Dyr strøm på vei til kundene, gjennom strømkabler i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En oppsummering av året som gikk viser at kraftprisen i Sør-Norge var rekordhøy. Siden Norge har knyttet seg til et europeisk kraftmarked, ble høye gasspriser i Europa avgjørende også for norske kraftpriser.,

De fleste har merket det på regningene, mediene har skrevet om det sent og tidlig, og nå er fasiten også klar: 2022 ble et år med historisk høye kraftpriser i Norge.

NTB melder om saken.

– Den viktigste årsaken til de høye kraftprisene i sør var den vedvarende høye gassprisen, forteller direktør i energi- og konsesjonsavdelingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Inga Nordberg.

I snitt lå prisen på 200 øre/kWh i 2022, som er en dobling sammenlignet med 2021. Husholdninger og næringsliv i Sør-Norge er tradisjonelt vant til å betale pluss/minus 40-50 øre per kilowatt.

Rimelig strøm har vært et nærmest selvsagt gode for nordmenn og norske bedrifter.

Grunnen til at høye gasspriser har noen som helst innvirkning på kraftprisene i vannkraftlandet Norge, er at norske politikere har funnet på å knytte Norge til et felles europeisk kraftmarked.

Er energiprisene høye i Europa, blir de også høye i Norge, selv om Norge i utgangspunktet er så å si selvforsynt med egen vannkraft.

Det siste året har ekstreme gasspriser i Europa ført til svært høye europeiske kraftpriser, og dermed også for Norge.

Ifølge NVE lå gassprisen i 2022 på et nivå man aldri har sett tidligere. Den høye gassprisen skyldes flere faktorer. En av dem er usikkerheten rundt tilgang på gass i det europeiske kraftmarkedet i forbindelse med invasjonen av Ukraina.

En annen faktor er at store land i Europa har gjort seg avhengig av gassimport for å dekke sitt kraftbehov, etter at de først har nedlagt så å si hele sin hjemlige kraftproduksjon i form av kullkraft og kjernekraft.

Dette trekket skal være en del av det såkalte grønne skiftet, der man har en visjon om at Europa skal klare seg på en miks av vind- og solkraft, med import av gasskraft som backup/balansekraft.

Den planen har altså vist seg å være uholdbar, i og med at vind- og solkraft ikke er i nærheten av å dekke behovet, og bortfallet av russisk gass har gjort at heller ikke balansekraften er til stede.

Inga Nordberg i NVE forklarer bekrefter hvordan norske kraftpriser nå bestemmes av situasjonen i Europa:

– Dette hadde sterk påvirkning på kraftprisene på kontinentet, som igjen påvirket prisene i sørlige Norge gjennom kraftutvekslingen, sier Nordberg videre.

I Midt- og Nord-Norge var situasjonen bedre. Der var snittprisen på henholdsvis 43 og 25 øre/kWh, noe som var de laveste prisene i Europa i 2022. Spørsmålet er hvor lang tid det tar før også disse landsdelene må tilpasse seg et europeisk prisnivå.

Les også: 

Støre på grøtvandring

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.