Kategori: Kultur

Vaaren han drèg mot Nord

Gerhard Munthe (1849-1929) Tidlig vår, olje på lerret, 56,5 x 91,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo. Den som finleser overskriften og tror at den foregriper et oppsett på nynorsk, blir med skjellig grunn skuffet. Trøsten får være at min tilslutning til det bokmålske-riksmålske, aldri har hindret meg i å høyakte en mengde nynorske-landsmålske sanger og dikt. De […]

Les mer»

Christoph Ernst Friedrich Weyse, dansk Guldalderkomponist

Wilhelm Marstrand (1810-1873) Olje på lerret, 75 x 96 cm, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Hillerød. Bildet gjengir en musikalsk sammenkomst (1834) hos Hofvinhandler og Etatsraad Waagepetersen i Store Strandstræde. Ved klaveret til høyre sitter komponisten C.E.F. Weyse (1774-1842), til venstre for ham en annen betydelig dansk musiker,  J.P.E. Hartmann (1805-1900) Marstrand har gjengitt […]

Les mer»

Kunstmuseet MUNCH – Oslos nye tivoliattraksjon

Det nye Munchmuseet skiftet nylig navn og logo. Nå heter museet bare MUNCH, noe som speiler seg i logoen med MUNCH-navnet i bakoverlent kursiv. To fikse grep der museumsfunksjonen er fjernet fra navnet og logoens bokstaver lener seg bakover som om kunstnernavnet er en belastning.

Les mer»

Ei lita rundreise innan tysk film

Av årsaker eg ikkje har funne fornuftig svar på, har tysk film vore ein heller sjeldan fugl i det norske kulturtilbodet. For underteikna er det eit reint eventyr å oppdage og å kunne fråtse i tysk film og filmhistorie. Her er nokre godbitar for romjula.

Les mer»

For borgerne handler arkitektur primært om stygt og pent

I over hundre år nå har arkitektstanden gått systematisk til verks for å fjerne all estetikk fra byggekunsten under parolen «Less is more». I stedet har de lagt hovedvekten på funksjonalitet og teknologi og år etter år bygget de samme monotone høyblokkene. Denne arkitekturen har vært doktrinær og dogmatisk, og arkitektene har fungert som et rettroende presteskap ikke ulikt praksisen i totalitære partier.

Les mer»

Tre julegaver fra Grieg

Samvittighetsfullt, møysommelig og målbevisst har jeg nå gransket alle Griegs sanger og kan fastslå at tre av dem er knyttet til julen – om jeg da har regnet rett. De tre blir julegavene fra ham og til deg i år!

Les mer»

Noen verselinjer om den snille Siv Jensen…

Den snille Siv Jensen hun hadde en venn Geir Ugland som lot seg ei fange Han ville så gjerne se storhet igjen Han vandret i fotspor fra Lange Men så er det slik i de innerste rom At der sjefer Siv og De rene For alle som de ikke syns noe om Bestemmer de hva […]

Les mer»

Kunsthøyskolenes autonomi og identitet i krise

Langt mer alvorlig for kunsten er at dens identitet som intuitiv og skapende virksomhet går i oppløsning. Når kunststudenter skal drive forskning etter vitenskapelige prinsipper og metoder, går selvsagt kunsten og kunsthøgskolene i oppløsning.

Les mer»

13. desember – Santa Lucias festdag

Svensk Luciafeiring i 2006. Foto: Claudia Gründer, Wikimedia Commons Den hellige  Lucia av Siracusa på Sicilia (283-303) feires av både katolikker, anglikanere og lutheranere. Hennes martyrium antas å ha funnet sted i forbindelse med keiser Diokletians kristenforfølgelser. Hennes festdag er hennes formodede dødsdag. den 13. desember. Hun er spesielt de blindes skytshelgen, ettersom hun skal […]

Les mer»

Kirsten Flagstad in memoriam

Som man muligens erindrer, figurerte et speilvendt utsnitt av dette portrettet på hundringsene fra 1997 til 2018. Bildet viser den store norske operasangerinnen Kirsten Flagstad (1895–1962) nitten år gammel.

Les mer»