Kategori: Kultur

Nordisk kunstmesse tillater ingen menn. Bare dersom de føler seg som kvinner

Den nordiske kunstmessen CHART 2020 tillater ingen menn å stille ut. Målet er å skaffe kvinnene større markedsandeler i den etablerte kunstverdenen. Den kvinnelige direktøren for kunstarrangementet, Nanna Hjortenberg, setter likevel døren på gløtt for enkelte menn – for eksempel de som identifiserer seg som kvinner. 

Les mer»

Oslobiennalen – et usynlig kunstprosjekt med milliontap

«Oslo Biennial of Public Art» gikk av stabelen 25. mai i fjor. Nå viser det seg at den har et akkumulert underskudd på 42 millioner kroner og ingen aner hvor pengene er blitt av.

Les mer»

Fortidsminner som bare er for de besluttsomme

Langs Mjøskanten nær Ringsaker kirke ligger helleristninger med elgmotiver fra steinalderen. Men severdigheten er hverken skiltet eller lettilgjengelig. Slik opphører det som burde være sentrale fortidsminner, å være minner overhodet.

Les mer»

Influensere gir ut bøker, men seriøs kunnskap får du hos oss

Norske forlag satser i høst tungt på influensere, som har tusenvis av følgere på sosiale medier. Det kan være bra for leselysten, men har ellers liten samfunnsmessig betydning. Sjekk heller Documents bokliste! Og mer kommer!

Les mer»

Når sivilisasjonen forsvinner

Casey Affleck har som skuespiller gjort seg bemerket i langsomme kunstneriske filmer. Så også her i hans egen film. Et dystert drama om en far og hans datter som forsøker å overleve i en verden som er på vei tilbake til barbariet.

Les mer»

En museumsdirektør med politisk korrekt trangsyn

Identitetspolitikken har også nådd en private kunstinstitusjon som Astrup Fearnley. Solveig Øvstebø har tatt med seg identitetspolitikken fra USA, der opptatthet av rase, hudfarge og kjønn ikke kjenner noen grenser.

Les mer»

Kulturrådets superstipend til Bjarne Melgaards pung

Årets stipend til Bjarne Melgaard fra Kulturrådet var på bortimot 2,8 millioner fordelt på et bestemt antall år. Mange av hans kolleger synes denne tildelingen var unødvendig. Melgaard har ingen problemer med å brødfø seg selv.

Les mer»

Gravsteinen i Fredensborgveien 12, Oslo

Foto: Roy I Fredensborgveien 12 rett bak forhenværende Deichmanske Bibliotek og Krist Kirkegård finnes det en gravstein med et dødningehode i piratstil innmurt i veggen. En gravstein som det antas ble tatt fra kirkegården like ved, som ble anlagt under det siste store pestutbruddet i 1654, da 40% av Christianias befolkning mistet livet på fire […]

Les mer»

Folkekjær kunst på liv og død

I et komplisert menneskeliv kan mye true den elementære, biologiske trangen til å leve. Folkekjær kunst styrker det livsdyktige i oss, det som gjør at vi ikke gir opp.

Les mer»

Nytt utkast til minnested på Utøykaia

I uken som gikk godkjente Hole kommunestyre det nye forslaget til minnemonument på Utøykaia De kunstneriske løsningene er fint tilpasset naturen og bebyggelsen, mens de 77 vridde søylene skaper en forsiktig uro i komposisjonen, som om noe smertelig har tatt bolig i bronsen.

Les mer»