Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble ønsket velkommen da han holdt tale for Stortinget, og han fikk stående applaus fra stortingssalen. Den ukrainske presidenten ba Norge bidra med flere våpen.

– President Zelenskyj, en varm velkomst til Stortinget, det norske parlamentet, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) i sin velkomsthilsen.

Gharahkhani hyllet den ukrainske motstandskampen for sitt mot og sin stridsevne.

Hele salen reiste seg og ga Zelenskyj stående applaus med en gang han dukket opp på skjermen.

Den ukrainske presidenten tok seg til hjertet og nikket kort med hodet. (NTB)

Bare to ganger tidligere har utenlandske statsoverhoder fått tale til Stortinget. Først ut var Winston Churchill da han besøkte Norge i 1948. Den neste anledningen kom ikke før 2014, da danske Folketingets formann Mogens Lykketoft og den svenske Riksdagens talmann Per Westerberg talte under 200-årsjubileet for den norske grunnloven.

Zelenskyj, ikledd enkle, militærgrønne overdeler, er blitt berømt for sine appeller til nasjonalforsamlinger verden rundt. Og han vet å utnytte nasjonale følelser når han prøver å samle internasjonal støtte for Ukraina i kampen mot den russiske invasjonen.

Til Stortinget sa Zelenskyj at den russiske invasjonen av Ukraina er den største trusselen for europeisk sjøfart siden nazi-Tyskland. Han henviste til russernes utplassering av miner i Svartehavet.

Han ba også om at Norge leverte flere våpen, blant annet våpen som kan brukes mot skip og militære kjøretøy. I tillegg ba han om flere sanksjoner.

– Våpnene dere kan hjelpe oss med, vil kunne hjelpe oss i kampen for vår frihet og deres frihet.

– Den eneste måten å få Russland til å søke frihet på, er å flere sanksjoner. Jeg er trygg på at et land som deler ut Nobels fredspris hvert år, forstår betydningen av fred bedre enn noe annet land.

Den ukrainske presidenten sa også at russerne totalt ignorerer menneskerettighetene, og har ødelagt titusenvis av sivile bygninger i Ukraina. Angrepet på Ukraina er et angrep på selvet grunnmuren i Europa, sa Zelenskyj.

– Den første soldaten som friga Kirkenes fra tyskerne under andre verdenskrig var en ukrainer, minnet Zelenskyj Stortinget på.

– Etter denne krigen må vi ikke bare gjenbygge vår land, vi må rehabilitere befolkningen.

Kjell Terje Ringdal, som er førstelektor på Høyskolen Kristiania i retorikk, sier til NRK at han lar seg imponere av Zelenskyj.

– Det er et eller annet med de symbolske handlingene hans. Han står ute i gatene i militæraktige grønne T-skjorter.

– Det han gjør og det han sier er oppbygningen av en krigspoet og en helt. Han er vår tids Churchill.

Zelenskyj har holdt en rekke taler for blant annet Underhuset i Storbritannia, Kongressen i USA og for Riksdagen i Sverige. Han har også holdt tale for EU-parlamentet.

Avslutningsvis sa stortingspresident Gharahkhani:

– We stand with the people of Ukraine. Your struggle is our struggle. Please keep fighting for freedom. Sloboda.

NRK sendte talen direkte fra rundt 14.00.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.