Polens statsminister Mateusz Morawiecki kommer igjen med krass kritikk og advarsler mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jeg vil fortelle president Zelenskyj at han aldri må fornærme polakker igjen, slik som han gjorde her om dagen under sin opptreden i FN, sier Morawiecki ifølge det polske nyhetsbyrået PAP. (NTB-DPA)

Striden dreier seg om Ukrainas eksport av korn gjennom europeiske land. EU-kommisjonen besluttet nylig å ikke videreføre forbudet mot ukrainsk kornimport som gjaldt Polen, Ungarn, Slovakia, Romania og Bulgaria.

Zelenskyj fokuserte på klimakrisen under sin tale til FNs general­forsamling

Årsaken til at disse landene ikke ønsket at ukrainsk eksport skulle gå via deres land, var rett og slett fordi deres eget jordbruk ble skadelidende. Mye av kornet ble solgt underveis, selv om dette ikke var intesjonen. Dermed havnet blant annet polske bønder i en situasjon hvor prisene på deres produkter gikk ned, eller at de ikke fikk solgt sitt eget korn i det hele tatt.

Polen, Slovakia og Ungarn bestemte seg da for å gå sin egen vei og selv innføre restriktive tiltak. Zelenskyj uttalte da i FNs hovedforsamling at enkelte land bare later som de viser solidaritet med Ukraina.

Den uttalelsen irriterte Morawiecki, og i et TV-intervju tidligere i uken sa han at Polen ikke lenger vil sende våpen til Ukraina.

Polens president Andrzej Duda dysset ned uttalelsen, og sa at Polen vil fortsette å levere våpen og ammunisjon til Ukraina. Det er også enkelte såkalte eksperter som hevder at konflikten fremstår mer alvorlig enn den faktisk er. Det antydes at Morawiecki bruker saken for å fjerne fokus fra en pinlig visumskandale før valget i Polen 15. oktober.

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.