President Volodymyr Zelenskyjs fjernsynstale til Stortinget onsdag ble en sterk opplevelse både for de folkevalgte og de av oss som overvar talen på TV. Mange, også i stortingssalen, måtte frem med lommetørkle og tørke vekk en tåre i beveget medfølelse over situasjonsbeskrivelsen og budskapet fra Ukrainas statsoverhode. 

Zelenskyj talte lavmælt, men intenst og overbevisende. Han favnet hele Europas historie og flettet den inn i Ukrainas. Presidenten minnet Stortinget om at Norge og Ukraina har en nabo som truer de verdiene som begge land har felles. Han gjorde de historiske berøringsflatene dagsaktuelle med sin henvisning til norske vikingers medvirkning til at Ukraina ble skapt og påminnelsen om at Den røde hærs første soldat som trådte inn på norsk jord i befrielsen av Finnmark i 1944 var en ukrainer.

Det er få utlendinger som har fått tale i Stortinget, men Winston Churchill fikk det i 1948. Zelenskyj minner mye om Churchill i sin måte å tale på – direkte og i gjenkjennbare bilder og metaforer. Slik opptrådte også Ronald Reagan, som henvendte seg til folk på lignende vis og nådde frem til amerikanernes både hjerter og hjerner. 

Vi håper inderlig at Stortinget og Regjeringen fikk med seg Zelenskyjs henvisning til Nordahl Griegs 17. mai-dikt fra 1940 om at «Frihet og liv er ett» da han uttalte at «Friheten må være like godt utstyrt som tyranniet». Mer våpen og sterkere sanksjoner var hovedbudskapet i presidentens bønn om hjelp i kampen mot Putins djevelskap.

Volodymyr Zelenskyj var overbevisende, men det var sant å si ikke statsminister Jonas Gahr Støres respons. Han svarte svevende og uforpliktende om våpenhjelp og avviste presidentens bønn om å stenge norske havner for russiske båters anløp.

Norge har bidratt med 4 000 stk. M72 – et engangsvåpen mot pansrede kjøretøyer. Det lages av Nammo på Raufoss og det er for Regjeringen bare å få produsert mer til bruk i Ukraina. En stor hær trenger uante mengder anti-panservåpen i frihetskampen.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen var tydelig ubekvem da han i NRKs Dagsnytt 18 onsdag møtte tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Venstre-leder Guri Melby. Det holder ikke for et nei til EU-parti å gå i skjul bak EU, som foreløpig ikke har beordret havnestengning, men som kommer til å gjøre det. Det er også en dårlig unnskyldning å vise til at Norge og Russland samarbeider om forvaltningen av den norsk-arktiske torskestammen i Barentshavet og at Norge av den grunn ikke kan stenge landets havner for russiske fartøy. Det er fullt mulig å gjøre unntak for russiske fiskebåter nordpå, slik Norge for Svalbards del har gjort unntak for russiske fly som trafikkerer Longyearbyen. Storbritannia har stengt sine havner for russiske fartøyer. Norge bør snarlig følge etter.

Norsk politikk overfor Russland er grenseløst naiv. Det kom nylig frem at Kystverket har utstyrt 253 navigatører på russiske frakteskip med farledsbevis. Dette betyr at de kan seile innenskjærs uten los. Slik kan de under dekke av å være handelsfartøyer drive etterretningsarbeid på norskekysten og skaffe seg sensitive opplysninger.

Gahr Støre opptrer ubegripelig, men vi ser en linje i hans reaksjonsmønster. Straks etter russernes overfall 24. februar, svarte en rekke europeiske land på Ukrainas bønn om våpenhjelp med å sende våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Norge ville nøye seg med sanitetsmateriell og toalettartikler. Først etter sterkt press fikk Regjeringen ut fingeren og hjalp ukrainerne med det de ba om. Nå bør Norge følge opp ved å hjelpe til med det vi kan avse av militært utstyr – uten å sette vår egen beredskap i spill.

Det vil være en hån mot Ukraina om president Volodymyr Zelenskyjs tale skjedde for døve ører med ord som falt på steingrunn blant politikere som utsondret krokodilletårer. 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.