Nok en dårlig måling for finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nedturen fortsetter. Senterpartiet får en oppslutning på kun 5,5 prosent på en fersk meningsmåling. Frp bykser frem, og de borgerlige ville hatt flertall hvis målingen var valgresultatet.

NTB skriver om Norstat-målingen utført for Vårt Land .  For Senterpartiet og partileder/finansminister Trygve Slagsvold Vedum er det svært dårlige tall som kommer frem. Dette forteller om et parti velgerne rømmer fra, knappe 7-8 måneder etter at man kom inn i regjering.

Senterpartiet måles til bare 1,5 prosentpoeng over sperregrensen. Nedturen er formidabel: I mars i fjor målte Norstat Sp til 20,5 prosent, og det ble snakket om Vedum som mulig statsminister.

Men etter valget i september har det gått jevnt nedover. På forrige måling hadde Sp 6,6 prosent.

Det er bakgrunnen for  voksende misnøye innad i partiet. Sentrale tillitsvalgte roper varsku om stor avstand mellom velgernes forventninger og partiets reelle politikk, ikke minst knyttet knyttet til strøm- og drivstoffpriser.

Mange tror at det kommende landbruksoppgjøret bare øke skuffelsen hos tradisjonelle Sp-velgere.

– Nå er Sps fall det store dramaet i norsk politikk, sier valgforsker Bernt Aardal til avisa. Sist Sp lå så lavt var i mai 2016.

– Dette er for lavt. Det er en dårlig måling for oss. Men det er urolige tider. Det slår også inn i meningsmålingene, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Vårt Land.

I målingen ville Høyre, Frp og Venstre hatt regjeringsflertall alene, mye takket være Frps hopp på 3 prosentpoeng til 14,3 prosent. Det er det beste resultatet for partiet og partileder Sylvi Listhaug på lang tid.

Høyre holder seg på sin side stabilt høyt på 28,3 prosent (-0,3 prosentpoeng), mens Venstre går 0,4 prosentpoeng fram til 4,3 prosent.

Ap synker med 1,7 prosentpoeng til svake 20,9 prosent. De to regjeringspartiene har dermed samlet gått tilbake over 13 prosentpoeng siden valget. Det oppfattes av de fleste kommentatorer som en hard dom over regjeringens politikk.

Partileder Bjørnar Moxnes og Rødt i senere tid opplevd en dårlig tendens etter noen måneder med vekst, og er nå nede på 6,6 prosent (-1,9),

– Rødt kjøles ned og har en markant fallende kurve etter årsskiftet, påpeker valgforsker Bernt Aardal.

Slik er oppslutningen for de øvrige partiene:  SV 9,6 prosent (+3,7), MDG 3,2 prosent (-1,0), KrF 3,1 prosent (-0,2).

Kategorien Andre utgjør nå 4,2 prosent, tilbake 1 prosentpoeng. (Denne kategorien nevnes ikke i NTBs sak om målingen, selv om den står for over 4 prosent).

Målingen ble gjennomført mellom 19. og 25. april. 952 svarte på målingen, der feilmarginen er mellom 1,1 og 3,6 prosentpoeng.

Det er med andre ord store feilmarginer og relativt få spurte. Men en del tendenser fra måned til måned er likevel tydelige.

Les også: 

Hegnar med nådeløs analyse av Vedum: – Det rakner

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.