Vinner og taper i målingen: Erna Solberg (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under valgkamp i Sunnhordland sist høst. Foto: Javad Parsa / NTB

Høyre får en oppslutning på nesten 30 prosent i VGs måling, mens begge regjeringspartiene faller. For MDG er det fortsatt dystert.

NTB skriver at Høyre får støtte fra 29 prosent i VGs måling. Nesten alle andre partier lekker nå velgere til Høyre.

Sammen med Frp, Venstre og KrF ville Høyre nå hatt flertall med 85 mot 84 mandater. Det er første gang i en VG-måling på over tre og et halvt år.

– Dette er et fantastisk resultat. For Høyre, men også for borgerlig side som får flertall. Det er sånn at man blir litt ydmyk når man får så god respons fra velgerne, sier tidligere statsminister Erna Solberg.

Senterpartiet er helt nede på 6,4 prosent i målingen, ned 1,6 prosentpoeng fra forrige måned. Kun 36 prosent av dem som stemte på Sp i valget i fjor, ville gjort det samme nå.

SP-leder Vedums prestasjoner som finansminister har åpenbart ikke imponert velgerne.

For Arbeiderpartiet er fallet på 1 prosentpoeng til 22,1 prosent, hvilket er nok et meget svakt resultat for partiet som nå har statsministeren.

– Mange ser kanskje at det var ikke så verst med den borgerlige regjeringen, sier den forrige statsminister, Erna Solberg.

Samtidig er det uklart for mange hva som rent konkret motiverer den nye, sterke støtten til Høyre. Partiet har ikke foretatt vesentlige endringer av verken politikken eller mannskapet, alt er mer eller mindre det samme som det velgerne ettertrykkelig vendte ryggen bare for få måneder siden.

Politisk sett vil også en del mene at det ikke så lett å få øye på hva som skiller Høyres politikk fra det nåværende regjering står for.

I en rekke større saker, som eksempelvis klima, energi og utenrikspolitikk, er det meste av standpunkter tilnærmet identiske. Likevel hopper altså velgerne frem og tilbake mellom de to alternativene.

MDG ligger fremdeles godt under sperregrensen (3,3 prosent), selv med en fremgang på 0,4 prosentpoeng.

All velvillig pressedekning i forbindelse med siste helgs landsmøte ser ikke ut til å ha hjulpet dette partiet nevneverdig opp fra de lave nivåer det lenge har ligget på. (NTB nærmest pøste ut meldinger fra MDGs landsmøte).

Hele MDGs politiske, skremselsbaserte grunnkonsept fremstår som tyngre og tyngre å selge inn til befolkningen.

Det noteres også at Andre nå får 4,1 prosent. Demokratene utgjør her det største partiet. Men til tross for såpass betydelig andel for Andre, spesifiserer ikke meningsmålerne denne gruppen nærmere.

Her kan det minnes om at både Rødt og MDG fikk spesifiserte målinger, og deltakelse i debatter, allerede med en oppslutning på ca.1 prosent.

Men så er da også MDG og Rødts politikk langt mer samsvarende med hva store deler av norsk journaliststand står for, enn hva tilfellet er for noen av Andre-partiene. Se lenke til egen sak lenger ned.

Målingen er utført av Respons Analyse og har en feilmargin på 2-3 prosentpoeng.

Hele målingen (sammenlignet med forrige måned i parantes): Rødt 5,7 (-0,5), SV 8,4 (+0,6), Ap 22,1 (-1), Sp 6,4 (-1,6), MDG 3,3 (+0,4), KrF 3,8 (-0,2), V 4,4 (+0,7), H 29 (+1,4), Frp 12,8 (-0,5) og Andre 4,1 (+0,7).

Les også: 

Ny måling blant journalister: Over 40 prosent stemmer Rødt, SV eller MDG

Les selv eller gi som gave: Bestill gode bøker fra Document forlag!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.