Flere EU-land erkjenner at importen av russisk gass inntil videre vil fortsette – samtidig som importen av russisk olje skal trappes ned.

– Jeg mener gass må være del av den sjuende sanksjonspakken, men jeg er også realistisk. Jeg tror ikke det kommer der, sa Estlands statsminister Kaja Kallas tirsdag på EUs toppmøte i Brussel.

Kallas sa hun ble positivt overrasket over at EU-landene klarte å komme til enighet om et importforbud mot russisk olje. Oljeforbudet har vært siste bit i puslespillet om en sjette sanksjonspakke.

Også gass ble kort diskutert på toppmøtet mandag, ifølge Kallas.

– Gass er selvfølgelig mye vanskeligere enn olje. Neste runde med sanksjoner blir vanskelig, sa Kallas.

Kutter leveranser

Kallas advarer om at sanksjonene etter hvert vil merkes også utenfor Russland. Russland har varslet kutt i gassleveranser både til Nederland og Danmark i løpet av de siste dagene.

Fortsatt er flere av EU-landene svært avhengige av russisk gass. Flere av EU-lederne sa tirsdag at de ikke tror det blir noen gassanksjoner med det første.

Østerrikes statsminister Karl Nehammer påpekte at det er lettere å erstatte olje enn gass.

– Derfor vil ikke gassembargo bli noe tema i den neste sanksjonspakken heller, sa han, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Må ta pause

Heller ikke Belgias statsminister Alexander De Croo tror det er aktuelt å gå videre med et gassforbud.

– Denne sanksjonspakken er et stort steg fremover. Nå tror jeg vi må ta en pause, sa han til pressen tirsdag.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen så ut til å være enig. Hun ga uttrykk for at EU har gått langt nok for å ramme Russlands eksport av fossil energi.

I stedet mener hun det nå er tid for å fokusere mer på andre typer sanksjoner.

Andre uttrykte håp om gassanksjoner lengre fram i tid. Et av temaene på toppmøtet tirsdag var en investeringspakke som skal gjøre det mulig å stanse importen av russisk gass innen 2030.

– Ingen ønsker å kjøpe energi fra Russland, et barbarisk land, et land det ikke på noen måte er mulig å stole på, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

Unntak for olje i rør

Begrensningene på import av russisk olje ble banket på plass mandag etter lange og intense diskusjoner der Ungarn til slutt fikk gjennomslag for flere av sine krav.

Importforbudet gjelder foreløpig kun russisk olje fraktet sjøveien og ikke olje sendt via rørledninger, som Ungarn er avhengig av. Dermed er en tredel av oljen EU importerer fra Russland, fortsatt unntatt sanksjoner.

Dessuten får Ungarn og Slovakia forsikringer om at de kan kjøpe russisk olje fraktet til sjøs dersom andre forsyningslinjer blir kuttet.

Tsjekkia får unntak fra oljeforbudet i 18 måneder, skriver Politico.

Tyskland og Polen sier imidlertid at de også vil stanse importen av russisk olje via rørledninger. Dermed vil EU-landene ha stanset 90 prosent av oljeimporten fra Russland innen årsskiftet, ifølge von der Leyen.

Forsvarer kompromisset

«En enighet er nådd. Ungarn er unntatt oljeembargoen!», skrev Ungarns statsminister Viktor Orban på Facebook mandag kveld.

EUs utenrikssjef Josep Borrell forsvarer oljekompromisset. Han kaller enigheten «gode nyheter».

– Nå har vi en plan om å forby 90 prosent av all oljeimport til unionen ved slutten av året, sa Borrell da han ankom toppmøtet tirsdag morgen.

– Vi gir et unntak for land uten kyst. Det synes jeg er en fornuftig vei ut av diskusjonen, sa han.

Matsikkerhet og forsvar

EU-lederne ble også enige om å støtte Ukraina med ytterligere 9 milliarder euro, tilsvarende 90 milliarder kroner. EU-toppene er ennå ikke helt enige om hvordan støtten skal fordeles i form av lån og tilskudd.

På toppmøtets andre dag var det forsvarssamarbeid og matsikkerhet som sto på agendaen, samt EU-kommisjonens omfattende energiplan «RePower EU».

Verdenssamfunnet har de siste ukene oppfordret Russland til å tillate eksport av ukrainsk korn. Den russiske blokaden i Svartehavet har bidratt til å stanse utskipingen av korn fra ukrainske havner.

Både Russland og Ukraina er blant verdens viktigste eksportører av hvete.

Les også:

EU enig om å kutte oljeimporten fra Russland

Neppe enighet i EU om nye sanksjoner mot Russland

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.