Fortsatt hodebry med strømmen: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).Foto: Alf Simensen / NTB

Lavere temperaturer bidrar til at strømprisene stiger over hele landet mandag. Det blir årets dyreste dag i nord, ifølge Europower.

De høye strømprisene fortsetter å hjemsøke befolkningen og gi politikerne et stadig større problem.

Mandag øker prisene over hele landet. Det henger etter sigende sammen med at det har vært noe kaldere i det siste.

NTB melder om saken.

Det blir også denne gangen høyest strømpriser i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge.

Mellom klokken 8 og 9 på morgenen vil strømprisen der ligge på 2,32 kroner per kilowattime (kWh).

Europower har regnet ut at dette blir den dyreste dagen så langt i år i nord.

I Midt- og Nord-Norge blir prisen 2,016 kroner per kWh på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (9,16 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 3,031 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt i én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Nord-Norge, da på 31,04 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 1,19 kroner og i Midt-Norge 67,7 øre.

Prisbevisste nordmenn bør med andre ord dusje og vaske klær midt på natten.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,82 kroner per kWh og 26,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,91 kroner per kWh og 13,2 øre per kWh.

De høye strømprisene har lenge vært et sentralt spørsmål for politikerne, og spesielt regjeringen. Dette blir ikke et mindre viktig tema nå som det går mot vår og lønnsoppgjør, pluss landsmøter i blant annet Arbeiderpartiet.

Les også: 

Strømmen ødelegger lønns­oppgjøret: Felles­forbundet frykter lavere reallønn

Bestill fra Document i dag: 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.