Kategori: Kultur

The Cheshire Cat, AKA Filurkatten

Illustrasjoner av John Tenniel (1820-1914) The Cheshire Cat – (på norsk Filurkatten) opptrer i Lewis Carrolls Alice’s Adventures in Wonderland (1865), og er spesielt kjent for å stille svært avanserte filosofiske og språklige spørsmål på en humoristisk måte. Den var også kjent for sitt brede glis, og at den var i stand til å forsvinne […]

Les mer»

«Lykke-Per» på NRK – 
om friheten som blir tomhet

Bille Augusts dramaserie «Lykke-Per» basert på Henrik Pontoppi­dans verk med samme navn har søndag premiere på NRK 1. Historien problematiserer frihets­begrepet og antyder at friheten ikke kan eksistere uavhengig av tradisjoner, sedvaner og for­plikt­elser – i strid med hva vi ellers blir fortalt. For Lykke-Per blir den individ­baserte frihets­ideologien ikke løsningen, men problemet.

Les mer»

Mainstream loppemarked i Kunstnernes Hus

Helhetsinntrykket av årets Høstutstilling tyder på ingen måte om fornyelse. Det er ikke lenger progresjon og overskridelse som preger verkene, bare stagnasjon og forvirring. Avantgardens drøm om permanent, kunstnerisk fremskritt er blitt et mareritt av stivnede påfunn.

Les mer»

Kunst­kritikken i nærings­krise

Kunstkritikken er i krise. Kritikere må forholde seg til publikum, og hvordan engasjere publikum i noe meningsløst? Man har destruert tradisjonen og historien og befinner seg i et lufttomt rom. Menneskets drøm om den totale frihet ender i nihilisme.

Les mer»

Finsk malerinne med lite kunstnerisk å by på

Nå er jeg ennå ikke død og heller ingen ukyndig fagmann på fargens område, eller de maleriske dybder, men blir stående ganske stum og uengasjert over tegningene og maleriene til den finske kunstneren Nina Roos

Les mer»

Figurativ maleglede i Galleri A

Det er noe hverdagslig og virkelighetsnært over Tor-Arne Moens billedverden. Han har ikke hengt seg opp i en bestemt motivkrets, men blinker ut noe iøynefallende og malerisk utfordrende hvor han er, enten det mennesker og dyr, natur og bygninger eller biler og fly.

Les mer»

Nekropolis Lwówa

Tekst og foto: Roy I årene 1918–1919 kjempet polakker og ukrainere over territoriet i Øst-Galicia som inkluderte Lviv; og til slutt beseiret Polen den vest-ukrainske republikken. Ett år senere ble det utkjempet en annen krig mellom Polen og det nydannede Sovjet rundt byen. I tiden mellom disse to krigene endte byen med å bli en […]

Les mer»

Kunstneraksjon med venstreradikal agenda

«Kunsten er fri» fastslo de to forfatterne Vigdis Hjort og Rebolledo Pedersen, da de forleden dro i gang kunstneraksjonen «Fanen heller!»

Les mer»

Dag Solstad med kraft­salver i Mette-Marits nye bok

Forfatter Dag Solstad peker på svenske ekspeditører som ikke snakker norsk og refser tidligere kultur­minister Linda Hofstad Helleland i Mette-Marits nye bok. Dag Solstad har bidratt med teksten «Kan man ødelegge et nasjonalt språk? Er det nødvendig?» i den nye novelle- og essay­samlingen «Hjemlandet» som kron­prinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen har laget.

Les mer»

Kunsten mellom fortidslengsel og fremtidsangst

I Henrik Kleppe Worm-Müllers billedverden synes det å ligge en grunnfestet fortidsinteresse. Det gjelder ikke bare i skildringen av forgangne tiders bebyggelse og hverdagsliv, men også i hans fotobaserte maleri, som gjennom kopiering av gamle arkivbilder gir ham tilgang på tematisk materiale.

Les mer»