Erna Solberg (H) i Stortinget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hver tredje velger ville stemt på Høyre om det var stortingsvalg nå, ifølge en ny VG-måling. Regjeringsduoen Ap og SV fortsetter å falle, MDG er i ferd med å utslettes.

Tendensen fra andre målinger i senere tid forsterkes i den nye målingen foretatt for VG.

Også i VGs ferske partimåling får Høyre en opptur, med en oppslutning på 32,8 prosent. Det er opp 0,8 prosentpoeng fra forrige måling.

Målingen viser at Høyre nå bare trenger støtte fra FrP for å danne en flertallsregjering. FrP får 13,4 prosent på målingen, en fremgang på 1,5 prosentpoeng.

Høyres fremgang kommer etter en periode der partileder Erna Solberg har vært relativt lite synlig i politikken. Strategien med å sitte musestille i båten benyttet hun også forut for stortingsvalget i 2013, da hun ble statsminister for første gang.

Samtidig går regjeringskameratene i Ap og Sp tilbake i denne målingen også. Arbeiderpartiet får 18,2 prosent (-0,3), mens regjeringspartner Sp faller 2,1 prosentpoeng, til svært svake 4,5 prosent.

Vedums parti er faretruende nær sperregrensen, og i ferd med å havne i poltikkens nitriste skyggedal, sammen med KrF, Venstre og MDG.

– Ap mister like mange av velgerne sine fra i fjor til Høyre og Frp, som de mister til gjerdet – altså vet ikke-gruppen, sier jussprofessor og valgekspert Johan Giertsen til avisen.

Han kaller tallene oppsiktsvekkende.

Også det såkalte klimapartiet MDGs utvikling er det mange vil kalle bemerkelsesverdig. Partiet er ved å ramle helt ut av norsk politikk, med den ene elendige målingen etter den andre.

I denne VG-målingen er MDG helt nede på 2,6 prosent oppslutning. Deres budskap om klimadommedag går ikke hjem.

Hele målingen: FrP 13,4 (+1,5), Høyre 32,8 (+0,8), Venstre 3,6 (-1,4), Krf 3,7 (+0,4), MDG 2,6 (-1,3), Ap 18,2 (-0,3), Sp 4,5 (-2,1), SV 9,3 (+0,8), Rødt 7,2 (+1,1) og Andre 4,7 (+0,5).

1.001 personer er spurt i målingen. Feilmarginen er +/- 2–3 prosentpoeng

(NTB).

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.