En 33-årig tidligere skoleassistent er dømt til 100 dagers fengsel for seksuelle overgrep mot tre 7-årige jenter på en sentrumsskole i Oslo.

Oslo tingrett er ikke i tvil om at handlingene var seksuelt motivert, at tiltalte var klar over barnas alder og hva han gjorde mot dem.

Det er “skjerpende […] at overgrepene skjedde på skolen av en voksen assistent, et sted hvor barna skulle føle seg trygge og som i tillegg innebar et alvorlig brudd på tillitsforhold.” skriver retten.

33-åringen nektet straffskyld da saken gikk for retten 1. – 3. februar. Han innrømte å ha hatt jentene på fanget, og å ha klappet, kilt og ved noen tilfeller massert dem, men nektet for at noe av dette var seksuelt motivert.

Mannen er dømt for flere tilfeller av seksuelle handlinger mot tre jenter i et klasserom fra august 2017 til mai 2018. Jentene gikk da i 2. klasse.

– Jeg antar at dommen vil bli anket, men venter på endelig avklaring fra min klient, sier 33-åringens advokat Karoline Fjellstad Andersen til Document.

Først fire år etter at overgrepene skjedde tok de tre skolejentene kontakt med rektor og fortalte hva de hadde vært utsatt for. De fortalte at de først som elleveåringer hadde forstått at det som hadde skjedd med dem var ulovlig.

En av jentene fortalte i retten at hun hadde forsøkt å varsle.

– Han gjorde det med ganske mange jenter. Jeg sa fra til mamma, og hun sa fra til den forrige rektoren, men hun brydde seg ikke, hun sa bare at han har en annen kultur, forklarte en av jentene i tilrettelagt avhør fire år senere.

Adferden hans ble først anmeldt etter at skolen i 2022 fikk ny rektor. Jentene hadde da hatt en samtale med den nye rektoren om sine opplevelser da de gikk i 2. klasse.

Elev varslet om overgrep: – Rektor brydde seg ikke, hun sa bare at «han har en annen kultur»

I retten var den tidligere skoleassistenten flankert av sin forsvarer og en arabiskkyndig tolk.

33-åringen avviste at berøringene var seksuelt motivert.

Han har ikke strøket dem på mage og lår slik de fornærmede har beskrevet. Han har heller ikke laget stønnelyder eller beveget på underlivet. Dette var en periode hvor han søkte om familiegjenforening, og han kan ha pustet tungt på grunn av mange påkjenninger i privatlivet.

Retten delte seg i et flertall og et mindretall. Tingrettsdommer Tone Haave og en av meddommerne er overbevist om assistentens skyld.

Rettens flertall finner etter en samlet bevisførsel ingen grunner til å trekke de fornærmedes forklaringer i tilrettelagte avhør i tvil. Flertallet viser til at alle de tre fornærmede har forklart seg om det samme handlingsmønsteret fra tiltalte, og forklaringene er i all hovedsak samsvarende. De fornærmede har i tillegg forklart seg nyansert, og forklaringene er ikke preget av overdrivelser. Alle de fornærmede er klare og tydelige på hva som skjedde i klasserommet og hva de ble utsatt for. De beskriver hendelsene som henholdsvis ubehagelig, at det ikke føles bra og ukomfortabelt. [jente 3] har i tillegg forklart den samme historien over tid, både til moren, til rektor [N.N.] og til politiet i tilrettelagte avhør.

Retten viser til at tiltalte har bekreftet deler av de fornærmedes forklaringer.

Han har forklart at han har hatt barn på fanget under spising. Han bekreftet at dette skjedde mens barna så på skjerm. Han har forklart at han tok dem på ben og armer mens de satt på fanget, at han kilte dem på magen og gjorde «eggleken». Han har forklart at han kan ha kommet nær huden på barnas mage hvis de har hatt på seg korte klær.

Det han avviser er at han strøk på jentene med myke bevegelser slik de har beskrevet, at han samtidig beveget på underlivet, laget stønnelyder eller at handlingene var seksuelt motivert.

Rettens flertall mener den tidligere skoleassistentens forklaring ikke er troverdig.

Etter en samlet vurdering finner rettens flertall det bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte strøk alle de tre fornærmede på lårene med forsiktige bevegelser og at han strøk dem på magen både utenfor og innenfor genseren mens de satt på fanget hans og så på film. Videre finner rettens flertall det bevist at han samtidig som han gjorde dette tok tak i hoftene til fornærmede [jente 1] og dro henne frem og tilbake på fanget mens han laget ubehagelige lyder. Videre finner rettens flertall det bevist at han samtidig som han strøk [jente 2] på ben og mage, tok tak i hoftene hennes og dro henne frem og tilbake på fanget slik at hun kjente hans harde penis mot rumpa. Til sist finner rettens flertall det bevist at tiltalte ved flere anledninger beveget underlivet opp og ned under [jente 3] da hun satt på fanget hans, samtidig som han strøk henne på kroppen slik det følger av tiltalebeslutningen.

Retten mener det er skjerpende “at det er snakk om gjentatte overgrep mot tre små barn i alderen 6-7 år begått i perioden fra august 2017 til mai 2018, mens de gikk i 2. klasse på barneskolen.”

Det legges i skjerpende retning videre vekt på at overgrepene skjedde på skolen av en voksen assistent, et sted hvor barna skulle føle seg trygge og som i tillegg innebar et alvorlig brudd på tillitsforhold.

33-åringen ble dømt til fengsel i 100 dager, hvorav 60 betinget med prøvetid på to år.

Han må også betale de tre jentene 30.000 kroner hver i erstatning, samt saksomkostninger på 6.000 kroner.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.