Kraftledninger på en kornåker ved Hvam. Prisene på strøm har vært rekordhøye i sommer, og mye tyder på at strømprisen vil forbli høye i lang tid. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Søndag settes det ny strømprisrekord på Østlandet og Vestlandet når maksprisen kommer opp i 5 kroner og 55 øre per kilowattime.

Det melder strømbørsen Nord Pool på sine nettsider.

NTB skriver at maksprisen blir 38 øre høyere enn lørdag, mens snittprisen blir 4 kroner og 68 øre søndag, 27 øre lavere enn prisen lørdag.

Maksprisen er 38 øre høyere enn lørdag, mens snittprisen blir 4 kroner og 68 øre søndag, 27 øre lavere enn prisen lørdag.

I Sørvest-Norge er maksprisen 6,6 kroner mellom klokken 19 og 20, marginale 0,63 øre høyere enn rekorden lørdag. Her blir snittprisen 4 kroner og 81 øre søndag, 91 øre lavere enn forrige rekord. Dette er den høyeste døgnprisen i landet søndag.

I Midt-Norge blir maksprisen 16 øre, og i Nord-Norge blir prisen 9,5 øre.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Snittprisen i landet vil søndag ligge på 2,87 kroner per kWh. Det er 29 øre lavere enn på lørdag og 2,14 kroner høyere enn samme dag i fjor. Døgnprisen i Midt-Norge blir på 13 øre og i Nord-Norge 7,3 øre.

I tillegg til spotprisen på strøm kommer forbruksavgift (16,69 øre per kWh), avgift til Enova (1 øre per kWh) og et eventuelt påslag fra strømselskapene. På toppen av det hele legges en merverdiavgift på 25 prosent, og på siden kommer nettleie. I Nordland, Troms og Finnmark er det ingen merverdiavgift på strøm, og i Finnmark og Nord-Troms slipper man også å betale forbruksavgiften.

Den laveste kWh-prisen søndag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Nord-Norge, da på 3,5 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 3,29 kroner og Midt-Norge 8,1 øre.

Fredag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,6 og 6,8 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 9,3 og 4,9 øre per kWh.

Til tross for politisk fokus på situasjonen, virker den å være mer eller mindre ute av kontroll.

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.