Kategori: Kultur

Francis Bacons bisarre kunst på auksjonstoppen

Sist fredag ble et berømt maleri av den irsk-britiske kunstneren Francis Bacon lagt ut for salg i auksjonshuset Sotheby’s i New York. Eieren var Astrup Fearnley Museet. Maleriet ble solgt tirsdag natt etter en heftig budrunde og endte opp med et tilslag på 84.6 millioner dollar, i norske penger 818 millioner kroner.

Les mer»

Stipendiater ved Kunsthøyskolen vil sensurere kunst

Nå har krenkelseshysteriet omsider nådd kunstlivet, et uvanlig felt med tanke på at kunstnere nærmest har hatt det som kreativt program å krenke og sjokkere publikum.

Les mer»

En promenade i Kraków

Cracau die Fürnehmbste Hauptstadt in Polen, detalj av stikk av Johann Stridbeck i Europens Pracht und Macht in 200 Kupferstücken, publisert 1721-22 av Gabriel Bodenehr. Grunnet stort sett stengte grenser tar vi i dag den 5 Messidor år 228 etter revolusjonens tidsregning, en virtuell promenade i Kraków sammen med den polske komponisten Witold Maliszevski (1873-1939). […]

Les mer»

Manuka Bay Sauvignon Blanc 2019

Til skalldyr som reker og blåskjell vil noen av oss ha en hvitvin, En relativ nykommer på Polet er Sauvignon blanc fra New Zealand, som fler og fler oppdager. Manuka Bay Sauvignon Blanc 2019 er tilnærmet sukkerfri (også kalt tørr), lett og fruktig, og skulle passe utmerket ved de fleste anledninger der det passer med […]

Les mer»

Å rette skaper for skurk

Bak hvert monument og palass, slott og praktbygg står det maktmennesker og drittsekker, som var både rasister og slavedrivere og jeg vet ikke hva, men de er alle døde. Det kan aktivistene ikke gjøre noe med, bortsett fra å rasere alt de tok initiativet til av historiens største kunst- og kulturskatter.

Les mer»

Forfatteren Jean Raspail er død, 94 år gammel

Den franske forfatteren Jean Raspail døde lørdag. Han er særlig kjent for romanen «De helliges leir» (1973), der Raspail ser for seg en million migranter som kommer sjøveien til Frankrike.

Les mer»

Netflix om Epstein: en vakker kvinne og filantropi som røykteppe over seksuelle overgrep i stor skala

Hvordan kan en selvopptatt, løgnaktig og kriminell skjørtejeger og milliardær komme unna lang fengselsstraff og sosialt fall over mange år? Netflix har laget en god dokumentar, om enn litt langdryg. Serien gir et fascinerende innblikk i hva vi får anta er en ytterliggående del av vestlig overklasseliv.

Les mer»

Når grønne politikere tolker billedkunst

MDG-politiker Paul Richard Johannessen bommer totalt i sin forståelse av bildet Justitia. Det er ikke en svart mann hun tramper på, det er en kvinne; Tisiphone, en av de tre furiene i den romerske og greske mytologien

Les mer»

Vakkert er landet

Harald Sohlberg (1860-1936) Vinternatt i Rondane, versjon fra 1914, olje på lerret, 180,5 x 160 cm, Nasjonalmuséet, Oslo. Ja, vakkert er landet vårt! Det får du se på bildene som ledsager sangene nedenfor. De sangene viser deg også at vakre dikt og vakker musikk er blitt skapt av folket vårt! Og hvor vakkert vår tids […]

Les mer»

Nicolai Tangen på frierferd i Nasjonalmuseet

Nå går det så det suser for Nicolai Tangen. Han er nettopp blitt oljefondsjef og nylig kom melding fra Skatteetaten at han slipper å bli beskattet av hjemlandet for sine milliarder i AKO Foundation. De pengene skal visstnok gå til veldedige formål, derfor skattefritak.

Les mer»