Tre nye målinger viser alle at Rødt havner over sperregrensen, mens Arbeiderpartiet og Frp går tilbake. Samtidig ryker det borgerlige flertallet.

Onsdag morgen kom både VG og NRK med nye målinger som viser at Arbeiderpartiet sliter. På VGs måling går partiet tilbake med 3,5 prosentpoeng til 22 prosent, mens NRK-målingen viser en oppslutning på 23,4 prosent (-2,6 prosentpoeng). Høyre øker i oppslutning med henholdsvis 0,2 prosentpoeng og 2,1 prosentpoeng.

– Vi har ligget på et lavt nivå over lang tid nå og denne målingen er altfor dårlig. Jeg kan ikke si annet enn at vi må jobbe hardt for å vinne tilbake velgere og få fram de sakene vi mener er viktig, sier partisekretær Kjersti Stenseng.

På begge målingene går også Fremskrittspartiet tilbake med henholdsvis 1 prosentpoeng og 2,8 prosentpoeng.

Rødt over sperregrensen

Begge de to målingene viser at det borgerlige flertallet ville ha røket med knappest mulig margin dersom resultatet i et valg hadde vært det samme. I så fall måtte eventuelt Ap, SV, Sp, Rødt og MDG ha gått sammen om et regjeringsprosjekt for å få flertall.

En TV 2-måling fra tirsdag viser samme tendens, men her har både Høyre og Frp tilbakegang på henholdsvis 2,6 prosentpoeng og 2,3 prosentpoeng, mens Ap går tilbake med 0,4 prosentpoeng.

Felles for alle de tre målingene er at Rødt havner over sperregrensen, og på NRK-målingen gjør partiet det for første gang.

– Vi har vist handlekraft. Eksempler på det er sakene om mistillit mot tidligere statsråd Sylvi Listhaug, kampen mot EUs energibyrå Acer og nå kampen for luftambulansetilbudet i hele landet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Flere tall

Hele resultatet for den ferske NRK-målingen, som er utført av Norstat, er som følger (endring i parentes): H: 27,6 (+2,1), Ap: 23,4 (-2,6), Frp: 13,1 (-2,8), Sp: 11,0 (+0), SV: 7,5 (+1,0), R: 4,5 (+1,0), V: 4,1 (+0,3), KrF: 3,8 (+0,8), MDG: 3,4 (+0,2). Andre: 1,7 (+0,1). Feilmarginen på målingen er på mellom 0,9 og 3,3 prosentpoeng.

VG-målingen fra onsdag, som Respons Analyse står bak, har følgende resultater: H: 26,4 (+0,2), Ap: 22,0 (-3,5), Frp: 15,1 (-1,0), Sp: 11 (+1,5), SV: 7,6 (+0,3), R: 4,8 (+1,3), KrF: 4,1 (+0,4), V: 3,7 (+0,2), MDG: 2,9 (-0,3). Feilmarginen i målingen er mellom 2 og 3 prosentpoeng.