Kategori: Kultur

Den kunstneriske friheten som anti-opplysning

Odyssevs’ møte med de lokkende, men livsfarlige sirenene er skildret i Odysséens tolvte sang. Her er motivet gjengitt på en attisk rødfigurvase, en stamnos, fra ca. 480-70 BC. Visstnok funnet i Vulci. Italia, nå i British Museum, London. Innenfor horisonten av det moderne prosjekt, moderniteten, er kunsten, moralen og vitenskapen selvstendige gyldighetsformer. Poenget med denne […]

Les mer»

Når kunstnerne avvikler sin faglige profesjonalitet

Jeg husker en episode fra Knut Roses tid som professor ved Kunstakademiet. Studentene malte akt og Rose gikk runden med korreksjon. Da han kommenterte akten til en av studentene og ga råd om en enkel justering og forbedring, protesterte studenten. Han ville ikke endre noe, for han følte det sånn.

Les mer»

En fotograf med kunstnerisk atferdsforstyrrelse

På en måte befinner Else Marie Hagens konseptuelle fotografier seg i et stadium av kommunikativ destruksjon. Vi ser det samme i billedkunsten, der kunstnerne ikke lenger klarer å uttrykke noe i et verk, men bare overøser en tilfeldig gjenstand med tåkeprat og spekulativ teori.

Les mer»

Ny riksantikvar med innskrenket vernemakt

Fra 2020 vil Fylkeskommunene overta alt ansvaret for kulturminner i Norge. Det betyr at kommunale og fylkeskommunale politikere kommer til å bestemme hvilke kulturverdier som skal vernes innenfor deres politiske myndighetsområde.

Les mer»

Vinden

Bergen kunsthall viser for tiden utstillingen On Circulation; om hvordan globalismen, produksjonen og den digitale kommunikasjonen påvirker hele våre livsløp på måter som er vanskelige å forstå. 19 kunstnere fra ulike land deltar. En av salene (bildet) er helt viet et lydarbeid av Park MacArthur. Det er altså usynlig, slik musikk er det. Likevel viser […]

Les mer»

Noen europeiske militærmarsjer

Når man ser nærmere på europeisk historie, legger man fort merke til at noen av Europas viktigste kulturnasjoner har vært i konflikt med hverandre, og det har ført til ødeleggende kriger – med seier eller nederlag, og påfølgende revansjelyst. Ett av de mest langvarige (men langt fra den eneste) har vært mellom Frankrike og Tyskland, […]

Les mer»

Geriatrisk møte med en jazzens gentleman

Å kalle Ron Carter ”the gentleman of jazz” er ingen overdrivelse, med sin milde og vennlige vesen. Hans musikalske cv er enorm. Carter har spilt sammen med det meste og de fleste innen jazzen fra 1960-tallet og fram til i dag og skal ha vært med på et par tusen plateinnspillinger.

Les mer»

Lyrarakis Kotsifali 2017

Siden uminnelige tider har vin vært dyrket rundt Middelhavet, og skriftlige kilder bekrefter at de greske viner var spesielt ettertraktet, og ble eksportert til store deler av det romerske riket. Det skal nevnes at Den norske kirke tidligere har benyttet en gresk vin – hvit søtlig Samos – som altervin. Men vindyrking var ikke akkurat […]

Les mer»

Barokke barneportretter utsatt for hærverk

I OSL contemporary, et galleri på Frogner I Oslo, har den venstreradikale kunstneren Vanessa Baird fått barnebildene til barokk-kunstneren Peter Paul Rubens i vrangstrupen.

Les mer»

Fascinerende figurasjon med topp kvalitet

Men man vandrer og lever i håpet om at kunstneriske blinkskudd skal dukke opp og forgylle en anmelders oppdrag. Et besøk i Galleri Arctandria denne uken innfrir forventningene, til overmål.

Les mer»