Frp-leder Sylvi Listhaug i vandrehallen etter åpningen av det 167. Storting den 3. oktober 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB.

Innstramningene i statsbudsjettet som statsminister Jonas Gahr Støre har varslet, får FrP-leder Sylvi Listhaug til å gå hardt ut mot skatteskjerpelser. Lekkasjer fra statsbudsjettet, som legges frem torsdag, tyder på at formuesskatten vil øke.

Overfor Nettavisen anklager Listhaug regjeringen for å svartmale tilstanden i norsk økonomi samtidig som staten aldri har hatt større inntekter:

Listhaug mener det er uhørt å øke skattene, samtidig som statens inntekter øker.

– Det handelsoverskuddet som vi har nå, har vi ikke sett maken til noen gang. De prøver å fremstille det som om vi mangler penger, men sannheten er at staten blir rikere og aller andre blir fattigere, sier hun, og legger til:

– Det er rett og slett skammelig.

Staten blir rikere, men det kommer ikke vanlige folk til gode, fastslår Listhaug:

– Jeg er bekymret for vanlige folk som har fått et tøft år, med skyhøye drivstoffpriser, matpriser, strømpriser – og et næringsliv som ikke får noe særlig i strømstøtte, sier hun, som mener regjeringen nå heller bør spare penger ved å kutte i klimatiltak, droppe reverseringen av fylkessammenslåingene – og kutte i bistand.

FrP-forslaget om kutt i klimatiltak skiller seg skarpt fra Høyres politikk:

Høyre-leder Erna Solberg forventer at regjeringen leverer i statsbudsjettet når det gjelder «den store omstillingen av samfunnet».

Det gjelder blant annet klima og miljø, presiserer Solberg.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), som peker på at staten har fått større utgifter, hevder overfor Nettavisen at strammere pengebruk tjener til å bekjempe inflasjon:

– Det er prioriteringer for rettferdighet, vil jeg si. Vi må få til en rettferdig fordeling i Norge når vi skal møte noen store utgifter knyttet til den tiden vi er i, støtte til strømregning til folk, ukrainske flyktninger og økte bevilgninger til forsvaret, sier Støre til Nettavisen, og påpeker:

– Da må vi prioritere godt så vi skal få til det, samtidig som vi ikke skal bruke mer oljepenger for å hindre at inflasjonen biter seg fast.

I hvilken grad ensidige norske tiltak kan temme inflasjonen i en så åpen økonomi som den norske, gir ikke statsministeren noen forklaring på.

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.