Den 35 år gamle mannen som er dømt i Sogn og Fjordane tingrett er fra Saudi-Arabia og fikk beskyttelse i Norge fordi han er bifil. Han må i fengsel for å ha brutt seg inn til og forsøkt å voldta den hjertesyke 90-åringen Marta Alvilda Sandal.

Dommen lyder på tre års fengsel, med fradrag for 303 dager i varetekt. Den dømte kan alså være en fri mann innen to år og to måneder. Aktor hadde kun bedt om to år og ti måneder.

Marta Alvilda Sandal døde bare tre måneder etter overfallet i sitt eget hjem, 91 år gammel. Hun bodde alene og hadde operert inn pacemaker. De etterlatte har godkjent at Sandal kan identifiseres.

Datteren, Ingalill Sandal sa til NRK at mannen stjal tryggheten fra moren.

– Ho hadde aldri vore mørkeredd, men no blei ho skvetten, sårbar, og sjekka dør og vindauge heile tida.

I avhør fortalte Ingalill Sandal at moren endret personlighet etter hendelsen. Hun ble tung til sinns, engstelig og redd for lyder. Hun snakket om hendelsen hele tiden og gjenopplevde traumet da hun lå på dødsleiet.

«Ho [Marta Alvilda Sandal] var sterkt medtatt like etter hendinga. På lengre sikt vart ho utrygg i sin eigen heim, og ho fekk livskvaliteten sin sterkt redusert den siste tida ho levde på grunn av tiltalte sine forsettlege og omsynslause handlingar» heter det i dommen.

Basketaket mellom den nå straffedømte mannen og 90-åringen skjedde en juninatt i 2023, etter at 35-åringen hadde vært på et utested i Eivindvik og på fest på en campingplass ved sjøen.

35-åringen fra Saudi-Arabia har vært i Norge siden 2018 og er egentlig bosatt et annet sted i landet. Han jobbet på en industribedrift i Gulen kommune på forbrytelsestidspunktet og bodde på et hotell. Forklaringen hans om at han trodde han var på hotellrommet sitt og at dette var grunnen til at han kledde av seg klærne i den eldre kvinnens hus fant retten usannsynlig.

Fornærma sitt hus er openbart ein einebustad, og kan ikkje forvekslast med eit hotell.

35-åringen hadde en estimert alkoholpromille på rundt 2 og fortalte at han hadde brukt kokain, men ingen spor av dette ble funnet i blodet.

På festen på campingplassen vakte 35-åringen oppsikt ved å klå på flere personer. Han klappet både kvinner og menn på rumpa, og kledde av seg på overkroppen. Flere reagerte på oppførselen og han ble bedt om å skjerpe seg. Han ble etterhvert båret bort fra området.

Dette var ikke den eneste gangen han ifølge dommen «utviste ukritisk seksuell åtferd» denne sommernatten.

En mann ble spurt av saudiaraberen om de skulle ha sex da begge gikk til fots i nærheten av Marta Alvilda Sandals hus.

Dette fikk retten til å avvise tiltaltes forklaring om at han var på flukt fra noen i en bil som forfulgte ham, og at han derfor hadde banket på flere hus før han søkte tilflukt i Sandals hus.

Også på utestedet tidligere på kvelden hadde saudiaraberen fått tilsnakk av vaktene for å være fysisk pågående mot andre gjester.

Til den kvinnelige politibetjenten som pågrep ham, fortalte han uoppfordret at han var blitt invitert inn i huset av to eldre damer og at de prøvde å kle av ham og overtale ham til samleie, men at han ikke var i stemning til dette. Retten festet ikke lit til dette.

I stedet mener retten det er bevist at 35-åringen tok av seg alle klærne i huset til Marta Alvilda Sandal og tok kvelertak på henne, holdt henne nede og forsøkte å dra av henne nattkjolen og få hånden sin ned trusen hennes, samtidig som han truet med å drepe henne.

I forklaringen fra den avdøde kvinnen sa hun at saudiaraberen virket «sinnsforvirret» og snakket på norsk og engelsk om at hun var moren og bestemoren hans.

Tiltalte tok kvelartak på fornærma, og la armen over munnen og nasen hennar, slik at ho fekk vanskar med å puste. Han gjentok at han skulle drepe henne, og han førte den eine handa si ned mellom beina hennar og forsøkte å få denne innanfor trusa. Han lykkast delvis, og han tok på den fornærma sitt kjønnsorgan.

Fornærma forklarte at ho vart «hysterisk»; ho skreik, klora tiltalte, beit han i handa, og retta eit spark mot skrittet hans. Den fornærma opplevde at ho kjempa for livet, og ho mobiliserte alt ho hadde av krefter. Ho tenkte på at ho hadde eit dårleg hjarte, og ho frykta at ho skulle få hjartesvikt.

En nabokvinne kom til unnsetning og fikk sammen med 90-åringen ført den nakne mannen ut av huset. Klærne hans ble senere funnet under sofaen. Ute drapstruet han ifølge vitner folk som samlet seg utenfor huset.

Dommen er foreløpig ikke rettskraftig.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.