Frp-leder Sylvi Listhaug krever avgiftslettelser i milliardklassen på drivstoff, mat og strøm før vårens lønnsoppgjør. Forslaget fremlegges i Stortinget onsdag, og Rødt varsler at de støtter forslaget.

– Vi foreslår at staten bidreg til å dempe lønsveksten gjennom å sette ned avgiftene på drivstoff, mat og straum. Det kjem til å ramme bedriftene knallhardt viss lønsoppgjeret blir så høgt som det ser ut til, sier Sylvi Listhaug til NRK.

Sylvi Listhaug ble spurt om hun med dette ikke legger seg på en sosialistisk linje. Det avviste hun kontant.

– Dette handlar om at staten fløymer over av pengar og tener seg søkkrik på situasjonen, både med skyhøge olje- og gass- og straumprisar. Då er det heilt rimeleg at staten stiller opp og senker utgiftene for folk. Dessutan er staten veldig tent med at vi framleis har privat verdiskaping og bedrifter i landet.

– Er ikkje du litt sosialist no då, som vil at staten skal kome og ordne opp når det bles litt?

– Nei, vi har ein søkkrik stat, folk får smadra økonomien sin av blant anna løpske straumprisar. Vi må stille opp for innbyggarane.

– Partene tar ansvar

NRK spurte mandag regjeringen om det foreligger planer om statlig hjelp i lønnsoppgjøret,

– Forbrukarane merkar auka prisar på straum og daglegvarer. Er regjeringa klar til å kome partane i lønsoppgjeret i møte med ekstra tiltak dersom dette er vanskeleg å løyse?

– Regjeringa er klar for å følgje ein veldig god tradisjon, nemleg at partane tek ansvar for det vi no går inn i. Det viktigaste vi kan gjere er å respektere det, sa statsminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Forslaget fra Frp om avgiftslettelser kommenterer Støre slik:

– Noko av det viktigaste vi kan gjere for folk, er å sørge for ein ansvarleg økonomisk politikk. Nye milliardar frå fellesskapet, slik Listhaug oftast foreslår, kan tvert imot føre til endå høgare rente og inflasjon, som rammar vanlege folk veldig hardt.

Rødt med blått

Stortingsrepresentant for Rødt, Mimir Kristjansson, sier de vil støtte Frps forslag, som han mener er lik forslag Rødt har fremmet tidligere.

– Dette er en ekstraordinær situasjon som krever helt ekstraordinære grep. Hvis ikke politikerne foretar seg noe, vil resultatet enten bli reallønnsnedgang eller bedriftsdød. Folk flest trenger mer i lønningsposen for å betale strømregninga, uten at bedriftene nødvendigvis har de pengene å avse, sier Kristjansson i en epost til NTB.

Han sier dagens situasjon ikke går opp.

– Bedrifter flest har ikke fått noen som helst strømkompensasjon så langt. De sitter på strømregninger langt utover det vanlige. På toppen av dette møter de nå rettferdige, men høye lønnskrav fra folk som sliter med økonomien. Det går ikke opp, og da er det tafatt av regjeringen å gjemme seg bak at man ikke skal blande seg inn i lønnsoppgjøret. Dette er en politisk skapt krise, som må løses politisk. (NTB)

Listhaug vil ha hjelpepakke før lønsoppgjeret (NRK)

 

Les også:

Bakeri eid av ansatte trues av konkurs på grunn av strømprisene

 

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.