Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) benekter at det er noen uenighet mellom regjeringspartiene i spørsmålet om nye kabler fra de planlagte havvindanleggene også vil bli knyttet til Europa. På Stortinget torsdag avviste han at statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har lovet seg bort til EU.

Energiministeren ble i Stortinget torsdag utfordret av Høyres Nikolai Astrup (H), som påpekte at Støre har åpnet for eksport av havvindkraft til Europa og at «hybridkrigen» mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet ser ut til å fortsette.

Aasland svarte at Støre ikke hadde lovet seg bort «på noen som helst måte» og sier at det er en forutsetning at mye av kraften fra havvind skal eksporteres – for Norge har ikke kapasitet til å ta imot alt.

– Mye av kraften skal gå direkte til utlandet. Mye skal gjøres gjennom kabler som tar strømmen begge veier, ifølge Aasland. (NTB)

Natt til torsdag uttalte Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad at partiet ikke har sagt ja til hybridkabler. I et intervju med Nationen avviser hun at det står i motsetning til hva statsminister Jonas Gahr Støre har lovet EU.

– Jeg mener at de grunnleggende problemene knyttet til hybridkabler fremdeles ligger der. Det vil vi ta med oss i vurderingen i 2025 og framover, sier Sp’s parlamentariske leder.

Torsdag var det Terje Aaslands tur til å snakke med Nationen.

– Vi er ikke uenige på noen som helst måte. Vi har lansert en havvindambisjon og klargjort hvordan vi skal gjøre det, sier Aasland til Nationen.

Både Arnstad (Sp) og Aasland understreker at de to partiene er enige om at de to første havvindprosjektene kun skal bygges med kabler til Norge. Deretter skal ulike kabelløsninger vurderes for hvert enkelt prosjekt som utlyses fra 2025.

Uttalelsene synes fortsatt å stå i strid med hva statsminister Støre sendt til EU-toppene Ursula von der Leyen og Charles Michel den 20. mai,

Støre forsikret der både Kommisjonen og Rådets president om at Norge gjør sitt ytterste for å bidra med olje og gass i denne vanskelige tiden der EU skal gjøre seg uavhengig av russisk fossil energi.

Ifølge brevet som er referert i Energi og Klima, vil en betydelig (significant) del av havvinden bli eksportert til EU. Han konkluderer med at han ser frem til å utvikle «juridisk rammeverk og infrastruktur for å høste det store potensialet for kraft fra Nordsjøen.»

Hybridkabler: Sp sier nei til det Støre lover Europa

Energiministeren avviser regjeringsstrid om hybridkabler (Nationen – betalingsmur)

Les også:

Florø: Det regnet hydraulikkolje ved drikkevannskilden

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.