Kategori: Kultur

Konseptuelt maleri med usynlig mening

Dag Elgin er trolig den mest abstrakte og utilgjengelig konseptkunstneren i norsk samtidsmaleri. Det er et paradoks at hans konseptuelle strategi retter seg mot maleriets sanselige uttrykksverdier, der bildets mening alltid formidles visuelt og ikke verbalt.

Les mer»

Krzystof Penderecki 1933-2020

Den polske dirigent og komponist Krzystof Penderecki døde i dag, 29. mars 2020, 86 år gammel Ett av hans best kjente verk er Threnody to the Victims of Hiroshima (Tren Ofiarom Hiroszimy, 1960) for 52 strykere, som her spilles av det polske radiosymfoniorkestret under ledelse av Antoni Wit.

Les mer»

En samfunnsrefser

I disse virustider følte jeg for å vekke den russiske nasjonalskalden og skuespilleren Vladimir Semjonovitsj Vysotskij (1938-1980) til live. Han er kanskje ikke så kjent i Norge i dag grunnet språkbarrieren, men på den internasjonale scenen var han svært kjent, og ga intervjuer og konserter i inn-og utland. Som skuespiller spilte han i 32 filmer. […]

Les mer»

Bilder fra London 22. mars 2020.

Jeg tok en spasertur inn til sentrum av London i går, vanligvis en tur gjennom et folkehav. Bildene er tatt mellom 13-14 den 22. mars.

Les mer»

Kunsten som speilbilde av kjønn, klasse og rase

Det slår meg at årets Holberg-prisvinner Griselda Pollock har mye tilfelles med den første prisvinner for 14 år siden, nemlig Julia Kristeva. De har samme kjønn, er hvite og politisk radikale.

Les mer»

Jeg og Beethoven

Portrettbyste utført av Hugo Hagen (1818-1871) på grunnlag av Franz Kleins (1777–1840) ansiktsavstøpning fra 1812. Den respektløse overskriften har sitt utspring hos en stor tysk mystiker, filosof, dikter og lege ved navn Johannes Scheffler (1624-1677), også kalt Angelus Silesius. I boken hans, Cherubinischer Wandersmann (1657), kom jeg over følgende gullkorn: Ich weiss, dass ohne mich […]

Les mer»

Figurativ maler med amatørtendenser

Rett som det er dukker det opp figurative malere med høye ambisjoner og beskjeden «håndbagasje». Det skorter ikke på arbeidsinnsats og gallerimønstringer, men de mangler ofte faglig skolering og profesjonell veiledning.

Les mer»

Kjedelig og følelsestomt landskapsmaleri

Mari Slaattelid har en lang malepraksis bak seg og har høy prestisje i det norske kunstfeltet, både på grunn av offentlige innkjøp og utstillinger i topp gallerier og museer. Hun omtales som et unikt malertalent som stadig utforsker og fornyer sjangeren, uansett hvilken tematikk hun velger seg ut.

Les mer»

Casa Ferreirinha Esteva 2018

Dersom man ser etter viner som er både gode og rimelige, bør man avgjort være oppmerksom på de portugisiske. Ett av de beste kjøp man for tiden kan gjøre på Polet, er Casa Ferreirinha Esteva 2018 fra firmaet Sogrape. Prisen er NOK 130,- pr. flaske, styrken er 13%, og råmaterialet er 35% Touriga Franca, 40% […]

Les mer»

Kunstens død og institusjonelle gjenfødelse

Den historiske avviklingen av kunsten er et sammensatt fenomen. At den i utgangspunktet var et slags frigjøringsprosjekt og et opprør mot borgerskapet kan man skjønne, men ikke at det handlet om en systematisk demontering av fortiden.

Les mer»