Kategori: Kultur

Vennskaps­korrupsjonen i kunstlivet opp i Stortinget

Vebjørn Sand påpeker at kunstnere som maler på klassisk figurativt vis aldri får stipendier eller offentlige oppdrag. Hva vil kulturministeren gjøre for å motvirke en slik diskriminering, spør Silje Hjemdal (FrP).

Les mer»

Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget

Regjeringen foreslår å fjerne sangen fra det nye norskfaget som skal gjelde fra høsten 2020. Regjeringen fjernet sang fra den overordnede delen av lærerplanene høsten 2017. Nå vil de legge ytterligere lokk på allsangen i norske klasserom, skriver Framtida.no.

Les mer»

Masterutstilling preget av Kaos-infeksjoner og Midas-syndrom

Avgangsstudentene ved Kunsthøyskolen i Oslo viser nå fruktene av sin lærdom og sine innsikter etter at langt masterstudium i kunstens teori og praksis. Man finner fruktene nå utstilt i overlyssalene i Kunstnernes Hus, i prektige lokaler som kan få selv et mindre vellykket verk til å glitre og gløde.

Les mer»

Norske nasjonalsanger gjennom tidene

Ole Friele Backer (1907—1947): 17. mai 1942,Trafalgar Square, London. Inntil Ja, vi elsker gjennom sedvane ble Norges nasjonalsang, har vi hatt noen andre sanger som lå godt an til å bli selve Nasjonalsangen. Det første forsøk var ved stud. theol. Johan Nordahl Brun (1745-1816), som i 1771 skrev Norges Skaal, bedre kjent som For Norge, […]

Les mer»

Eduard Mörike og Peregrina

Dante Gabriel Rossetti (1828–1882) – Jane Morris, 29. november 1870 Penn og lavering på papir, 17 x 21 cm, National Gallery of Art, London Den unge teologistudent Eduard Mörike (1804-1875) traff den to år eldre Maria Meyer (1802-1865) i 1823, da hun arbeidet som tjenestepike ved et vertshus i Ludwigsburg. Maria Meyer var født i […]

Les mer»

Alf Hurums musikk til Vilhelm Krags lyrikk

Alf Hurum (1882-1972) er en ganske spesiell skikkelse i norsk kunstliv. Han ble født i Christiania og fikk sin første musikkutdannelse der. Fra 1905 studerte han i Berlin, deretter fortsatte han i 1911 studiene sine i Paris og vinteren 1916-1917 i St. Petersburg. Hans forkjærlighet for et impresjonistisk tonespråk gjorde ham til en av banebryterne […]

Les mer»

Fortidslengsel uten kunstnerisk fylde

Jørgen Platou Willumsens figurative maleri er et forfriskende innslag i norsk kunstliv. Det er noe feiende og flott over motivfremstillingen og penselføringen, her er mye visuell dynamikk.

Les mer»

Er kunsten midt i blant oss?

En tur inn i Silje Linge Haalands raritetsverden i Galleri K skaper hverken forundring eller beundring, snarere bare forvirring. Hennes utstilte objekter består av videoinstallasjoner, tepper og skulpturer, montert sammen under den gåtefulle tittelen «Blant»

Les mer»

The Rubicon Paintings i Galleri Riis

Olav Christopher Jenssen har en spennende tittel på sin nye utstilling: Rubicon. Men ildene i Galleri Riis vitner om en kunstner som går på tomgang og gnager på gamle, nedslitte formuttrykk. J

Les mer»

Bret Easton Ellis med bok om anti-Trump galskapen: «White»

Den 16. april slapp den amerikanske kjendisforfatteren Bret Easton Ellis sin første bok på sakprosa. «White» er en essaysamling som først og fremst tar for seg galskapen som omtales som «Trump Derangement Syndrome».

Les mer»