Kategori: Kultur

Malerisk rikdom på skjønnhetens premisser

Dang Van Ty og An Doen Nguyen er to særegne kunstnere. De har ikke latt seg suge opp i den anti-estetiske tidsånden som i årevis har undergravet den kunstneriske profesjonaliteten og skjønnhetsbevisstheten. Det er viktig at de fastholder og forfiner sitt maleriske potensiale på skjønnhetens premisser.

Les mer»

Kunstnerboikott av regjeringskvartalet i protest mot riving av Y-blokka

Kunstnerne blåser til boikott av det nye regjeringskvartalet. Det er ris til egen bak. Burde de ikke heller ta for seg det nye Munchmuseet og Nasjonalmuseet, to heslige bygg som griner mot en.

Les mer»

Det lyser i stille grender

Ein av dei vakraste salmane vi skulle ha sunge oftare, ber tittelen «Det lyser i stille grender». Salma hadde ein trong fødsel, då ein av våre framste og mest folkekjære forfattarer lansera ho. Ho var ikkje fin nok for dei fine. Men Jakob Sandes versekunst lev enno, i motsetnad til kritikarene.

Les mer»

Gitvola. Høyeste punkt i Løten.

Det er lille julaften, været er fint og en skitur frister. En langtur fra Gåsbu i Hamar kommune til Gitvola i Løten kommune innfridde alle ønsker om fysisk aktivitet og naturopplevelser. Gitvola er høyeste punkt i Løten kommune. Fra tårnet på toppen er det nydelig utsikt i retning Hamar og inn i Østerdalen. Dessverre skjemmes […]

Les mer»

Litt om julesanger, Richard Strauss og Max Reger

Natività mistica – Den mystiske fødsel (c.1500) Sandro Botticelli (1445-1510) Olje på lerret, 108,6 x 74,9 cm, National Gallery, London I vår europeiske kultur har julesangene vært viktige, og de er fortsatt viktige. Med sine enkle fortellinger som alle kan forstå, formidler de et kristent budskap til barn og voksne. De var og er et […]

Les mer»

Kolossalstatue av dikterpresten Petter Dass

På Helgelandskysten i Herøy kommune planlegges det nå å reise en kjempestatue av dikterpresten Petter Dass (1647 – 1707). Høyden er anslått til 10 meter og den skal plasseres på et skjær ute i leden slik at sjøfarende folk kan betrakte den brave og hissige sognepresten i all slags vær.

Les mer»

Filmprofil: Bruno Ganz

Den sveitsiske skodespelaren Bruno Ganz døydde 16. februar i år, 77 år gamal, etter ein tids sjukdom. Med Ganz sin død, gjekk ein av dei aller største tyskspråklege scene- og filmkunstnarane ut av tida.

Les mer»

Samisk kunst under oppløsning

Norsk kunst har forandret seg enormt de siste 50 årene. Tradisjonelle uttrykksformer finner man nesten ikke i den toneangivende kunsten. Det man i dag kaller samtidskunst minner da heller ikke så mye om fortidens kunstformer, snarere om antikunstneriske objekter.

Les mer»

Julens beste og viktigste julekalender: Sløseriombudsmannen på Facebook

Sløseriombudsmannens julekalender får deg ikke bare til å le i måpende vantro, den forsøker også å avsløre koblingene, nettverkene og samrøra i Kultur-Norge, som er en korrupt milliardindustri. I år lager kalenderen underholdning av norske «scenekunstnere».

Les mer»

Når kunsten går bananas

Når ingen ting er godt eller dårlig, sant eller falskt, så finnes det ingen annen målestokk enn økonomien og dens potensiale til å bekrefte eiernes sosiale og kulturelle status.

Les mer»