Mange vestlige givere til Ukraina var nok fornøyde da president Volodymyr Zelenskyi tok opp såkalte klimaendringer og ekstremvær i sin tale i FNs generalforsamling i New York.

Ukrainas president hevdet blant annet at den russiske invasjonen hadde motvirket kampanjen mot «ekstremværet». Russland utnytter klimakrisen som et våpen, antyder Zelenskyj.

– Menneskeheten svikter i sine klimapolitiske mål. Dette betyr at ekstremvær vil fortsette å påvirke det normale globale livet og at noen onde stater vil utnytte det.

– Og når folk i New York og andre byer rundt om i verden holdt klimaprotester i gatene. Og når mennesker i Marokko og Libya og andre land dør som følge av naturkatastrofer. Og når øyer og land forsvinner under vann. Og når tornadoer og ørkener sprer seg til nye territorier. Når alt dette skjer, bestemte en unaturlig katastrofe i Moskva seg for å starte en stor krig og drepe titusenvis av mennesker.

For å restarte klimakampen må man først beseire Russland, mente Zelenskyj.

– Vi må handle på en samlet front – beseire aggressoren og fokusere all vår evne og energi på å ta tak i disse utfordringene.

I juni holdt Zelenskyj en tale via video, under en gjenoppbyggingskonferanse i London. Han viste også da en god forståelse for hvordan europeiske politikere tenker når det gjelder økonomi. Han sa at gjenoppbyggingen måtte være grønn, at fossil energi var historie og at Ukraina skulle bygges opp ved hjelp av fornybar energi.

Ukraina skal gjenoppbygges, men «det grønne skiftet» må prioriteres

Også USAs Joe Biden omtalte i sin tale i FNs generalforsamling alarmer om klimaet som et angrep på Russland.

Zelenskyj snakket også om andre konsekvenser av krigen som de fleste vil anse som mer betydningsfulle.

Russland hjelper land med energi og mat i bytte mot anerkjennelse av annekteringen av Ukrainske områder, hevdet Zelenskyj. Han advarer nasjoner om å sette sin lit til Russland.

– Man kan ikke stole på ondskap – bare spør Prigozjin, sa Zelenskyj, med henvisning til Wagner-lederen som døde på mistenkelig vis i en flystyrt i august.

– Aggressoren bruker mange andre ting som våpen, og de blir ikke bare brukt mot vårt land, men også mot dere, sa han.

– Blant annet brukes også barn som våpen i krig, ved at Russland bortfører ukrainske barn og indoktrinerer dem. De barna blir i Russland opplært til å hate Ukraina, og alle bånd til familiene blir brutt. Dette er åpenbart et folkemord.(NTB-Reuters-AFP)

Avslutningsvis inviterte Zelenskyj verdensledere til en fredskonferanse.

– Vi planlegger en global fredskonferanse. Jeg inviterer alle dere – alle som ikke tolerer aggressive angrep – å forberede dere til konferansen, sa han.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.