Kategori: Kultur

Den revolusjonære kunsten – et undergangsprosjekt

Avantgarden revolusjonerte seg selv til den totale isolasjon. Etter at alle rosenrøde utopier gikk fløyten har kunsten heller ikke noe fremtidig mål. Når både fortid og fremtid har opphørt, gjenstår bare anti-estetikken og terroren. Den toneangivende kunsten er derfor ikke lenger opptatt av det skjønne, men av det heslige.

Les mer»

Figli Luigi Oddero Piemonte Rosso 2015

Piemonte, lengst nordvest i Italia, mot grensen til Frankrike, er kjent for utmerkede (og dessuten ganske dyre, som den klassiske Barolo) viner. De er ofte basert på druene Barbera, Nebbiolo og Dolcetto. Månedens vin inneholder alle tre – blandingsforholdet er ikke oppgitt – men man kan allikevel si at disse tre druers ganske forskjellige karakteristikker […]

Les mer»

Vakre bylandskaper fra Oslo og New York

Camilla Grythe er maler til fingerspissene. Hun håndterer da også pensel og palett med stort pågangsmot. Dette er ikke noe detaljert pinsettmaleri, men en impresjonistisk portrettering av bygninger og byrom.

Les mer»

Hjernekassekunst i politisk dressur

Beklageligvis, i Vanessa Bairds klaustrofobiske hjernekasseprosjektet har kunstnerens kreativitet blitt overstyrt av politikken og endt opp i en situasjon der estetikken er død.

Les mer»

To tredeler av den stjålne vikingskatten har kommet til rette

To menn ble torsdag framstilt for varetektsfengsling etter at de ble pågrepet og siktet for å ha brutt seg inn på Universitetsmuseet i Bergen og stukket av med 400 viking-gjenstander.

Les mer»

Fortellingen som skapte oss

For kristne er underet ved Jesu fødsel at barnet som nedkom i Betlehem, er Guds sønn. Fortellingen om hans forløsende rolle preger vår sivilisasjon. Slik er det ikke for muslimer.

Les mer»

Det me ikkje forstår

– Det ligger en farlig og skjebnesvanger uforstand i å se ned på alt vi ikke forstår, rent bortsett fra det meningsløse hovmod som er forbundet med en slik holdning. Dette skreiv Michel de Montaigne for vel fire hundre år sidan, og eg strevar med denne utsegna når eg ser på moderne kunst. For litt […]

Les mer»

Lena Cronqvist – en populær svensk billedkunstner

Det er noe selvbiografisk ved Lena Cronqvists billedverden, som om det er hennes liv i ulike faser og viktige øyeblikk motivene synliggjør.

Les mer»

Nye drapstrusler mot Charlie Hebdo – etter tegning av Tariq Ramadan

Charlie Hebdo har igjen mottatt drapstrusler. Bakgrunnen for truslene er en tegning av den muslimske akademikeren Tariq Ramadan, som er beskyldt for voldtekt…

Les mer»

Bastant og upoetisk kunstspråk

Kristina Bræin har en imponerende merittliste, både når det gjelder utdannelse og utstillinger. Hun har mønstret både i inn- og utland og representerte endog Norge på Venezia-biennalen i 2003. Nå har hun fått tildelt overlyssalen i Kunstnerforbundet.

Les mer»