Kristiansand tinghus. Foto: CarstenR / Wikimedia Commons.

Kristiansand tingrett har mandag dømt en 18 år gammel mann fra Afghanistan med midlertidig opphold i Norge til fire års fengsel for voldtekt av en kvinne i sørlandshovedstaden som fant sted i november i fjor. 18-åringen er også dømt til å betale offeret 150.000 kroner i oppreisningserstatning.

Fornærmede, som hadde drukket endel alkohol, kom sent en lørdagskveld i kontakt med tiltalte på dansegulvet ved et utested i Kristiansand, hvor de to kysset. Siden ble fornærmede med tiltalte hjem til ham, hvor voldtekten skjedde. Tiltalte hevder at den seksuelle omgangen var frivillig, men retten har funnet fornærmedes forklaring om at det skjedde ufrivillig, troverdig og konsistent.

Kvinnen forklarte at hun ikke vet hvorfor hun ble med tiltalte hjem, men at hun bestemte seg for å legge seg å sove så snart kom dit. Den unge afghaneren hadde imidlertid andre hensikter. I dommen heter det:

Tiltalte la seg bak henne og begynte først å ta på fornærmede utenpå klærne, hvoretter fornærmede forklarte at hun regnet med at tiltalte ville gi seg når han ikke fikk respons fra henne. Da tiltalte begynte å ta under klærne til fornærmede, prøvde hun å reise seg fra sengen og ville gå hjem.

Fornærmede satt på kanten av sengen, og tiltalte holdt henne igjen i skulderen og uttalte flere ganger at «du kan dra senere». Fornærmede forsøkte å reise seg flere ganger, men tiltalte fikk et låsegrep rundt magen til fornærmede. Etter først å ha blitt holdt med baken inn mot veggen ble hun liggende på magen hvor tiltalte tok grep om nakken/halsen hennes og presset hodet inn i puten. Fornærmede forklarte at hun var redd for at tiltalte ville knekke nakken hennes. Hun forklarte videre at hun skjønte hun ikke måtte gjøre mere motstand, da tiltalte var sterkere enn henne. Hun skal derfor ha sagt til tiltalte «greit jeg blir, men da må du snu meg, for jeg får ikke puste».

Den unge kvinnen prøvde å komme seg unna, blant annet ved å si at hun måtte på toalettet, noe tiltalte avviste ved å si at hun kunne tisse i sengen. Deretter begynte han å kysse og ta på henne, for deretter å penetrere henne vaginalt:

Hun forklarte at hun kjente det de to første gangene, og deretter kjente hun ingenting. Tiltalte skal deretter ha snudd fornærmede og forsøkte å penetrere fornærmede analt to ganger, hvorpå fornærmede skal ha skreket, og han penetrerte deretter vaginalt igjen.

Noe etter spurte han om hun ville hjem, hvorpå hun løp til en bensinstasjon i nærheten og ringte politiet, som kunne konstatere at hun gråt og fremstod redd og oppskaket. Legen ved overgrepsmottaket

forklarte at fornærmede fremsto svært redd og lei seg under undersøkelse, herunder frykt for livet, redd for å bli sperret inne, samt redsel for smitte. På venstre side av halsen hadde fornærmede 3-4 skrå hudavskrapninger, samt smerter i området og smerter ved bevegelse av nakken, hvilket etter rettens syn er forenlig med fornærmedes forklaring om at tiltalte holdt grep rundt fornærmedes hals/nakke.

Fornærmede har siden mottatt både samtaleterapi og behandling mot HIV-smitte, noe som har medført betydelige bivirkninger. Retten viser også til økt engstelse og aktsomhet i dagliglivet, samt problemer i studiene på grunn av redusert konsentrasjon.

Tiltaltes forsvar festet ikke retten lit til:

Tiltalte forklarte seg uriktig i politiavhør og i det første fengslingsmøtet til behandling av begjæring om varetektsfengsling hva gjelder kjennskap til fornærmede, og om hvor han hadde oppholdt seg den aktuelle natten. Tiltaltes forklaring om at han med bakgrunn fra Afghanistan mente han risikerte dødsstraff dersom han innrømmet seksuell omgang med ei jente, finner retten å være konstruert i sakens anledning.

Dommen på fire års innesperring er egnet til å diskvalifisere afghaneren fra permanent oppholdstilltatelse i Norge, slik han har søkt om. Det er imidlertid opp til utlendingsmyndighetene å ta initiativ til en slik utvisningssak.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.