Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ber Nato om ubegrenset militær støtte. Han beskylder samtidig Russland for å bruke fosforbomber i Ukraina. Snart skal Zelenskyj tale til Stortinget.

– For å redde mennesker og byene våre trenger Ukraina militær bistand uten restriksjoner. På samme måte som Russland bruker sitt fulle arsenal uten restriksjoner mot oss, må vi også få gjøre det, sa den ukrainske lederen til Nato-landene via videolink under krisemøtet i Brussel torsdag.

– I morges ble det brukt fosforbomber. Russiske fosforbomber. Voksne og barn ble drept igjen, sa Zelenskyj. (NTB)

Zelenskyj har tidligere bedt innstendig om at Nato innfører en flyforbudssone over Ukraina, men Nato-landene frykter at dette kan utløse en krig mellom Nato og Russland, som i verste fakk kan ende med en atomkrig.

Tidligere i dag talte Zelenskyj til den Svenske riksdagen. Også da kom han med påstanden om at russerne har brukt fosforbomber, men dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Zelenskyj ba Sverige være med på gjenoppbyggingen av Ukraina

Nato har tidligere advart russerne mot å bruke kjemiske våpen, noe som ifølge Nato vil skape en helt ny situasjon.

– Enhver bruk av kjemiske våpen vil fundamentalt endre konfliktens natur – det vil være et åpenbart brudd på folkeretten, og det vil få omfattende og alvorlige konsekvenser, sa generalsekretær Jens Stoltenberg tidligere denne uken.

Stoltenberg har ikke sagt noe konkret om hvordan Nato vil svare på et slikt angrep.

Skal tale til Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) kontaktet i forrige uke den ukrainske ambassadøren for å høre om mulighetene for at Zelenskyj kan tale til Stortinget.

– President Zelenskyj var positiv til invitasjonen, sa Jatsiuk på en pressekonferanse i den ukrainske ambassaden i Oslo torsdag.

Stortinget bekrefter nå at Volodymyr Zelenskyj skal holde en appell til Stortinget.

– Det er en stor ære, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) til NTB.

Tidligere har Zelenskyj talt via videolink til blant annet den amerikanske kongressen, den tyske forbundsdagen og EU-parlamentet.

Informasjon om tidspunktet for talen vil komme fra Stortinget og Zelenskyjs kontor.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.