Russland stanser leveransene av gass til Polen og Bulgaria. Ifølge Kreml skyldes dette uvennlige handlinger mot Russland. Men vår olje- og energiminister tror Norge vil tjene på situasjonen.

– Behovet for en ny betalingsmetode skyldes de uhørte og uvennlige tiltakene mot næringslivs- og finanssektoren, som ble iverksatt mot oss av uvennlige land, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov onsdag. (NTB)

Ifølge Bloomberg er det flere europeiske land som har akseptert kravet om å betale for gassen i rubler.

 Four European gas buyers have already paid for supplies in rubles as President Vladimir Putin demanded, according to a person close to Russian gas giant Gazprom PJSC.

EU mener rubel-betaling via Gazprombank er i strid med sanksjonene mot Russland, ifølge Bloomberg.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller Russlands beslutning et forsøk på utpressing.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki beskriver gasskuttet som «et direkte angrep på Polen».

– Vi vil håndtere denne utpressingen, denne pistolen rettet mot hodet, på en slik måte at det ikke påvirker polakkene, sa Morawiecki onsdag.

Russland har stanset gassleveranser til Polen

Norway to the rescue

En ny gassrørledning mellom Polen og Norge er i ferd med å bygges. Det ventes at den vil være klar tidligst i oktober.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) ser positivt på at Norge blir en enda viktigere leverandør av energi.

– Norges posisjon som en stabil, forutsigbar og langsiktig leverandør av energi til det europeiske markedet blir bare enda viktigere. Det blir understreket av det som nå skjer fra Gazproms side, sier Terje Aasland (Ap) til NTB.

– Det er også veldig viktig at Snøhvit-produksjonen kommer i gang igjen, og at den kan være med å bidra til økte gassleveranser fra norsk sokkel.

Norsk gass til Polen er fantastisk. Men norsk, ekstremt kortreist gass på våre oljeplattformer fører visstnok til Armageddon.

Vi har gass nok, og kunne gjort begge deler. Men å brenne gass i Polen og andre land er greit, selv om bruk av gass på norsk sokkel tydeligvis fører til klimakatastrofe.

Derfor velger politikerne elektrifisering, til en prislapp på rundt 50 milliarder kroner. For her i Norge har vi tydeligvis vår helt egne atmosfære.

Forstå det den som kan.

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.