Russlands president Vladimir Putin. Foto:Mikhail Tereshchenko/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Mens Polen ber EU umiddelbart innføre sanksjoner mot russisk olje og gass, sier Ungarn nei. Mandag var EUs energiministre samlet til krisemøte.

NTB-Marie De Rosa skriver om saken, og forteller at Polens klima- og miljøminister Anna Moskwa var klar i talen i forbindelse med det ekstraordinære krisemøtet mellom EUs energiministre i Brussel:

– Vi kommer til å kreve umiddelbare sanksjoner mot russisk olje og gass.

– Vi har allerede tatt kull. Nå er tiden kommet for olje, og neste trinn er gass. Det beste er å ta alt samtidig, sa Moskwa.

Ungarn vil legge ned veto

Senere denne uken er det ventet at EU vil legge fram en sjette sanksjonspakke mot Russland. Flere medier melder at den trolig vil inneholde et forslag om å fase ut importen av russisk olje innen utgangen av året.

Forslaget har allerede sanket støtte fra blant annet Tyskland, som inntil nylig strittet imot en oljeembargo mot Russland.

Ungarn har på sin side varslet at de kommer til å bruke vetoretten.

– Siden det bare kan vedtas enstemmig er det ikke noe poeng for EU å foreslå sanksjoner som vil legge begrensninger på nåværende ungarsk import, sa statsminister Viktor Orbáns stabssjef, Gergely Gulyas, mandag.

Advarer mot å betale i rubler

Ungarn har gått med på Vladimir Putins krav om å betale for russiske gassleveranser i rubler.

Polen og Bulgaria har nektet å gjøre det samme, noe Gazprom hevder er grunnen til at de to landene ikke lenger får gass fra Russland.

Moskwa advarer andre EU-land mot å gi etter for Putin.

– Vi bør ikke støtte Gazprombank og vi bør ikke støtte den russiske økonomien.

– Vi er ikke forpliktet til å følge Putins lov. Vi har europeisk lov og vi har nasjonal lov, sa hun på vei inn til krisemøtet mandag.

Det har også vist seg vanskelig å få Tyskland med på importstopp av russisk gass, da landets energiforsyning i stor grad er basert på nettopp denne importen. Oljen er så sin sak, gassen er det verre med.

Danmark har kriseplaner klare

Hvorvidt flere EU-land vil rammes av Russlands gass-stans, er et åpent spørsmål. I midten av mai forfaller gassregningen til en rekke europeiske selskaper.

Danmark har kriseplanene på plass, forsikrer den danske klima- og energiministeren Dan Jørgensen.

– Vi har en stund nå vært nødt til å forberede hva som vil skje dersom gassen forsvinner, enten som følge av at Putin stenger tilførselen, eller fordi vi i EU som ledd av sanksjonene velger å slutte å kjøpe gass. Derfor er kriseplanene på plass, sier Jørgensen til pressen før krisemøtet mandag.

Han forteller ikke mer om hva disse planene går ut på.

Vil stemple russisk gass

Sveriges energiminister Khashayar Farmanbar mener EU må begynne å opprinnelsesmerke fossil energi som blir importert, sier den svenske energiministeren.

I dag er det ikke mulig å spore hvor gassen i Sverige stammer fra fordi den kjøpes fra et felles energimarked, forklarer Farmanbar. Han mener opprinnelsesmerkingen i første omgang bør gjelde fossilt brensel fra Russland, og på sikt utvides.

Les også: 

Tyskland vil fase ut oljeimporten fra Russland, snart, kanskje

Velkommen til nytt Document-møte:

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.