Kategori: Kultur

Gullpalmen til svensk satire om politisk korrekthet

Den svenske regissøren Ruben Östlunds film «The square» vant årets Gullpalme i Cannes. Östlund vakte oppsikt med filmen «Play» i 2011.

Les mer»

Regjeringskvartal for makteliten

Alle departementer skal samles i det nye regjeringskvartalet som får 5.000 ansatte. Det blir massivt og danner en verden for seg midt i byen.

Les mer»

Stillebensmaleriet som meditasjonsobjekt

Juan Sanches Cotàn (1560-1624) regnes som den spanske barokkens viktigste og mest særpregede kunstner. Han malte stillebensbilder med en mystisk-religiøs dybde.

Les mer»

Talentfull maler med formalistiske unoter

Kenneth Blom er en figurativ billedkunstner som har prøvd å fusjonere figurasjonen med modernismens abstrakte flatemaleri. Det er et interessant prosjekt, men også krevende, spesielt med henblikk på at det mimetiske (figurative) formuttrykket lett kan bli betydningssvekket når den abstrakte formalismen styrer billeddannelsen. Her må man stadig avveie hvor tyngdepunktet skal ligge, noe som ofte […]

Les mer»

«Family Friendly» på venstresidens premisser

Forleden fikk jeg en mail fra Kunstnernes Hus, som informerte om at Huset den 19. mai ville presentere verket «Family Friendly» av den unge og begavede kunstneren Eirik Sæther.

Les mer»

Nasjonalgalleriets ynkelige redningsmann

Straks etter at Audun Eckhoff i 2009 var ansatt som ny direktør ved Nasjonalmuseet, uttalte han til mediene at det ærverdige Nasjonalgalleriet skulle legges ned.

Les mer»

En akvarellens mester

Jeg har sett og anmeldt kunstutstillinger i over 40 år, men den svenske kunstneren Lars Lerins mønstring på Haugar Vestfold Kunstmuseum slår alle rekorder.

Les mer»

For festlige anledninger

Mange mener at en festlig anledning blir enda mere festlig dersom man serverer en musserende vin. Her har den franske Champagne stått sterkt, men har etter hvert fått betydelig konkurranse av i første omgang spansk Cava og noe senere også italiensk Prosecco. Her i landet har vi denne måned ganske snart en viktig minnedag å […]

Les mer»

Et malertalent med begrenset relevans

Kira Wager er et hot navn i det norske kunstfeltet. Hun kom til Norge i 1994, og ble etterhvert en markant og ettertraktet billedkunstner, kritikerrost og med stor salgsappell. Ja, hun er avgjort et malertalent, på sitt nivå. Nå er hun igjen på visitt i Galleri K på Skillebekk, der hun mønstrer et tyvetalls malerier. […]

Les mer»

Dilettantismens kulturelle triumf

Det er et forfallstegn når en profesjonell på ett område tror han har forstand på andre. Karl Ove Knausgårds Munch-utstilling er et slikt dilettanteri.

Les mer»