Natt til torsdag uttalte Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad at partiet ikke har sagt ja til hybridkabler. I et intervju med Nationen avviser hun at det står i motsetning til hva statsminister Jonas Gahr Støre har lovet EU.

– Jeg mener at de grunnleggende problemene knyttet til hybridkabler fremdeles ligger der. Det vil vi ta med oss i vurderingen i 2025 og framover, sier Sp’s parlamentariske leder.

Samtidig avviser hun at det er noen motsetning mellom Sp’s politikk og planene som regjeringen har fått gjennomslag for.

– Det skal vurderes fra prosjekt til prosjekt. Hva som er gitt utfall av de vurderingene, er det ingen som vet i dag. Det eneste Sp har sagt ja til, er nettløsningene for Sørlige Nordsjø og Utsira, som begge skal ha kabler kun til Norge, sier Marit Arnstad.

Støres lovnader

Tirsdag uttalte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG at Norge må koble seg på nett til andre land. Han valgte da ikke å bruke ordet hybridkabler.

– Vi planlegger å skape så mye kraft at ikke alt skal til Norge. Vi må kople oss til nett til andre land og også operere med toveiskabler. (VG)

Toveiskabler høres muligens penere ut, men det er det samme som hybridkabler, noe altså regjeringskameratene i Senterpartiet ikke sier klart ja til. Også her er det politisk semantikk ute og går. Marit Arnstad kunne ha sagt nei til hybridkabler, men valgte i stedet å formulere sin og partiets motstand ved å si at partiet «ikke har sagt ja».

Slike reservasjoner sto ikke i brevet statsministeren sendte til EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel den 20. mai, ni dager etter at regjeringens havvindssatsing ble lagt frem og to dager etter toppmøtet om havvind i Esbjerg, et møte Norge ikke var invitert til.

Støre forsikrer både Kommisjonen og Rådets president om at Norge gjør sitt ytterste for å bidra med olje og gass i denne vanskelige tiden der EU skal gjøre seg uavhengig av russisk fossil energi.

Men resten av brevet handler om å presentere regjeringens plan om 30 GW havvind innen 2040. Det tilsvarer den totale norske kraftproduksjonen i dag.

Ifølge statsministeren vil en betydelig (significant) del av dette bli eksportert til EU. Han konkluderer med at han ser frem til å utvikle «juridisk rammeverk og infrastruktur for å høste det store potensialet for kraft fra Nordsjøen.» (Energi og Klima)

Marit Arnstad: Sp har ikke sagt ja til hybridkabler (Nationen – betalingsmur)

Slik blir Støres havvind-plan – vil eksportere (VG)

Støre forsikrer EU om at de skal få havvind fra Norge (Energi og Klima)

Les og se:

Doc-TV Spesial: Havvind – veien til helvete brolagt med gode forsetter

Støre la fram havvind-plan under bedriftsbesøk på Vestlandet

Kjøp billetter her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.