Gassprisen stiger kraftig etter Russland kuttet gassleveranser til Polen og Bulgaria. Onsdag morgen hadde prisen steget med 24 prosent på det europeiske markedet.

Da Russland varslet at de ville stenge kranene tirsdag kveld, gikk prisen opp 17 prosent. Onsdag morgen steg prisen ytterligere, nå har gassprisen steget med 24 prosent, ifølge Bloomberg.

Gasskranene kan åpnes igjen, dersom Polen og Bulgaria går med på å betale gassene rubler.

Advarer mot kniving om leveranser 

Polen og Bulgaria advares mot å prøve å få tilgang på gass som er ment for andre europeiske kunder.

Polen planlegger på sin side å stanse importen av russisk gass innen 2022 er omme, da skal nemlig en ny rørledning med norsk gass settes i drift og kontrakten med den russiske energigiganten Gazprom løper ut.

Problemet er bare at Norge leverer så mye gass som mulig til det europeiske fastlandet, ifølge Vår Energi. Dersom ett land tar et større kakestykke, vil de resterende landenes stykker bli mindre.

Norge er den største leverandøren av gass til Europa etter Russland, men omkring 40 prosent av EUs forbruk avhenger av russiske gassleveranser og Norge har ikke kapasitet til å levere så mye mer enn dagens nivå.

Godt forberedt 

Polske myndigheter forsikrer om at de er godt forberedt på gass-stansen fra Russland.

– Det vil ikke bli mangel på gass i polske hjem. Siden dag én av krigen har vi gjort det klart at vi er klar for å bli helt uavhengige av Russland, forsikret Polens klimaminister Anna Moskwa tirsdag. (NTB)

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.