Nytt

En mann er dømt til tre års fengsel for å ha voldtatt en sovende kvinne i Oslo for to år siden. Det framgår av dommen fra Oslo tingrett at hun trolig ble voldtatt av flere andre menn samme natt.

Abdi (36) erkjente straffskyld for voldtekten.

Sakene mot to andre siktede, Faisal og Mahamud, ble henlagt på grunn av bevisets stilling, heter det i dommen som er avsagt 20. oktober.

Den 33-årige kvinnen, som bor utenfor Oslo, var på oslotur i april 2015 sammen med en kamerat. De to ble uenige, og kvinnen var alene da hun senere samme kveld ble plukket opp av en politipatrulje som kjørte henne til legevakten. Hun var da ruset på amfetamin og diazepam.

Fra legevakten dro 33-åringen til Blåkors, hvor hun møtte to gutter som fikk henne med til en leilighet i Trondheimsveien.

Da hun ankom leiligheten var det mange andre gutter der. Hun ble tatt med inn på badet og tilbudt noe hun oppfattet som kokain og noen piller, som hun tok.

Hun ble deretter tatt med til et soverom, hvor en av guttene begynte å kysse henne. 33-åringen sa nei, og at hun ville tilbake til stuen. Men hun ble mer og mer svimmel, og forklarte for retten at hun sovnet i sengen.

I sengen lå allerede 36-åringen. Han forklarte retten at han hadde ruset seg tidligere på kvelden og at han ble dårlig. Han så en sovende, naken dame ved siden av seg, og begynte å beføle henne. Han er usikker på om han gjennomførte samleie.

Det var derimot ikke retten i tvil om, etter å ha sett konklusjonen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt etter deres analyse av biologiske spor. Tiltalte forklarte at han ikke brukte kondom.

«Fornærmede forklarte at hun våknet halvveis opp noen ganger i løpet av natten. Da var det forskjellige gutter i sengen. Hun klarte ikke å holde seg våken og var også redd for at hvis hun prøvde å forlate leiligheten ville hun blitt holdt igjen. Hun tror det er flere som har hatt samleie med henne. Hun våknet opp med oppkneppet skjorte, BH-en var løs og hun hadde buksen og underbuksen på knærne. Hun mener noen har vært inne i henne fordi hun hadde vondt i underlivet.»

Hun kom seg etterhvert ut av leiligheten og oppsøkte Lovisenberg distriktspsykiatriske senter i Trondheimsveien. Der ble hun tatt hånd om og politiet ble tilkalt.

Kvinnen måte vaksineres mot hepatitt B og fikk forebyggende behandling mot HIV-smitte.

Minstestraffen skal være fengsel i tre år, og i forarbeidene til loven heter det at normalstraffenivået for lovbrudd av denne type «ikke bør være fengsel i under 4 år». Retten fant imidlertid formildende omstendigheter man mente tilsa lavere straff enn normalnivået.

Tiltaltes forsvarer ba retten ta hensyn til at Abdi har diagnosen PTSD (posttraumatisk stress) etter flere voldshandlinger han har vært utsatt for, og at han har mange år med rus bak seg.

Retten tilkjente kvinnen 150.000 kroner i oppreisning.

 

Les også