Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bjørnar Moxnes har grunn til å juble for hele 8,5 prosent i Vårt Lands siste meningsmåling. Men det er de borgerlige som har flertall.

Kommunistpartiet Rødt har profilert seg sterkt i striden om strømpriser, og har gått tydelig ut med både krav om fastpris, stengning av utenlandskabler og avlysning av elektrifisering av sokkelen.

Dette har gitt god uttelling blant velgerne.

Rødt med partileder Bjørnar Moxnes i spissen hopper nå hele 3,2 prosentpoeng til 8,5, og blir større enn SV, som får 7,3 prosent (-1,2).

NTB skriver om målingen som er utført av Norstat for Vårt Land. 

Rødt er også større enn Senterpartiet, som får 5,7 prosent, ned 1,6 prosentpoeng fra forrige måling. Vedums parti får med andre ord nok en bortimot katastrofalt dårlig måling.

– Tallene viser en slags mobilisering bak Rødt. Partiet markerer seg tydeligere igjen som en venstreopposisjon mot regjeringen, sier valgforsker Bernt Aardal til avisa.

Til tross for vekst ytterst på venstresiden er det Erna Solberg som ville blitt statsminister dersom målingen var valgresultatet, med et hårfint flertall for ikke-sosialistisk side med 85 mandater.

Høyre holder seg stabilt høyt på 29,3 prosent, opp 0,2 prosentpoeng fra avisens julimåling. Frp på sin side faller 2,3 prosentpoeng til 13,5 prosent oppslutning.

Det strømpris-engasjerte FrP har med andre ord ikke samme uttelling hos velgerne som Rødt nå får.

Arbeiderpartiet kan notere seg for en liten opptur på 0,9 prosentpoeng, til (fortsatt svake) 21,5 prosents oppslutning.

De to regjeringspartiene Ap og Sp har dermed per i dag kun 27,2 prosent av velgerne i ryggen, hvilket er usedvanlig svakt etter kun et snaut år i regjering.

MDG går igjen tilbake, og er klart under sperregrensen: 3,1 prosent oppslutning (-0,7). Mange vil oppfatte det slik at partiet nå nærmest er «ramlet av lasset» i norsk politikk.

De øvrige partiene gjør det slik (endring fra forrige måling i parentes): KrF 3,4 (0,8), V 4,2 (0,7), andre 3,7 (0,1).

Målingen er gjennomført av Norstat fra 23. til 29. august. Det er 940 respondenter og en feilmargin mellom 1,1 og 3,6 prosentpoeng. Feilmarginen er størst for de største partiene.

Les også: 

Blir neppe mer populær: Vedum varsler stramme tøyler i statsbudsjettet

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.