Frp-leder Sylvi Listhaug. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I disse dager kappes partiene om hvem vil gi mest i strømstøtte til befolkningen. Det er ikke bare beløpene som varierer, men også hvem som skal få. FrP ser ut til å lede i kampen om å være mest gavmild.

Nå foreslår FrP å dele ut 4000 til samtlige husstander i strømstøtte, uansett hvor i landet man bor og hvordan familiens økonomi måtte være. Alle skal få.

Dette står i kontrast til utspill fra enkelte andre partier, som vil konsentrere innsatsen om lavtlønte.

Slik beskriver FrP sitt forslag, på sine hjemmesider:

Som følge av strømkrisen under Støre-regjeringen er det nødvendig å betale ut krisestøtte til alle husstander, mener FrP.

Med en strømpris på opp mot 5 kroner per kilowattime, vil mange familier få enorme strømregninger de neste ukene.

– Det er helt uakseptabelt. Dette vil ramme minstepensjonister, uføre, familier, enslige og alle som ikke har velfylte lommebøker. Det er vår plikt som politikere å bøte på denne krisen og gi folk en håndsrekning, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Derfor har man i partiets stortingsgruppe den 1. desember gått inn for et nytt krisetiltak om å betale ut 4000 kroner til hver husstand i Norge. Det er litt over 2,5 millioner husstander i Norge. Det betyr at den samlede prislappen er drøyt 10 milliarder kroner.

– Staten håver inn penger på økte olje- og gassinntekter, elavgift og moms på strøm. Statkraft og Statnett tjener penger som gress. Da skulle det bare mangle at vi fører tilbake noen av de pengene til vanlige folk som nå sliter med å betale strømregningene, sier Listhaug.

Fremskrittspartiet har bestemt seg for å betale ut beløpet flatt til alle husstander for å sikre at pengene blir betalt ut raskest mulig. Nå må pengene ut, slik at folk har råd til å betale strømregningene og feire jul. Det er nå det gjelder, sier Listhaug.

FrP mener tiltakene fra regjeringen ikke er tilstrekkelige. Tirsdag la partiet frem forslag om å reforhandle avtalene rundt utenlandskablene, for å begrense krafteksporten. FrP har også foreslått å fjerne hele elavgiften og moms på strømforbruk, men ble nedstemt.

Om Ap/Sp-regjeringens innsats sier Listhaug blant annet dette:

– Tiltakene vi har sett fra regjeringen holder ikke. Når Slagsvold Vedum skryter av å ha kuttet elavgiften med noen øre fra nyttår mens strømprisen i høst har økt med flere kroner, er det så tannløst at jeg blir flau , sier Listhaug og fortsetter:

– Vi må slutte å sende vår kraft ut gjennom utenlandskabler når strømprisen er rekordhøy. Hovedfokuset for norske politikere bør være å sikre egen befolkning og industri overkommelige strømpriser – ikke la vanlige folk betale i dyre dommer for feilslått europeisk klimapolitikk som nå driver opp kraftprisene.

Sylvi Listhaug kommenterer også det hun mener er urettferdig fordeling av inntektene fra salget av norsk kraft til utlandet:

– Kommuner og fylker tjener også store penger nå som eiere av kraftselskapene. De burde også betalt noe av overskuddet tilbake til strømkundene. Men det er visst vanlige folks tur til å fylle kommunekasser og statskassen gjennom skyhøye strømpriser, avslutter Listhaug.

(Enkelte sitater er noe forkortet av Document). 

Julegavetips! Bestill den nye utgivelsen fra Document Forlag:
Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!


Perfekt julegave: 
Kjøp Kents bok her!

Bestill høstens store boknyhet:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.