Svært kritisk til nyttårstalen: Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstale har vakt reaksjoner. Frp-leder Sylvi Listhaug mener han tar altfor lett på den strømsituasjonen mange nå er svært  bekymret over.

Statsministerens nyttårstale oppfattes som en av årets viktigste politiske markeringer. Den gir tradisjonelt signaler om gir hva regjeringen er opptatt av, og hvilke prioriteringer som vil gjøres i det kommende året.

Dette var Jonas Gahr Støre første tale som statsminister, og mange var spente på hvordan han ville håndtere dette formatet. Han la mye vekt på sosialdemokratiske begreper som «fellesskap» osv.

VG forteller at kommunikasjonseksperter mener talen var sterk retorisk, og at han «kan ha en fremtid som TV-vert».

– Dette er ikke en tale vi kommer til å huske eller som går inn i historien, men den er god og legger seg i hovedleien. Dette er Volvo, sier Kjell-Terje Ringdal, førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania til VG.

Men det mange for tiden er svært opptatt av, nemlig strømkrisen i landet, ble nesten ikke nevnt i talen. Dette har fått blant andre Frp-leder Sylvi Listhaug til å reagere.

I et innlegg på Facebook er hun krass i sin kritikk av det som kom fra statsministeren:

Det er flott at Støre i sin Nyttårs(fest)tale gir en velfortjent ros til helsearbeidere og andre som håndterer pandemien. Men talen inneholdt ingen trøst for de mange som nå gruer seg til strømregningen for desember dumper inn, skriver Listhaug.

Hun mener det er kritikkverdig at Støre ikke legger mer vekt på nettopp strømsituasjonen, og hun bruker sterke ord i sin omtale:

Støre sier at strømregningen har lagt bør til byrden for mange. Denne byrden tjener staten seg søkkrik på. Mens regjeringen kommer med støttetiltak for strømkundene som inneholder smuler, håver det offentlige inn 30-40 milliarder kroner på skyhøye strømpriser, moms og avgifter.

Hun er ikke imponert over de tiltakene regjeringen har lansert:

Avgiften reduseres med noen ører fra i dag men burde vært fjernet i sin helhet. FrP har også foreslått å fjerne momsen på strøm. Høye gasspriser er en del av årsaken til de høye strømprisene i Europa. Også her håver staten inn enorme summer.

Listhaug kommer også inn på det hun mener er regjeringens iver etter å pålegge befolkningen økte avgifter også på andre områder:

I tillegg til enorme strømregninger har Ap og Sp fra i dag satt opp avgiftene på bensin og diesel. Dette til tross for at vi har sett drivstoffpriser på over 20 kroner literen.

Ifølge Frp-lederen svikter regjeringens med hensyn til å ivareta innbyggernes økonomi og velferd i en tid med økende  priser, økende avgifter og økende renter:

Rentene stiger og matvareprisene er på vei oppover og er ventet å stige mer i året som kommer. Dessverre stiller ikke regjeringen opp med tilstrekkelige tiltak for alle som nå sliter med ekstraordinært høye utgifter, spesielt på strøm.

Det høres fint ut med fellesskapet, men realiteten er at folk flest kommer til å måtte greie de store utgiftsøkningene i stor grad selv.

Listhaug avslutter med en syrlig referanse til Arbeiderpartiets slagord om at det nå er «vanlige folks tur»:

Det er statens tur til å tjene seg enda rikere og folk flest sin tur til å bli flådd som vanlig er når Ap og Sp styrer. Dette er den egentlige nyttårshilsenen til det norske folk fra Trygve og Jonas. Dette kommer FrP til å kjempe mot.

Det er feil at staten tjener seg søkkrik mens folk flest blir flådd!

Les også: 

Sylvi Listhaug fyller full tank på vei til strømdebatt, tar nettet med storm

Støtt oss, bli abonnent du også: :

Bestill Kents bok i dag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også den avslørende boken om Arbeiderpartiets historie:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.