EU-kommisjonen tar Ukrainas parti og opphevet fredag importforbudet mot fire ukrainske landbruksprodukter – korn, rapsolje, mais og solsikkeolje, –  som de sentraleuropeiske landene innførte da deres land ble eksportlinjen for Ukraina. For å beskytte sitt eget landbruk innførte de importforbud. Ukrainask korn kunne kun passere i transit.

Men fredag grep kommisjonen inn og opphevet forbudet. Det har skapt dårlig stemning blant Visegradlandene som iverksetter unilaterale tiltak.

– Vi vil forlenge dette forbudet på tross av at EU-kommisjonen er uenig, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki på et valgkampmøte i byen Elk nordøst i Polen.

Det høyrepopulistiske regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS) har sterk støtte i polske landbruksregioner og kjemper om stemmene før valget på ny nasjonalforsamling i oktober.

– Vi kommer til å gjøre dette fordi det er i den polske bondens interesse, sa Morawiecki.

Forbyr kjøtt og honning

Ungarn går også hardt til verks og innfører importforbud mot til sammen 24 ukrainske landbruksprodukter fra lørdag, ifølge et dekret fra regjeringen. På listen over forbudte importvarer står blant annet korn, grønnsaker, flere kjøttprodukter og honning.

Slovakia forbyr import av ukrainsk korn ut året, opplyser landets landbruksminister Jozef Bires. (NTB)

Ukraina hyller EU-kommisjonen som gir dem det de vil ha, men på lang sikt har naboland som Polen større betydning for Ukraina enn Kyiv.

Nå har tre av fem land innført forbud ut året. Det er vanskelig å se hva EU har å vinne på å antagonisere Ukrainas naboer: Polen, Slovakia, Ungarn, og Romania. Bulgaria har som eneste land stemt for å oppheve importforbudet.

Polen, Ungarn, Romania og Slovakia har på sin side krevd at importforbudet forlenges til å gjelde fram til nyttår. Fredag kveld hadde tre av dem gjort alvor av truslene om å innføre egne forbud.

Spørsmålet har allerede skapt splittelse mellom Kyiv og Polen. Det er neppe i Ukrainas interesse.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.