FrP-leder Sylvi Listhaug under demonstrasjon i regi av «Vi som krever billigere strøm». Foto: Terje Bendiksby / NTB

FrP-leder Sylvi Listhaug går meget hardt ut mot det hun mener er ansvarsfraskrivelse og passivitet fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Strømkrisen skaper politisk temperatur, og spørsmålet er hvilke partier som skal få mesteparten av skylden for de problemene man har påført landet og befolkningen gjennom sine beslutninger.

Senterpartiet har fra 2013 til høsten 2021 befunnet seg i opposisjon, og fra sin plass på sidelinjen har man hyppig  fortalt hvem som har ansvar for det meste som går galt her i landet.

Ifølge partileder Trygve Slagsvold Vedum har svært mye av problemene hatt sammenheng med at andre partier har vært for ivrige etter å danse etter EUs pipe i diverse sammenhenger. Både under høstens valgkamp og gjennom flere år har det fra Sp blitt lovet at det meste skulle ordne seg, bare man stemte på dem.

Nå sitter endelig partiet selv i regjering, og mottar hard kritikk for myndighetenes håndtering av blant annet strømkrisen. Ikke minst har FrP-leder Sylvi Listhaug stilt inn siktet mot Sp, og hamrer jevnlig løs på det rødgrønne regjeringspartiet.

I et innlegg på sin Facebook-side retter hun nå kraftig kritikk mot partileder og finansminister Vedum. Listhaug mener Vedum omsider må ta ansvar selv, i stedet for bare å fortsette med å plassere den hos andre:

Slutt å skylde på andre, Trygve, og ta ansvar for å løse strømkrisen. Du prater ikke om annet enn hva andre har gjort. Hva hjelper det folk?

Hun leverer en kort historisk oppsummering, for å rydde opp i det hun ser som misforståelser omkring Sp’s involvering i strømsaken:

For å oppklare det først: det var din nestleder Ola Borten Moe som inngikk avtale med Tyskland og Storbritannia om bygging av utenlandskabler da han var olje- og energiminister, skriver Listhaug.

Sp støttet helhjertet opp om byggingen av begge kablene i statsbudsjettet for 2015. Det står der svart på hvitt.

Hun fortsetter, og går inn på FrPs ansvar i denne forbindelse:

Vi innrømmer glatt at hadde vi visst det vi vet i dag, hadde aldri kablene blitt bygget på vår vakt.

Ifølge Sylvi Listhaug har Vedum og hans parti levert svært dårlige løsninger, nå som de har makt og myndighet til å styre landets energipolitikk:

Regjeringen håver inn penger og betaler ut små almisser til folk i strømstøtte. Folk vil ikke ha almisser og empati. De vil greie seg selv og beholde mer av egne penger.

Listhaug sparer ikke på kruttet:

På din vakt smadres folk sin økonomi. I tillegg til skyhøye strømpriser øker matvareprisene og drivstoffprisene. Rentene er på vei opp. Samtidig tjener staten seg søkkrik.

Oljefondet tjente 1600 milliarder i fjor. Det offentlige vil håve inn 30–40 milliarder ekstra på strøm, og Norge tjener flere milliarder kroner på gass hver dag.

Bedrifter kan gå over ende fordi strømregningene velter hele økonomien.

Kjernen i Listhaugs utfall er regjeringens og Sp’s manglende evne til å gjøre det som nå kreves:

Dere gjør absolutt ingenting. Folk og bedrifter vil ha handling, ikke kakling om hva som skjedde for 4 og 8 år siden. Det hjelper ikke noen.

Helt konkret oppfordrer hun Vedum til å slutte seg til følgende løsning:

Støtt FrPs forslag om å fjerne elavgiften og momsen på strøm og sikre makspris på 50 øre. Det ville hjulpet mange til å greie å betale regningene sine og redde arbeidsplasser.

Senterpartiet har så langt fått svært dårlig betalt av velgerne for sin innsats i regjering. Partiet har falt kraftig i en rekke meningsmålinger, og ligger nå under 10 prosent oppslutning i enkelte målinger. FrP har derimot gått frem i de fleste målinger.

Til tross for en hard dom fra velgerne over Ap- og Sp-regjeringen, hevder statsminister Jonas Gahr Støre selv at det går riktig så bra.

Les også: 

Listhaug fyrer løs: Kaller Ap, Sp og SV «handlingslammede» i strømsaken  

 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.