I 2016 kom Yasen A. (22) fra Syria og søkte beskyttelse i Norge. Nå er han dømt for å ha voldtatt 14-årige «Thea», som var på rømmen hjemmefra, i en leilighet i Oslo.

22-åringen «lever av sosialstønad» ifølge Oslo tingrett, som dømte ham til fengsel i fire år og to måneder.

Retten dømte også Yasen A. for å ha truet «Thea» (ikke hennes virkelige navn) og en av hennes venninner med et gassvåpen, mens han sa «hvis du ikke er stille nå – Boom».

Han har anket dommen.

– Min klient bestrider at det har funnet sted seksuell omgang, og erkjenner da naturlig nok ikke straffskyld for voldtekt, sier hans forsvarer, advokat Marijana Lozic til Nettavisen.

Manglet et sted å sove

Voldtekten skal ha skjedd på Torshov i Oslo i april 2020. Tre 14-årige jenter hadde rømt hjemmefra, og hadde ikke noe sted å sove den aktuelle natten. Fra dommen:

Etter avspilling av de tilrettelagte avhørene av de tre jentene, legger retten til grunn at jentene ikke hadde noe sted å sove, og at de gjennom en venn kom i kontakt med [N.N.] som disponerte en leilighet i [adresse] i Oslo.

Det befant seg tre menn i leiligheten; Yasen A., hans lillebror, og mannen som disponerte leiligheten.

I Oslo tingrett forklarte han at jenta sov på sofaen og at det aldri skjedde noe seksuelt mellom dem. Han hevdet også at han ikke var klar over Theas alder. Retten mener han har lav troverdighet.

Thea hadde såvidt fylt 14 på gjerningstidspunktet 23. april i fjor.

Alle tre jentene har forklart at de fortalte hvilket år de var født, at de var «06-ere», hvilket betyr at de var født i 2006. De har forklart at de var ærlige på alder, og at de ble spurt flere ganger om de virkelig var så unge, og de bekreftet at de var 14 år gamle.

Ramadan

Detaljene om når jentene kom til leiligheten, hvor lenge de oppholdt seg der, hvem som kom når, og hvor mange dager de sov der, er litt uklare, skriver tingretten, men påpeker at det er av underordnet betydning:

De sprikende forklaringene om disse forholdene påvirker etter rettens vurdering ikke jentenes pålitelighet eller troverdighet. De var på rømmen, det var mye ulikt som skjedde, de kom og gikk og møtte mange ulike personer til ulik tid. De oppholdt seg i leiligheten til på forskjellige og flere tidspunkter, og var i byen flere ganger. De var også til dels rusede eller berusede, og det synes som om døgnet ikke hadde noen start og slutt; det var ramadan, og de var oppe om natten og sov til dels om dagen. På grunn av disse forholdene er det ikke påfallende at forklaringene spriker om de omkringliggende faktiske forholdene. Når det gjelder selve handlingene, er forklaringene mer konsise, og retten finner ikke at de sprikende forklaringene om tid, sted, personer mv. knyttet til andre faktiske tidspunkter/forhold medfører at forklaringene har lav pålitelighet.

– Liten troverdighet

Det var ingen tekniske bevis i saken, men retten mente likevel at det ikke forelå rimelig tvil. Yasen har «liten troverdighet» hva gjelder hendelsen i leiligheten, ifølge retten.

Thea forklarte seg motvillig om forholdet i tilrettelagt avhør, og sa at hun på grunn av alkohol og inntak av rusmidler hadde sovnet på sofaen. Hun husket at hun

Våkner av at tærne mine krøller seg, jeg har lyst til å skrike, jeg får ikke skrike, og har en pikk inni meg og han puster bak meg.

Hun forklarte også at hun ikke husket hvor lenge det varte, men at hun visste at han ble jævlig sliten

Fordi faen meg han pusta som en gris.

Thea sa videre at hun «blacker ut», og at hun ikke kunne gjøre noe fordi hun var «drita og høy», og

Det var vel en grunn til at han ikke hadde turt å røre meg før jeg var såpass drita og full og borte.

En av Theas venninner forklarte:

Og så går jeg på… jeg skulle til stua for og bare sjekke om (…) [Thea] hadde det bra. Så jeg går inn i stua også ser jeg bare Yaz… [Thea] ligger der bevisstløs og at Yazan liksom… ja, er inni henne liksom. (…) Så jeg går inn i stua og ser at Yazan liksom Fcelvoldtar henne.

Dissens om trusler

En av meddommerne mente det var tvil om tiltalte har truet jentene med en gasspistol, og ville frifinne Yasen for det punktet i tiltalen. Flertallet, den andre meddommeren og rettens administrator, var ikke enig.

Flertallet finner det også bevist ut over enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte, da [venninne 1] så voldtekten, rettet pistolen mot henne og sa at han ville skyte henne, [Thea] og/eller [venninne 2] dersom hun sa noe om det hun så. Flertallet har lagt vekt på [venninne 1]s forklaring i det tilrettelagte avhøret som støttes av avhøret av [Thea].

Yasen A. ble også dømt til å betale Thea 175.000 kroner i erstatning.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.