Kategori: Kultur

Blaafarveværket: Følelser og malerisk omtanke i skjønn forening

Blaafarveværket på Åmot i Modum er en imponerende kunst- og kulturhistorisk institusjon. Jevnlig har de hentet frem skandinaviske gullalder-malere, men også glemte kunstnere og deres verker og viser oss kunstneriske uttrykk og tradisjoner som av ulike grunner ble utdatert i sin samtid. Den siste i rekken er Mathilde Dietrichson (1837-1921).

Les mer»

– Anti-kolonialister oppfordres til å søke

Hvis du, etter å ha lest denne teksten, lurer på hva Høgskolen i Østfold egentlig skal med en stipendiat eller foreleser i scenekunst som også har «anti-kolonialistiske holdninger», er du sannsynligvis ikke kvalifisert til å forske videre på scenekunst på Høgskolen i Østfold.

Les mer»

Kunsthøyskolens rektor – en identitetspolitisk maktperson

I et åpent brev til studenter og stipendiater skriver rektor Wrange «at det foregår utstrakt strukturell rasisme og annen type diskriminering på KHiO spesielt og i Norge generelt». Det er tydelig at rektor Måns Wrange har store ambisjoner om å dekonstruere Kunsthøyskolen til en postmoderne institusjon som er blottet for nasjonale forankringer og estetiske føringer.

Les mer»

Noen tanker om Edvard Griegs Ibsen-sanger

Henrik Ibsen fotografert i sitt hjem i Arbiens gate 1 i Kristiania, c. 1897-98.
Foto: Atelier Szaciński, sølvgelatinkopi i Nasjonalbiblioteket.

Les mer»

Det enhetlige og poetiske billedrommet

Figurativt maleri synes å bli stadig mer stuerent i kunstfeltet. Den yngre generasjon kunstnere finner det tydeligvis mer givende å male noe med mening enn å gulpe opp modernistiske klisjeer, eller lage dyre installasjoner som ingen gidder å se.

Les mer»

Olav den hellige bygde Norge – religiøst og politisk

Olav den hellige var sentral i kristningen av Norge og som nasjonsbygger. I dag kritiseres hans påstått brutale, og dermed ukristelige, framferd. Men kristning og nasjonsbygging er to forskjellige ting. Oppdragene må skilles. Det var legitimt å bekjempe de som forsvarte et samfunn bygget på undertrykkelse.

Les mer»

NYT-skribent: New York Philharmonic bør droppe ‘Blind Auditions’, og se på ansøgernes ‘background‘

Foto: New York Philharmonic New York Times’ musikkritiker Anthony Tommasini vil have New York Philharmonic til at droppe ‘Blind Auditions’, det da har vist sig, at det stort set kun er hvide og asiater der kommer gennem nåleøjet. Vil man gøre symfoniorkestret mere ‘racially diverse’, så må istedet være proaktiv – droppe blindtesten, og tage […]

Les mer»

Mikhail Jurjevitsj Lermontov – en offiser og en gentleman

Mikhail Jurjevitsj Lermontov (1814-1841) Selvportrett (1837) (Pavel Zagladimov in memoriam). Den 27. juli (15 juli gammel stil) er det 179 år siden den russiske kavalerioffiseren og multikunstneren Mikhail Jurjevitsj Lermontov døde. I sin korte litterære karriere rakk han å bli svært produktiv med over 600 dikt, 5 dramastykker og en roman. Det sies at der […]

Les mer»

Det nye Munchmuseet – et stykke anti-arkitektur fra Las Palmas

De siste hundre årene har arkitektene skrellet bort all representativitet som tidligere gjorde et bygnings- og bymiljø variert og «lesbart». Arkitekturen har på en måte blitt ren og bygningens funksjon usynlig, slik at ingen kan se hva slags formål den er skapt for. Munchmuseet er et grelt eksempel.

Les mer»

Litteraturkritiker Cathrine Krøger om Prosas sensur: – Har aldri opplevd lignende

Dagbladets litteraturkritiker Cathrine Krøger sier det er prinsipiellt betenkelig at en redaktør velger ikke å trykke en anmeldelse hun er uenig i.

Les mer»