Bård Hoksrud (FrP). Foto: Ørn Borgen / NTB

Bård Hoksrud (FrP) er provosert av strømprisene nå midt på sommeren, og advarer mot hvordan dette kan bli utover høsten. Han anklager regjeringen for «å sitte musestille».

FrPs Bård Hoksrud slår full alarm om utviklingen av strømprisene, ifølge NTB-Johan Falnes.

Hoksrud peker på at dersom prisene holder seg på dagens nivå, risikerer folk i Sørvest-Norge et nivå på strømregningene på 140 øre per kilowattime for strømmen, selv etter at all strømstøtte er tatt med i regnestykket.

– Det er helt vanvittig med slike priser midt på sommeren, sier Fremskrittspartiets Bård Hoksrud til NTB, og han mener dette gir en pekepinn om hvordan situasjonen kan bli også fremover.

Torsdag vil døgnprisen på strøm passere 4,22 kroner per kilowattime i Sørvest-Norge. Det høyeste nivået som noensinne er registrert.

Samtidig sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) onsdag til NTB at regjeringens strømstøtteordning «heldigvis» skjermer forbrukerne for det meste av prisøkningen.

Det er dette som får Hoksrud til å steile.

– Ja, det kan høres bra ut, men det er rett og slett lureri fra regjeringens side, sier han.

Det brutale regnestykket: 70 + 70 øre

Frp-politikeren setter opp regnestykket slik:

* De første 70 ørene per kilowattime må du betale selv. Det er i seg selv nesten det dobbelte av snittprisen de siste ti årene.

* Det overskytende – det vil si alt over 70 øre – dekker staten 80 prosent av. Men de siste 20 prosentene må du betale selv. Hvis strømprisen forblir like høy som i dag i en hel måned, slik at du får et månedssnitt på 4,22 kroner, betyr det at du må betale 20 prosent av de siste 3,52 kronene selv. Det blir akkurat 70 øre – som da kommer på toppen av de 70 ørene du allerede har betalt. Dermed stiger strømregningen til 140 øre per kilowattime – nøyaktig det dobbelte av innslagspunktet for strømstøtten.

* I tillegg kommer nettleie og merverdiavgift.

– Det gjør at dagens strømpriser får store konsekvenser for helt vanlige folk og bedrifter, som kommer til å få det tøft i høst når strømprisen ligger an til rekord, matprisene øker og ikke minst også drivstoffprisene er rekordhøye, advarer Hoksrud.

Hans regnestykke forrykkes noe utover høsten, ved at Stortinget allerede har vedtatt at støttenivået skal økes til 90 prosent fra oktober til desember.

Han kritiserer uansett regjeringen for passivitet i saken:

– Likevel sitter de musestille og viser null vilje til handling, sier Hoksrud.

Vil ha makspris

I en kommentar på Facebook er Bård Hoksruds partileder, Sylvi Listhaug, svært tydelig på hva hun mener må til:

– Nå håper jeg de andre partiene tar til vettet og stemmer for FrPs forslag om 50 øre makspris på strøm, skrote elektrifiseringen av sokkelen, bygge ut ny vannkraft og begrense strømeksporten til utlandet.

Dette er forslag som FrP har fremmet på Stortinget i år, men som verken Ap, Sp eller Høyre støttet. Kommer energinasjonen i Norge i en situasjon der vi må rasjonere på strømmen, vurderer FrP å fremme mistillitsforslag mot regjeringen, skriver Listhaug.

Gjennom sommeren har debatten rast om de høye strømprisene. Til og med regjeringens budsjettpartner SV har tatt til orde for at noe må gjøres.

SV er for øvrig et parti som etter manges mening «møter seg selv i døren» i denne saken, i og med at partiet har vært en sterk pådriver for den energipolitikken som ofte anses som årsak til problemene.

Det er til en viss grad også en anklage som rettes mot FrP, grunnet partiets medvirkning til å få på plass den omstridte Acer-avtalen, og på den måten knyttet Norge til Europas energisituasjon.

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.