium – viser at ingen imperier overlever mer enn 250 år, tilsvarende ti generasjoner før de kollapser. Er det vår tur? Svaret bestemmer vår fremtid.

Les mer»

Dronning Sonjas private kunstsamling

Da Dronning Sonja i 1968 gjennom giftermål ble innlemmet i den kongelige familie, fikk Kongehuset et solid innslag av borgerlig smak og kulturforståelse. Hennes kunstinteresse og åpenhet for samtidskunsten preger da også de valg av verker hun innlemmer i sin kunstsamling.

Les mer»

Querini-fest på Røst: Norsk tørrfiskeksport til Italia startet med et dramatisk skipsforlis

På Røst er det Querini-fest denne helgen. Querini var en venetiansk aristokrat og handelsmann som forliste i en fryktelig storm vest for Irland for deretter å drive med Golfstrømmen til han strandet på Røst i 1432.

Les mer»

Åtte år siden det rystende folkemordet på jesidiene

I 2014 rapporterte FN at rundt 5000 jesidier var blitt myrdet mens 5000 til 7000 kvinner og barn var blitt tatt til fange av IS som misbrukte, torturerte, slavebandt, solgte og utnyttet dem seksuelt. 200.000 jesidier bor fortsatt i teltleire i Kurdistan. Deres liv er satt på vent og de knuges av minnene. Verden har glemt dem.

Les mer»

Fra kunstutdanning til Orakel-akademier

I en større artikkel publisert i nettavisen «Khrono» nylig, skildrer kunsthistorikeren Leiv Osvold dagens kunstfelt som et estetisk og kulturelt sammenbrudd. Det er særlig kunsthistoriefaget som er blitt skyteskive for hans krasse og kritiske utfall. «I dag har nihilismen fullstendig tatt makten i faget,

Les mer»

Stålekleivloftet, Eidsborg, Telemark

Tekst og foto: Jonas Haugsvold. Stålekleivloftet (Vindlausloftet) er muligens verdens eldste ikke-kirkelige trebygning. Det befinner seg i dag på tunet til Vest-Telemark Museum i Eidsborg. Dateringen har vært endret flere ganger, men da stadig bakover i tid. Først ble det antatt at bygget var fra midten av 1300-tallet ettersom lafteteknikken, finndalslaft eller finndalshogg, ikke hadde […]

Les mer»