NTB

Ungarn bekreftet torsdag sitt nærvær ved fredskonferansen om Ukraina i Sveits i neste uke, til tross for at landet har opprettholdt forbindelser med Russland.

Ungarn er medlem av både Nato og EU, men har kritisert vestlig våpenhjelp og innføringen av sanksjoner mot Russland.

Det var utenriksminister Peter Szijjarto som bekreftet at det blir ham som representerer Ungarn på møtet i Lausanne 15. juni.

Over 100 land og organisasjoner har tilsagt sitt nærvær, blant dem presidentene Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj. Formålet med konferansen er å bygge bred internasjonal støtte for Zelenskyjs fredsplan, som omfatter full tilbaketrekking av alle russiske styrker fra Krim og det østlige Ukraina.

Russland er ikke invitert til konferansen og har kalt enhver diskusjon av Ukrainas betingelser for bortkastet tid.

Ungarn vil ikke bidra med militært utstyr til Ukraina, og landet har blokkert en militær hjelpepakke på 6,5 milliarder euro fra EU. statsminister Viktor Orban har flere ganger kritisert Ukraina for dårlig behandling av den ungarske minoriteten i landet. Dette gjelder særlig språkopplæringen i skolen.

De fleste land i Vest-Europa gjør alvorlige forsøk på å fri seg fra russisk gass, mens Ungarn importerer fire milliarder kubikkmeter gass årlig i 15 år. Avtalen ble inngått i 2021, og regjeringen i Budapest vil ikke si den opp.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.