– Norge er med sitt enorme vindpotensial et attraktivt marked, og vi er svært glad for den økende støtten til vindkraft fra den norske regjeringen, sier Helene Biström, som leder Vattenfalls vindkraftavdeling. Klarere kan det ikke sies. Statseide Vattenfall legger ned atomkraftverk i Sverige og satser på at norske skattebetalere, som allerede lider under høye strømpriser, skal bidra til nye gevinster – for Sverige.

Vattenfall er en europeisk energigigant, og de er nærmest i ekstase over mulighetene til å tjene penger på norske subsidier.

Vattenfall planerar jättesatsning med ”Norges Wallenberg” (betalingsmur)
Statliga kraftjätten Vattenfall har startat ett samriskbolag tillsammans med bland annat norska investeringsbolaget Ferd. Målet är att tävla om att få bygga ut havsbaserad vindkraft i Norge för uppemot tiotals miljarder kronor. (Dagens Industri)

Som oppslaget i Dagens Industri indikerer, har de også norske kapitalinteresser med på ferden.

Fra før av har statseide Vattenfall bygget ut havvindanlegget Kriegers Flak på 604 megawatt mellom Danmark og Tyskland, og de jobber med å bygge ut Hollandse Kust 1 og 2, skriver E24.

Norge har lyst ut to havvindkonsesjoner på feltene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II, og en rekke aktører har meldt seg på i kampen om lisensene.

E24 skriver at Seagust tok kontakt med Vattenfall en knapp uke etter at regjeringen lyste ut konsesjonene for havvindprosjektene.

– Vi er veldig fokusert på dette partnerskapet og disse to havvindområdene, men på sikt ønsker vi å etablere Seagust som en sterk havvindaktør i Norge og internasjonalt, sier Erik Bjørstad, styremedlem i Seagust og leder av Ferd Impact Investing. (NTB)

Du betaler

Høsten 2020 publiserte klimaaktivistene i Energi og Klima, som eies av Klimastiftelsen som «arbeider for et samfunn uten utslipp av menneskeskapte klimagasser», en artikkel med tittelen: Alle vil ha havvind, men hvem tar regningen?. Undertittelen lød: Blir det selskapene, staten eller forbrukerne som må åpne lommeboken?

Les artikkelen. Selv klimautopistene sier det rett ut:

Lar en utbygging av havvind på norsk sokkel seg gjøre uten betydelige subsidier eller annen form for støtte? Trolig ikke. NVE kom i 2019 frem til at kostnadene for bunnfast havvind på Sørlige Nordsjø II ville være høyere enn det europeiske snittet for havvind. (Energi og Klima)

Dette skjer samtidig som forbrukere over det meste av Europa, og da særlig norske forbrukere, må belage seg på vedvarende høye strømpriser, slik NVEs sjef nettopp har bekreftet.

– Vi må være forberedt på at strømprisene kan komme til å holde seg høye gjennom dette året, sier Lund til E24.

Og prisene i sommer vil ligge på vinternivå.

– De vil antakelig gå noe ned i sommer, men vi må være innstilt på at prisene kan bli langt høyere enn det vi er vant med for årstiden. Det er også mye usikkerhet knyttet til neste vinter, sier han.

Dersom gassprisene i Europa holder seg høye, vil også de norske strømprisene holde seg høye, påpeker Lund. Han understreker at det er for mange usikre faktorer, som gasspriser og vindkraftproduksjon, til å si noe om hvor lenge de skyhøye strømprisene vedvarer. (NTB)

Da kommer spørsmålet om Norge skal tillate at de prosjekterte havvindanleggene også skal knyttes til det energihungrige Europa med nye kabler. Stortingspartiene har ennå ikke bestemt seg, men jeg frykter at de bøyer seg for woke-entusiastene Johan H. Andresen (Ferd) og Kjell Inge Røkke (Aker Solutions), og ikke minst EU.

Så ja, det ligger an til fortsatt høye strømpriser, og som vanlig: Du betaler!

Les også:

NVE: Hybridkabler vil gjøre strømmen enda dyrere

Hybridpolitikere med klimavirus

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.