Fire unge menn av utenlandsk opprinnelse ble av tingretten dømt for å ha voldtatt en 16 år gammel jente i flere timer. Mandag må jenta forklare seg på nytt i ankesaken.

I fjor ble fire menn i alderen 18-20 år dømt av Sarpsborg tingrett til fengsel på mellom fire og seks år for voldtekt av 16-åringen i Sarpsborg i 2015. To av dem ble dømt for gruppevoldtekt.

Voldtekten ble avslørt sommeren 2016 fordi en av mennene hadde filmet overgrepet.

Filmen ble oppdaget ved en tilfeldighet da politiet etterforsket 20-åringen fra Sarpsborg, som var anmeldt for å ha hatt seksuell omgang med en da 14 år gammel jente i Sarpsborg i juli 2014, skrev Sarpsborg Arbeiderblad (betalingsmur).

Da fant de bilder og video på mannens beslaglagte telefon som viste gjengvoldtekt av en annen jente, som viste seg å være 16 år gammel.

Bistandsadvokat Elna Kristin Holbye er bekymret for helsa til fornærmede, og sier til NRK at jenta, som nå er 19 år, gruer seg til at saken kommer opp på nytt.

– Det er et absolutt mareritt for henne å måtte forklare seg om personlige forhold på denne måten. Siden det også er jury i lagmannsretten, forventer vi at gjennomgangen blir tøffere enn i tingretten, sier Holbye.

Gjengvoldtekten varte i flere timer i leiligheten til en av mennene mens jenta var bevisstløs, ifølge tingrettens dom.

NTB, 30. mars i fjor:

Etter å ha drukket et glass vodka husker ikke jenta hva som skjedde før hun våknet opp naken i sengen til den eldste mannen dagen etterpå. Ingen av de fire erkjente straffskyld for voldtekt, men Sarpsborg tingrett fant det bevist at alle de fire hadde voldtatt jenta mens hun var ute av stand til å motsette seg dette. 20-åringen erkjente i retten straffskyld for seksuell omgang med 14-åringen, som han også var tiltalt for.

To av dem, 20-åringen og den ene 18-åringen, ble dømt for å ha voldtatt 16-åringen i fellesskap, såkalt gruppevoldtekt, noe som er straffskjerpende. Den eldste ble dømt til seks års fengsel, mens 18-åringen fikk fire og et halvt års fengsel, der tre år er gjort betinget. De to andre ble dømt til betinget fengsel i fire år.

De fire er også dømt til å betale jenta 350.000 kroner i oppreisningserstatning. 20-åringen må i tillegg betale 100.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta han forgrep seg mot da hun var 14 år gammel.

Ifølge bistandsadvokaten kjente ikke jenta til hva som hadde skjedd før hun ble kontaktet av politiet i 2016.

– Det var den første store belastningen og traumet. Deretter måtte hun forklare seg for politiet, så tingretten og nå er det altså lagmannsretten. Det bare viderefører det forferdelige helvetet hun lever i, sier Holbye.

De fire mennene nektet straffskyld i tingretten, men ble likevel idømt straffer som varierte fra seks års fengsel, til fire år hvorav tre år er betinget. De ble også dømt til å betale en oppreisning på til sammen 550.000 kroner.