FrP-leder Sylvi Listhaug. Foto: Torstein Bøe / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug skjerper tonen i strømdebatten, og går til et uvanlig hardt angrep på de rødgrønne. Hun kritiserer også NRKs rolle.

Det har lenge vært lovet av myndighetene at det skal tas grep for å dempe de galopperende strømprisene.

Men regjeringspartiene Ap og Sp, med støtteparti SV, har så langt ikke levert annet enn det mange oppfatter som rent symbolske tiltak. Det skaper økende utålmodighet og sinne i opinionen.

Frp er sterkt engasjert i saken, og har nylig erklært at de ikke lenger vil stå for sin tidligere støtte til den «offisielle» norske politikken for deltakelse i det europeiske kraftmarkedet.

Document omtalt det politiske retningsskiftet fra Frp:

 Fremskrittspartiet har støttet både bygging av kraftkabler til England og Tyskland og innmelding i EUs energibyrå Acer. Nå angrer partiet.

– Vi har vært med å gjøre feil. Vi skulle ikke ha bygd de kablene. Og vi skulle ikke meldt oss inn i Acer. Det er gode grunner til at vi ikke bør melde oss inn i EU, og da bør vi heller ikke gjøre det via bakdøra, sier FrPs energipolitiske talsperson Frank Sve til Klassekampen.

Dette gjør det politisk sett enklere for Frp å fyre løs mot regjeringens politikk, noe partileder Sylvi Listhaug demonstrerer i et innlegg på Facebook torsdag. Nå er det av med bremsene:

Hun starter med å kritisere NRK for å la regjeringspartiene og SV nærmest uforstyrret få legge frem sine synspunkter, og bruker så uvanlig sterke ord i sin karakteristikk av disse partiene:

Det er utrolig skuffende at FrP ikke fikk være med i Debatten på NRK i dag. Her står de handlingslammede politikerne i Ap, Sp og SV og får stotre helt uten at andre politikere får utfordre dem.

Hun fortsetter, og legger lite imellom:

Haltbrekken lyver: FrP prøvde ikke å fremme samme forslag på strøm i dag som i fjor. Vi ville forslå å dekke en større del av regningen for folk: 80 Prosent av kostnadene over 50 ører. Dette ville ikke de andre partiene at vi skulle få behandlet. Vi skjønner hvorfor. De støtter det ikke.

Hun synes flertallet på Stortinget opptrer på en passiv måte, ved å sitte og se på det som skjer:

De vil «følge situasjonen nøye» mens folk nå får sjokk- strømregninger i posten.

Listhaug forklarer hva Frp rent konkret vil gjøre i saken, men dette er forslag hun mener blir systematisk blokkert av flertallet:

Her er noen av forslagene vi har fremmet og som de andre stemmer ned eller som det er liten grunn til å tro de støtter:

*Kontantutbetaling på 4.000 kroner til alle landets husstander for å bøte på de høye strømprisene. ·

*Fjerne hele elavgiften for 2021 og 2022, samt MVA på strømforbruk. Dette ville ha gitt besparelser for en gjennomsnittlig norsk husstand på over 11.000 kroner i året over strømregningen. ·

*Stanse nettokrafteksport til utlandet når fyllingsgraden i norske vannmagasiner er lav. Det ville ha økt krafttilbudet i Norge og redusert strømprisen for norske husholdninger.

*Øke den statlige strømstøtten slik at det offentlige dekker 80 prosent eks avgifter når strømprisen er over 50 øre per kilowattime.

* Stanse videre elektrifisering av norsk sokkel med strøm fra land. Dette presser opp strømprisene for vanlige folk og for norsk industri på fastlandet, helt uten at regjeringen kan dokumentere klimaeffekten av tiltaket.

Det er uklart hva Støre-regjeringen nå på kort sikt vil foreta seg i saken. Det som imidlertid er klart, er at for hver uke som går, ser oppslutningen om Støre-regjeringen ut til å falle.

 

Les også:

Ap er i eksistensiell krise  

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Støtt oss, bli abonnent du også:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.