En 20 år gammel asylsøker er i Jæren tingrett dømt til fire års fengsel etter at han lokket til seg en femtenåring med sigaretter og voldtok ham.

Den dømte har fått avslag på asyl i Norge. Han er uten identitetspapirer, og han hevdet at han bare var 17 år gammel da det påtalte overgrepet skjedde. På oppdrag fra Utlendingsdirektoratet har eksperter imidlertid fastslått alderen hans til å være 20 år.

Dommen som falt tirsdag, er gjengitt av Stavanger Aftenblad (betalingsmur). Den tiltaltes forsvarer sier dommen vil bli anket.

– Min klient fastholder at han ikke har gjort det han er tiltalt for. Han er svært skuffet over både dommen og at retten ikke har festet lit til hans forklaring, sier advokat Bjørn André Gulstad til avisen.

Jæren tingrett mener det ikke er tvilsomt at 15-åringen ble voldtatt av den eldre mannen i en bolig på Jæren i fjor høst. I bytte for sigaretter skal han ha voldtatt gutten som den aktuelle dagen i oktober var innom alene.

Fikk te og sigaretter

Tidligere hadde en hel ungdomsgjeng vært innom hos den unge mannen, hvor de fikk te og sigaretter. I etterkant av et slikt møte hadde den fornærmede tatt kontakt hvor han spurte om å få kjøpe sigaretter. Da hadde den tiltalte svart at han ville ha sex i bytte, men det hadde gutten svart nei til.

Da gutten dagen etter kom innom for å kjøpe sigarettene, ble den tiltalte mannen irritert og tok tak i gutten og la ham ned på en madrass hvor han gjennomførte en voldtekt.

I retten hevdet den tiltalte at han ikke ønsket sex av tenåringen, men at han forsøkte å skremme ham vekk på grunn av maset med sigarettene. Han nektet for at det hadde skjedd noe fysisk mellom dem.

Ingen tekniske spor

Det er ingen tekniske spor som bekrefter at det skjedde noe overgrep, men retten hviler seg tungt på loggene fra samtalene den fornærmede og den tiltalte hadde på Facebook før og etter at overgrepet skal ha skjedd 17. oktober i fjor. Retten mener dialogen samsvarer med den fornærmedes forklaring.

– For retten synes tvert imot røyken å ha vært tiltaltes middel for å komme i kontakt med fornærmede og i posisjon til å presse på og skaffe seg seksuell omgang med ham, skriver dommeren som finner en straff på fire års fengsel riktig.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen også betale offeret en erstatning på 175.000 kroner.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂