Zelenskyj brukte sin tale i den tyske Forbundsdagen om å be om milliardstøtte til gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Flere tyske politikere møtte ikke opp.

I en tale til den tyske Forbundsdagen manet Zelenskyj både allierte og internasjonale bedrifter til å gi Ukraina tillit og milliardene som er nødvendig til rekonstruksjon av landet etter den russiske invasjonen.

Ukrainas president ønsker å gå ut fra den tysk-arrangerte konferansen med nye forsikringer om ukrainsk medlemskap i EU. Han ønsker også penger til et nytt og mer moderne energisystem i Europa.

– Ukraina lider av Russlands syn på energi som et våpen, sa Zelenskyj til Forbundsdagen. (NTB-Reuters-AFP)

Det er liten tvil om at russerne har skadet Ukrainas energisystemer ved gjentatte angrep. Zelensky sier at Russland har ødelagt energiinfrastruktur som tilsvarer det som trengs for å forsyne Berlin og München til sammen.

Zelenskyj har tidligere vist stor forståelse for at hvis man ønsker støtte fra Vesten, så er det lønnsomt å fokusere på «bærekraft» og «grønt skifte». Om vindturbiner og solenergi er løsningen på Ukrainas massive problemer er dog et helt annet spørsmål.

Ukraina skal gjenoppbygges, men «det grønne skiftet» må prioriteres

Stort behov for videre støtte

Det er store beløp det snakkes om. Verdensbanken anser at minst 500 milliarder dollar de neste ti år er nødvendig for å gjenbygge Ukraina etter krigen, og beløpet øker så lenge krigen og ødeleggelsene fortsetter.

Tysklands statsminister Olaf Scholz sa at bedrifter må ha et insentiv for å investere i Ukraina og fokuserte i sann EU-ånd på sektorer som fornybar energi, IT og legemidler. Men Ukrainas viktigste næringer har tidligere vært jordbruk, i tillegg til energisektoren som har bestått av gass kjernekraft, olje og kull, i den rekkefølgen.

Den ukrainske presidenten understreket dog at først og fremst trenger landet militær støtte for å bekjempe de russiske invasjonsstyrkene. Særlig luftforsvarssystemer etterlyses.

– Den beste formen for rekonstruksjon er den hvor ingenting trenger å rekonstrueres i det hele tatt, understreket Zelenskyj.

Det er vel udiskutabelt at slike tanker er en ren illusjon, etter at russiske styrker har ødelagt så mye av Ukraina siden februar 2024. Rekonstruksjon er tvingende nødvendig.

Kina har for øvrig avvist fredskonferansen, og Russland har avfeid det som bortkastet tid. Russland var heller ikke invitert, samtidig som terrorgruppen Hamas anses som en naturlig part i alle såkalte forhandlinger om våpenhvile i den pågående krigen på Gazastripen.

Ble boikottet av tyske politikere

Ikke alle tyske politikere viser like stor interesse for Zelenskyjs tale og fredskonferansen. Flere folkevalgte møtte ikke opp i Forbundsdagen.

Sahra Wagenknecht-alliansen på ytre venstre fløy var helt fraværende under tirsdagens arrangement. Ledere fra ytre høyrepartiet AfD kom med en uttalelse hvor de sa at de «ikke ville lytte til en taler i kamuflasjeklær».

Zelenskyj trakk i sin tale paralleller til Tyskland og Berlin-muren.

– Dere kan forstå hvorfor vi kjemper så hardt mot Russlands forsøk på å dele oss, dele Ukraina. Vi gjør absolutt alt vi kan for å hindre en mur gjennom deler av landet vårt, sa Zelenskyj til forsamlingen.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.