Et brutalt voldtektsforsøk på åpen gate i Bergen i 2019 blir henlagt med ukjent gjerningsmann. To og et halvt år senere får politiet DNA-treff på den gamle saken etter en ny voldtekt, denne gangen fullbyrdet.

Politiet finner nå gjerningsmannen fordi han har lagt til voldtektsofferet på Instagram.

Begge de fornærmede er etnisk norske menn som ble kontaktet av den nå 30 år gamle egypteren på gaten i Bergen sentrum henholdsvis sent om kvelden og i morgentimene.

Tiltalte ble gitt mulighet til å rømme fra Norge før straffesaken skulle opp i retten i september 2023, noe han også gjorde. Saken ble derfor utsatt på ubestemt tid.

I januar i år ble han pågrepet i Frankrike og utlevert til Norge i mars.

Før helgen ble han dømt til fengsel i 4 år og 8 måneder for de to sexovergrepene. Dette inkluderer strafferabatt, fordi dommen gjelder mer enn ett lovbrudd.

30-åringen må betale henholdsvis 85 000 og 120 000 i oppreisningserstatning til de to nordmennene, men retten nevner at han ikke er i arbeid og at det er lite sannsynlig at han har betalingsevne. Dette brukes som argument for at han skal slippe saksomkostninger. Dommen er foreløpig ikke rettskraftig.

Ifølge rettsreferatet har ikke 30-åringen fast bopæl i Norge og må ha tolk når dommen skal forkynnes. Det fremgår ikke om han har oppholdstillatelse, eller hadde det da lovbruddene skjedde. Det er heller ikke kjent om dommen fører til utvisning fra Norge.

Da politiet konfronterte ham med den uløste saken fra 2019 kunne han først ikke huske møtet med offeret, og hevdet han ikke har noen seksuell interesse for menn. Innholdet på mobiltelefonen hans viser imidlertid at han lyver.

Konfrontert med DNA-beviset avgir han så en forklaring retten ikke fester lit til. Overvåkningsvideo fra parken ved Lille Lungegårdsvann i Bergen sentrum samsvarer i detalj med offerets forklaring.

Egypteren tok kontakt med nordmannen ved Festplassen i sentrum og kom med et eksplisitt forslag om sex. Nordmannen ignorerte forespurselen og gikk videre, men egypteren fulgte etter. Nordmannen ble redd og gikk inn i buskene for få bekreftet at den ukjente utlendingen ikke fulgte etter ham. Ingen ville ha noen grunn til å gå inn der, var resonnementet ifølge politiforklaringen.

Når (sic) tiltalte fulgte etter fornærmede inn i buskaset, gjorde fornærmede et lyd-og bildeopptak ved hjelp av Snapchat på sin mobiltelefon. Dette opptaket støtter klart fornærmedes forklaring. Retten er derfor ikke i tvil om at fornærmede tydelig avviser tiltaltes gjentatte spørsmål om [seksuell handling].

Egypteren går plutselig og med stor kraft til angrep på nordmannen slik at han går i bakken og holdes fast, mens egypteren beføler ham i skrittet og forsøker å penetrere ham med fingrene. Nordmannen gjør kraftig motstand og roper på hjelp, og lykkes til slutt med å komme seg løs og løpe fra stedet.

Saken blir henlagt et par måneder senere.

Det andre overgrepet skjer i egypterens leilighet i sentrum. En omtrent jevnaldrende nordmann er i byen på jobb og har vært ute og drukket og mistet mobiltelefonen. Han får derfor ikke kontakt med stedet der han skal overnatte. Han er beruset og lei seg på grunn av et nylig brudd med samboeren, som han har et barn med. Dette utnytter egypteren, som begynner å prate med og trøste nordmannen. Han tilbyr seg å hjelpe med å få ringt til overnattingsstedet, men sier de først må hjem til ham for å lade telefonen. Der gjør egypteren tilnærminger som gjør at nordmannen blir redd for at han skal bli voldelig hvis han avvises for bestemt.

Fortsettelse under bildet.

Bygård i Bergen

Voldtekten skjedde i denne bygården i Bergen. (Foto: Google Maps.)

Den fysisk større og kraftigere utlendingen setter seg overskrevs på brystet til offeret og forsøker å presse seg inn i munnen hans. Han trekker også buksene av nordmannen og voldtar ham oralt før han legger seg over ham og foretar ytterligere seksuelle handlinger. Retten finner det bevist at voldtekten er fullbyrdet.

Nordmannen klarte i tiden etter voldtekten ikke lenger å reise tilbake til Bergen på jobb. Han ble sykmeldt og sluttet senere i jobben.

Egypterens versjon var ifølge politiavhør at han avviste å ha sex med nordmannen fordi det var ramadan. Men ramadan i 2022 var slutt en uke før voldtekten skjedde. Retten festet derfor nok en gang ikke lit til forklaringen.

Egypteren har ikke erkjent straffeskyld, verken i politiavhør eller i retten.

Homoseksualitet er lite akseptert i Egypt. Politiet jakter homoseksuelle blant annet ved bruk av apper og nettjenester. Tiltaler og fengslinger begrunnes gjerne i lover mot «fordervelse» og uthuling av den offentlig moral. Human Rights Watch rapporterer ifølge Wikipedia om at tortur er vanlig i slike saker.

Forholdene er enda verre i Saudi-Arabia. Document skrev nylig om en bifil saudiaraber som brøt seg inn og forsøkte å voldta en eldre kvinne etter å ha lagt an på flere menn tidligere på kvelden.

Sexgal saudiaraber i fengsel for voldtektsforsøk mot 90-åring

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.