18. mai er Danmarks statsminister Mette Frederiksen vert for et europeisk toppmøte om havvind i Esbjerg. Ursula von der Leyen, Olaf Scholz og statsministrene fra Nederland og Belgia kommer, men Norge er ikke invitert.

Bakgrunnen for møtet er todelt, heter det i pressemeldingen fra den danske statsministerens kontor: Fremst står selvsagt EUs ønske om å frigjøre seg fra russisk olje og gass:

– Europa skal hurtigst muligt være uafhængig af russisk gas. Danmark vil gå forrest og bane vejen for, at Nordsøen bliver et grønt kraftværk for hele Europa baseret på dansk teknologi og danske erfaringer, sier Mette Frederiksen.

Topmødet vil have fokus på den centrale rolle, havvind spiller i forhold til at gøre EU fri af fossile brændsler, og hvordan Nordsøen kan blive et grønt kraftcenter for EU. På topmødet vil landene sætte en fælles vision for udbygningen af havvind og tilhørende infrastruktur i Nordsøen. EU’s energikommissær og landenes klima- og energiministre samles samme dag i Esbjerg for at styrke det regionale samarbejde.

Ifølge Energi og Klima vil også den danske «energiøya» bli diskutert på møtet.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre er ikke på gjestelisten. Heller ikke olje- og energiminister Terje Aasland er invitert.

«Invitasjonen er gått ut til de landene som på nåværende tidspunkt har innledet drøftelser om å koble seg til den danske energiøya i Nordsjøen.» Det forklarer presserådgiver Esther Margrethe Lynard i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en e-post til Energi og Klima.

Energiøyer

Uanfektet av forskning som viser at store havvindparker har innvirkning på klimaet på land (se egen sak under), er Danmark nå i gang med en storstilt utbygging av Bornholm og med anleggelsen av en kunstig øy.

Energiøerne er begyndelsen på en ny æra for produktion af energi fra havvind, der skal sikre grøn forsyning til danske og udenlandske elnet. Som grønne kraftværker ude på havet skal øerne spille en stor rolle i udfasningen af fossile energikilder i både Danmark og Europa.

I Nordsøen skal der etableres en kunstig ø, som skal være knudepunkt for 3 GW havvindmølleparker og med mulighed for 10 GW på sigt. I Østersøen er energiøen Bornholm, hvor el-tekniske anlæg på øen vil være knudepunkt for 2 GW havvindmølleparker ud fra kysten. (Energistyrelsen)

Danske myndigheter utstedte tirsdag tillatelse til at det tyskeide selskapet RWE AG kan starte forundersøkelser for anlegging av Thor Wind Farm I/S. Dette selskapet er også aktiv på norsk sokkel, blant annet sammen med selskapet Stiesdal Offshore.

 

Norge ikke invitert når Danmark holder toppmøte om havvind i Nordsjøen (Energi og Klima)

Les også:

Havvind påvirker klimaet på land

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.