Polen og Ungarn har erklært forbud mot import av ukrainsk korn, men EU sier handelsspørsmål avgjøres på EU-nivå. Rasende bønder i Polen og Ungarn ignoreres av EU-ledelsen.

– I denne sammenhengen er det viktig å understreke at EU har enerett innen spørsmål om handelspolitikk, og ensidige vedtak er ikke akseptabelt, skriver EU-kommisjonens talsperson søndag i en epost til Reuters. (NTB)

Polen og Ungarn begrunner importforbudet med at de ønsker å beskytte sitt eget landbruk. Store mengder ukrainsk korn har hopet seg opp flere steder i Europa, og presset ned prisen. Det har rammet lokale bønder som ser inntektene forvitre.

Bønder i Sentral- og Øst-Europa raser over at EU har fjernet toll og avgifter på varer fra Ukraina. Prisene på EU-korn har stupt og påført bønder fra Polen, Romania, Ungarn, Bulgaria og Slovakia et anslått tap på 417 millioner euro. Da blir en støtte på 56,3 millioner euro fra EU til liten trøst.

Fredag blokkerte tusenvis av rumenske bønder motorveier og rumensk-ukrainske grenseoverganger. Med traktorer, landbruksmaskiner og lastebiler protesterte de mot at enorme mengder korn flommer inn fra Ukraina og ødelegger livsgrunnlaget for rumenske bønder..

Polen presiserer søndag at importforbudet også gjelder transitt. Mye av det ukrainske kornet er i utgangspunkt ment for markeder utenfor Europa, men krigen og russisk kontroll over flere utskipingshavner har gjort eksporten vanskeligere.

Bøndene føler at EU kun bryr seg om Ukraina, men ikke om sine egne borgere.

– Vi respekterte EUs regler, men EU ignorerte oss. – Dere kan ikke lenger passere her. – Stabilitet for rumenske bønder – sto det å lese på bøndenes banner da de demonstrerte utenfor EU-kommisjonens lokaler.

Les også:

Sinte rumenske bønder blokkerte grensen til Ukraina

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.