Foto: Annika Byrde / NTB

I uke 48 var kraftprisen rekordhøy i Midt-Norge. Samtidig var ukeseksporten av strøm til utlandet høyere enn noensinne.

Kulda siger inn over landet, og strømprisene øker. Situasjonen blir ikke bedre av at den meget omtalte og bejublede vindkraften viser seg ute av stand til å bidra i særlig grad.

NTB skriver om saken:

Mindre vindkraft og høyere brensels- og CO2-pris bidro til en ytterligere økning i kraftprisene i både Norden og Europa i uken som gikk.

I Sør-Norge var ukesprisen 305 øre/kWh, altså en økning på 70 prosent fra uken før. Dette fremgår av den ukentlige kraftsituasjonsrapporten fra NVE.

Her fremgår det også at Norge hadde den høyeste nettoeksporten over en uke noensinne.

Økningen i kraftpris var størst i Midt-Norge.

Der var ukeprisen 269 øre/kWh, noe som tilsvarer en 240 prosents økning fra uken før. Dette er faktisk den høyest målte ukeprisen i Midt-Norge så langt.

I enkelte timer var prisen i Midt-Norge 500 øre/kWh, og dermed høyere enn i de sørlige prisområdene i landet.

Dessverre er det lite hjelp å få fra den vindkraften det har vært så mye snakk om.

For i det samme tidsrommet var vindproduksjonen i nordlige deler av både Norge og Sverige veldig lav, og Midt-Norge hadde lik pris som Nord-Sverige.

I Nord-Norge fikk kraftprisen en dobling fra uken før, og endte på 129 øre/kWh.

Til tross for hyppige medieoppslag om at vi allerede befinner oss i en klimakrise som følge av av en påstått menneskeutløst global oppvarming, er det kulda som nå preger store deler av landet. Slik vil det også fortsette de neste ukene, meldes det.

Det var én til to grader kaldere i uke 48 enn det har vært i ukegjennomsnitt de siste 20 årene. I uke 49 er det ventet å bli enda kaldere, med temperaturer ned mot fire til seks grader kaldere enn ukegjennomsnittet i hele landet, skriver NTB.

Les også: 

Velferds-Norge: Forsker frykter at eldre kan dø på grunn av strømsparing

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.