Den dyktige kommentatoren Hilde Øvrebekk  i Aftenbladet gir ikke opp kampen mot myndighetenes feilslåtte klimapolitikk. – Regjeringen lover oss lave og stabile strømpriser hvis vi bygger ut store mengder havvind. Det er et løfte de ikke kan holde.

I sin siste kommentar i Stavanger Aftenblad anklager hun nærmest regjeringen for å lyve oss rett i ansiktet, mot bedre vitende.

Hun starter med å sitere tidligere utspill fra statsråder som i sin iver etter å rasere norsk økonomi ikke bryr seg om å komme med feil påstander når det gjelder hvor fantastisk havvind er for norsk økonomi.

«Havvind vil være med på å stabilisere kraftsystemet i Norge og sørge for at vi får mer kraft. Den betyr at vi også får mer stabile priser, og mest sannsynlig når det blåser mye på norsk sokkel mye, mye lavere strømpriser.»

Olje- og energiminister Terje Aasland til Nettavisen i april.

«Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa.»

Næringsminister Jan Christian Vestre på Ap’s landsmøte i mai.

Men dette er tomme løfter som samtidig er fylt opp med unnlatelsessynder, mener Øvrebekk.

Ap mener at Norge skal ordne elektrifiseringen av samfunnet ved å bygge havvind.

Men er det virkelig sånn at bare vi pøser på med havvind, går strømprisene ned og vil stabilisere seg? Nei, det er helt feil.

Kablene til Tyskland og Storbritannia knyttet våre energipriser til et vanstyrt europeisk kraftmarked. Resultatet ble skyhøye priser, lenge før krigen i Ukraina kunne brukes som unnskyldning for alt.

Det var et uttalt mål fra flere statsråder, helt fra FrPs Tord Liens tid, at norske strømpriser måtte opp slik at såkalt fornybar tungindustri kunne bli lønnsømt. Men «lønnsomt» betyr på nasjonalt nivå, altså for den styrtrike staten og de sleipe milliardærene som soper inn subsidier.

Ifølge tidenes verste spådame, Lene Westgaard-Halle, skulle dette bare koste oss forbrukere noen småpenger, «på kort sikt».

Westgaard-Halle med tidenes dårligste spådom om strømpriser

Målene er ren utopi.

Statsminister Jonas Gahr Støre skrev i et brev til EU-president Ursula von der Leyen i mai i fjor at den planlagte norske havvindsatsingen skal produsere 30 GW innen 2040 på sokkelen. Det er like mye som hele Norges kraftproduksjon i dag.

Denne enorme mengden med ny energi skulle bli en del av leveransene til Europa. Dermed forblir norske forbrukere knyttet til det europeiske kraftmarkedet, og på denne måten blir norske husholdninger stadig fattigere, noe som forsterkes av inflasjon, renteøkninger og en kronekurs i fritt fall.

Også Vestre, denne pauseklovnen av en statsråd, understreket i juni i Politisk kvarter på NRK hvor viktig det var å levere strøm til andre land, på bekostning av norske skattebetalere.

«Vi skal doble norsk kraftproduksjon, og all den kraften kan vi ikke bruke selv».

Norske havområder og norsk fisk utsettes altså ikke for stor risiko for å løse våre egne utfordringer knyttet til energi. Mesteparten skal ut av landet.

Selvsagt vil vi kunne oppleve lave strømpriser når det blåser over hele Nordsjøen. Men da soper også de landene vi skal eksportere strøm til også inn billig strøm. Som Kent Andersen gjentatte ganger har påpekt: Når det blåser, så er prisen på strøm så lav at havvind ikke er lønnsomt. Når det ikke blåser, vil havvind levere null i inntekt. Men strømprisene vil gå i taket.

Klimadrømmer koster: Equinor stanser flytende havvind på Trollfeltet

Dette innser selvfølgelig Øvrebekk.

Det som sannsynligvis heller vil skje er at den massive utbyggingen av uregulerbar kraft i Europa vil føre til store svingninger i strømprisen.

Det er bare mulig å produsere vindkraft når det faktisk blåser.

For når Aasland sier at vi vil få mye lavere priser når det blåser, glemte han å legge til at vi også vil få mye, mye høyere priser når det ikke blåser. Dessuten vil selvsagt ikke havvind gi oss en stabil effektbalanse, som sørger for at vi har nok strøm også på en kald og vindstille vinterdag.

NVE spår at effektbalansen vil bli presset i årene som kommer, siden våre myndigheter har bestemt seg for å elektrifisere alt, inkludert idiotprosjektet elektrifisering av sokkelen.

Og siden hele Europa nå bygger ut store mengder uregulerbar kraft, som vindkraft, betyr det at hele det europeiske kraftsystemet blir mer væravhengig. Da kan det bli kraftmangel i flere land samtidig.

Og da kan prisene bli svært høye.

Vi som forsøker å forsørge familiene våre blir skadelidende.

Er prisene høye, tjener både selskapene og staten penger. Men da må vi forbrukere betale mer.

Lave strømpriser vil også ramme oss forbrukere, siden dette krever massive subsidier fra myndighetene, som enten må dekkes inn ved reduksjon i velferdstjenester eller økning i det allerede latterlig høye skatte- og avgiftsnivået.

Når regjeringen lover oss lave strømpriser som følge av havvind-utbygginger på norsk sokkel, forteller de derfor ikke hele sannheten. Prisen kan like gjerne bli skyhøy, og helt sikkert ikke stabil. Og vi risikerer å måtte betale for alt dette gjennom ekstra skatter og avgifter, og økt nettleie.

Les også:

Galskapen i forhold til havvind fortsetter

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.