Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Glenn Diesen, hevder på X at Nato vil angripe Russland.

«Nato vil sannsynligvis begynne å angripe dypt inne i Russland og ødelegge Krim-broen. Nato vil hevde at dette er ukrainske angrep, men Nato leverer våpnene, velger ut målene og til og med trykker på avtrekkeren», skriver professoren.

– Det er ikke det saklighetsnivået du forventer av en norsk professor, som jo presenteres overalt som ansatt hos USN, og låner legitimitet fra institusjonen sin, sier Aage Borchgrevink seniorrådgiver i Helsingforskomiteen til Nettavisen.

Russland påstår Ukraina har angrepet helseinstitusjoner

I meldingen på X avslutter Diesen:

– Dette setter Russland under et stort press for å gjenopprette avskrekking på alle mulige måter!

Borchgrevink synes noen ganger at det kan være vanskelig å skille Diesens budskap fra det som kommer fra russerne selv.

– Putins budskap allerede fra første dag var jo at hvis Vesten forsøkte å støtte Ukraina, så ville det bli en eskalering av konflikten, ufattelige konsekvenser og atomkrig, sier Borchgrevink.

«Dersom vi er ærligere om Natos bidrag til å starte krigen, sabotere fredsavtalene og eskalere konflikten, så kunne vi finne en diplomatisk løsning istedenfor å ofre flere ukrainere på slagmarken og ta ytterligere skritt mot atomkrig», skriver USN-professoren i sitt svar til avisen.

Diesen skriver også at det ikke er «en stor hemmelighet at Nato bidrar til krigsplanleggingen, velger mål og trykker til og med på avtrekkeren på kompliserte våpensystemer der ukrainerne ikke har nødvendig kompetanse.»

For å dokumentere påstanden, viser Diesen til Taurus-lekkasjen, og lenker til artikler om den i nyhetsbyrået AP og WSJ. I starten av mars avlyttet nemlig Russland en samtale mellom fire høytstående offiserer i det tyske luftforsvaret. I samtalen diskuterte offiserene teoretiske muligheter for utplassering av tyske krysserraketter av typen Taurus i Ukraina, og om hvordan Taurus kunne ta ut Kertsj-broen som forbinder Krym-halvøyen med fastlandet. Offiserene sa i samtalen at rask utplassering av Taurus-missiler bare ville være mulig med deltagelse av tyske soldater. Offiserene sa også at det ville være mulig å trene ukrainske soldater til å utplassere Taurus på egenhånd, men at dette ville ta måneder.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.