Sør-Trøndelag tingrett dømte sist torsdag en tidligere straffedømt 19 år gammel somalisk statsborger med midlertidig opphold i Norge til seks års fengsel for å ha voldtatt en ung norsk kvinne i Trondheim sentrum natten til 25. oktober 2018.

Den brutale og smertefulle voldtekten skjedde analt ledsaget av en rekke slag. Foruten å påføre den fornærmede kvinnen skader nedentil, har overgrepet gitt henne store angstproblemer som kompliserer hverdagslivet, for eksempel ved at hun har problemer med å bevege seg alene.

Fornærmede deltok kvelden i forveien på en privatfest i et av Trondheims studentstrøk, for siden å begi seg til en pub i Trondheim sentrum sammen med en vennegjeng. Ved stengetid gikk fornærmede og en venninne og kjøpte en hamburger ved et serveringssted i nærheten. I den forbindelse kom de to som snarest i kontakt med tiltalte.

Foto: Google Maps.

Da venninnen tok drosje hjem, og fornærmede, som bodde på gangavstand fra stedet, var i ferd med å gå hjem, tok tiltalte kontakt med tilbud om å følge henne hjem. Da hun avslo tilbudet, grep han fatt i armen hennes og dro henne med inn i en av de mange trange gatene (veitene) i Midtbyen.

Tingretten slår fast:

Tiltalte slo [fornærmede] gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd. Slagene var nokså kraftige. Samtidig med at han slo overøste tiltalte [fornærmede] med skjellsord og ukvemsord, delvis på gebrokkent norsk og delvis på engelsk. Tiltalte kalte [fornærmede] ei hore, og ord som «fuck you» ble også brukt. Tiltalte viste tydelig at han ville ha sex med [fornærmede], og hun tilbød han en gang å gå med på dette, mot at han sluttet å slå henne. Denne mulige listen medførte ingen endring i tiltaltes oppførsel. Tiltalte fortsatte å slå [fornærmede], og han grep tak i henne og presset henne inn mot veggen mellom to sykkelstativer i Moursundveita. Tiltalte satte knærne sine inn i [fornærmedes] knehaser slik at hun ikke fikk beveget beina. Tiltalte var sterkere enn [fornærmede], og [fornærmedes] motstand var til ingen nytte. Med den ene hånda fikk tiltalte i en og samme håndvending dratt av [fornærmede] både buksa og trusa. Tiltalte åpnet også sin egen bukse og truse. Da [fornærmede] gav lyd fra seg, holdt tiltalte den andre hånda for munnen hennes. Tiltalte hadde erigert penis, og han fikk med en hånd spredt rumpeballene til [fornærmede] fra hverandre. Tiltalte stakk sin erigerte penis inn mot og heilt inn i [fornærmedes] anus og gjennomførte et analt samleie. Det er på det rene at tiltalte ikke benyttet kondom. For [fornærmede] var samleiet smertefullt. Etter det [fornærmede] har beskrevet gjorde samleiet «veldig vondt». Det var som om noe revnet og «sprakk opp», og det svidde.

Fornærmede klarte å gjøre anskrik under voldtekten til tross for at tiltalte holdt en hånd over munnen hennes, og en drosjesjåfør som hadde observert tiltalte og fornærmede under foranledningen til voldtekten, og fremdeles befant seg i nærheten, reagerte og grep inn mens tiltalte ennå hadde buksene nede og erigert penis. Sjåføren overmannet overgriperen og holdt ham med forbipasserendes hjelp nede til politiet kom. Et vitne som bodde i nærheten forklarte at « hun aldri noen gang hadde hørt noen skrike så høyt og med slike følelser» som det fornærmede gjorde.

Voldtektsmottaket ved St. Olavs hospital gjorde funn i tråd med den voldtatte kvinnens forklaring. Tiltalte hevdet i retten at samleiet var frivillig, og erklærte seg ikke skyldig, noe retten ikke festet lit til.

Retten bemerker at strafferammen for den aktuelle forbrytelsen er fengsel i 15 år, men finner at den «passende» kan settes til seks år, foruten en oppreisningserstatning til fornærmede på 150.000 kroner.

Voldtektsmannen ble tiltalt etter straffelovens paragraf 292 for voldtekt til samleie, men ikke etter paragraf 293 for grov voldtekt, der strafferammen er 21 år.

Den dømte somalieren var blitt straffedømt tidligere også. I dommen heter det:

Det er ytterligere skjerpende at den straffbare handlinga har skjedd kun kort tid etter at tiltalte hadde sonet ferdig en dom på ubetinget fengsel, og straffeloven § 77 bokstav k kommer til anvendelse. Ved Vesterålen tingretts dom avsagt den 6. juli 2018 ble tiltalte idømt en fengselsstraff 115 dager for flere straffbare handlinger, og flere av de aktuelle straffebudene har innslag av vold eller trusler, jf. herunder straffeloven § 155, straffeloven § 263 og straffeloven § 271. Tiltalte ble så seint som den 9. september løslatt fra Bodø fengsel etter endt soning.

Retten finner ingen formildende omstendigheter, men bemerker at det må antas at tiltalte har hatt en «vanskelig forhistorie» siden han kom til Norge som mindreårig asylsøker.

Forkynnelsen av dommen vil skje ved hjelp av en somalisk tolk.

Saken reiser mange spørsmål, for eksempel dette: Hvorfor blir ikke voldsdømte asylsøkere automatisk utvist, og internert i påvente av uttransportering?

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.