Når en mann fra Eritrea står tiltalt for å ha voldtatt en kvinne på åpen gate, presterer TV 2 å omtale ham som en «43-åring fra Oslo».

Ifølge NTB er han «En 44-åring bosatt i Oslo». Litt mindre kategorisk, men fremdeles uten spor av henvisning til mannens opphav.

På mannens Facebook-profil er det knapt et eneste ord på norsk. Langt de fleste innleggene er på eritreisk, og handler om eritreiske forhold og eritreisk politikk.

Ved Børsen

44-åringen er tiltalt for å ha voldtatt en 24 år gammel kvinne utendørs ved Oslo Børs i Oslo sentrum i fjor høst. Etter navnet å dømme har også kvinnen bakgrunn fra et afrikansk land. Fra tiltalen:

5. oktober 2022 ca. kl. 22.20 ved Tollbugata 2 i Oslo, holdt han [N.N.] [fødselsdato] opp mot et gjerde, la press mot halsen hennes og holdt henne over nese og munn. Deretter dro han av henne buksa og trusa og førte sin penis inn i hennes skjede, til tross for at [N.N.] sa «stopp», skrek og gjorde den motstand hun etter omstendighetene var i stand til.

Politiet ble oppmerksom på saken da øyenvitner meldte fra.

Hivsmittet

Eritreeren var hivsmittet da den angivelige voldtekten skjedde. Han er derfor tiltalt både for voldtekt og for å ha utsatt en person for smittefare.

– Dette er en svært alvorlig sak og en alvorlig tiltale, sier statsadvokat Kari Hangeland Buvik til TV 2.

Mannen erkjenner å ha utsatt kvinnen for fare for å få hiv, men benekter at det skjedde gjennom en voldtekt.

– Han erkjenner ikke straffskyld for post 1, men erkjenner straffskyld etter post 2, sier hans forsvarer Petar Sekulic.

Voldtekt etter straffelovens § 192 har en strafferamme på 15 år, mens det å utsette andre for hivsmitte kan straffes med inntil tre års fengsel (strl. § 237).

Saken skal opp for Oslo tingrett 10. oktober og retten har satt av tre dager til saken.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.