Kategori: Kultur

Konseptkunst som bærer bud om det liberale demokratiets krise

Mye av dagens konseptkunst er meningsløs, men unntak finnes. Mattias Härenstams kortfilm «Portrait of a man reminiscent of my father» gjenspeiler vår egen tid, hvor en følelse av kontrolltap dominerer. Mannen i filmen er et bilde på en større krise enn den personlige. Han bærer også bud om det liberale demokratiets krise.

Les mer»

Edvard Grieg – Den Bergtekne

Her har Gerhard Munthe (1849-1929) illustrert en beretning om en annen bergteken – liti Kjersti. I det Herrens år 1877 blir Edvard Grieg (1843-1907) betatt, for ikke å si bergtatt, av naturen i Hardanger og av menneskene der. Ved sankthans-tider kommer han og ektefellen, Nina Hagerup Grieg (1845-1935), dit for første gang. De to blir […]

Les mer»

Kunstverkets aura under digitalt angrep

Begrepet «aura» ble lansert av den tyske filosofen og marxisten Walter Benjamin i boken «Kunstverket i den tekniske reproduksjonens tidsalder» (1935). På en måte er kunstverkets aura et mot-begrep til den standardisering og forflatning som skjer i en moderne teknisk reproduksjon, hvilket undergraver et verks autentisitet og originalitet.

Les mer»

En statisk og livløs form for billedkunst

Det er sjelden kunstnerne er så skriftkloke og skolerte at de skjønner dybdene i sine egne verker. Derfor trenger de en profesjonell fortolker, en kurator som kan veilede publikum.

Les mer»

Banal billedretorikk og suicidal grammatikk

Gjennom hele modernismens historie har kunstnerne prøvd å fjerne seg fra den ytre virkelighet. I starten ble det mange interessante bilder, men etter hvert forsvant også motivet, og det tomme, umalte lerret satte sluttstrek. Noen hengte opp bare rammen, som et slags nødskrik, men da kunstneren Tino Segal viste bare et tomt galleri satte han et visuelt punktum og forvandlet billedkunsten til en språklig diskurs hos publikum.

Les mer»

Malerisk nedtur for Håkon Bleken

I en alder av 91 år er Håkon Bleken stadig aktiv som kunstner. Det er noe ukuelig og rastløst i hans maleriske kreativitet som imponerer og forundrer. Alderen synes ikke å svekke hans arbeidsinnsats.

Les mer»

Konseptkunstneren som gikk fra konseptene

Konseptkunstner Marianne Heske er igjen i medievinden, denne gang på grunn av hennes verk «House of Commons», et gammelt og forfallent hus fra en husmannsplass i Hobøl, som Heske hadde fått flyttet fra hjemkommunen til plassen foran Stortinget.

Les mer»

Intetsigende kunst og kuratorisk tøv i Kunstnerforbundet

Det blir stadig mer sekunda vare i Kunstnerforbundets utstillingslokaler. Enten har juryen elendig dømmekraft, eller så er søkerne i kunstnerisk forstand av den faglig mest uproffe sorten.

Les mer»

Andriy Kuzmenko (1968-2015)

Og livet, højstærværdige herrer, livet som det er, livet i sin nøgne højhet, livet i sin kraft og fylde, livet, det levende virkelige liv – det er det, og det alene, som formaar at gribe menneskene. Hans Jæger. Den 2. februar er det 5 år siden den ukrainske celebriteten og nasjonalskalden Andriy Kuzmenko døde. Han […]

Les mer»

Recanati Méd Blend 2017

Polets utvalg av israelske viner er betydelig forbedret, og blant nykommerne finner vi Méd Blend 2017 fra vinhuset Recanati, som ble grunnlagt i år 2000 og nå har en årsproduksjon på rundt én million flasker. Druene er dyrket i øvre Galilea og på marker i Jezreel-dalen. Som antydet er det en blandingsvin, sammensatt av 33& […]

Les mer»